Julkaistu: 14.01.2018 08:00

Käykö lumenluonti hyötyliikunnasta?

 • 
        
         
        
        Kuva: Jussi Leinonen
  Kuva: Jussi Leinonen
Kuinka hyvää hyötyliikuntaa lumitöiden tekeminen on? Kuinka paljon ja kuinka usein pitää kolata että kunto paranee, UKK-instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojala?

– Terveysliikuntasuositusten mukaan viikossa tulisi liikkua 2,5 tuntia reippaasti tai tunti ja 15 minuuttia rasittavasti sekä harjoittaa kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa. Rasittavan liikunnan voi jakaa vaikka 15 minuutin pätkiin.

– Säännöllisyys on olennaista. Lumityöt ovat eteläisessä Suomessa kausiluonteisia. Talven aikana ei välttämättä tarvitse kovin usein kolata. Lumityöt eivät siis pelkästään riitä liikunnaksi.

Kehittyykö lumitöissä kestävyys vai lihaskunto?

– Kun työskentelee tehokkaasti, jalkojen ja käsivarsien lihakset kuormittuvat ja syke nousee. Mitä painavampaa lunta, sen enemmän tarvitaan lihasvoimaa. Huonokuntoinen henkilö saa lumitöistä enemmän terveysvaikutuksia.

Onko lumitöiden tekeminen tapaturma-altista? Eroaako kylmässä ilmassa rehkiminen kesäkelin pihatöistä?– Moni tekee lumitöitä kiireellä. Kuten liikunnassa yleensä lumitöissäkin pitää muistaa lämmitellä.

– Jos iäkäs ja sydänvaivoista kärsivä henkilö lähtee kylmiltään kolamaan raskasta lunta, voi käydä huonosti. Kova pakkanen lisää sydänvaivaisten ja astmaatikkojen riskejä. Silloin ei kannata aloittaa täysillä. On syytä pitää huolta selän ergonomiasta. Jos nostaa lunta lapiolla jalat suorina ja lumikasa on kaukana itsestä, selkä voi kipeytyä. Jos ristiselkä vilkkuu paljaana ja alkaa riuhtoa huonossa asennossa ilman lämmittelyä, riski kasvaa entisestään.


        
         Hempeän väriset leinikit erottuvat edukseen valkoisella liinalla, Tanja Lauri-Oja vinkkaa. Inkaliljoilla (ylhäällä) ja harsokukilla (alhaalla) saa keveyttä kattaukseen. Lasiastiat antavat valolle tilaa kulkea.
        
        Kuva: Anu Jormalainen

Pimeän kaamoksen jälkeen kaikki näyttää niin paljon paremmalta luonnonvalossa, toteaa sisustusbloggari Tanja Lauri-Oja. Vasta ostetussa magnolian oksassa kukat ovat vasta pajunkissamaisilla nupuilla ja päiväkin pilvinen, mutta hetkittäin olohuoneessa pilkahtaa pieniä väläyksiä kevään valoshow'sta.


        
         Hallituksen esityksen mukaan myös kaksipyöräisen mopon kuljettamiseen vaadittavaan mopokorttiin kuuluisi jatkossa ajokoe. Nykyisin riittää yksinkertainen käsittelykoe.
        
        Kuva: Kari Pitkänen

Kaksipyöräisen mopon kuljettamiseen oikeuttavan mopokortin nykyinen keskihinta veroineen on Suomessa 300–400 euroa. Tieto perustuu Autokoululiiton keräämiin hintatietoihin maan 420 autokoulusta. Tulevaisuudessa hinnan arvioidaan nousevan reilusti.


        
         Itämaisiin keittoihin käyvät sekä riisi- että vehnänuudelit. Terveystietoinen ruokailija valitsee hot potiinsa vaihtoehdoksi täysjyvänuudelit.
        
        Kuva: Teija Soini

Erilaiset hot potit ja itämaiset keitot ovat tämän hetken maistuvinta ruokatrendiä. Maailmalla on jo pitkään saanut maukkaita keittoja, mutta nyt vahvat liemet monipuolisine täytteineen ovat rantautuneet myös Suomeen. Erilaisista lisukkeista koottavan ruokalajin juju on liemessä.


        
         
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Voiko taidegrafiikkaa ostamalla rikastua, Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu taide- ja antiikkiasiantuntija ja Aalto-yliopiston opettaja Tuija Peltomaa?– Se on vaikeaa. Pitäisi olla äärimmäisen perehtynyt ja onnekas, että osaisi ostaa tekijältä, josta tulee iso nimi.


        
         
        
        Kuva: Elias Lahtinen

Kannattaako tukeva ateria syödä ennen lenkkiä vai vasta sen jälkeen, terveystieteiden tohtori, laillistettu ravitsemusterapeutti Reija Männikkö?– Sekä että. Ennen harjoitusta huolehditaan, että on hyvä vireystaso ja nestetasapaino ja että kehossa on riittävästi polttoainetta liikuntasuoritukseen.