Julkaistu: 14.01.2018 08:00

Käykö lumenluonti hyötyliikunnasta?

 • 
        
         
        
        Kuva: Jussi Leinonen
  Kuva: Jussi Leinonen
Kuinka hyvää hyötyliikuntaa lumitöiden tekeminen on? Kuinka paljon ja kuinka usein pitää kolata että kunto paranee, UKK-instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojala?

– Terveysliikuntasuositusten mukaan viikossa tulisi liikkua 2,5 tuntia reippaasti tai tunti ja 15 minuuttia rasittavasti sekä harjoittaa kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa. Rasittavan liikunnan voi jakaa vaikka 15 minuutin pätkiin.

– Säännöllisyys on olennaista. Lumityöt ovat eteläisessä Suomessa kausiluonteisia. Talven aikana ei välttämättä tarvitse kovin usein kolata. Lumityöt eivät siis pelkästään riitä liikunnaksi.

Kehittyykö lumitöissä kestävyys vai lihaskunto?

– Kun työskentelee tehokkaasti, jalkojen ja käsivarsien lihakset kuormittuvat ja syke nousee. Mitä painavampaa lunta, sen enemmän tarvitaan lihasvoimaa. Huonokuntoinen henkilö saa lumitöistä enemmän terveysvaikutuksia.

Onko lumitöiden tekeminen tapaturma-altista? Eroaako kylmässä ilmassa rehkiminen kesäkelin pihatöistä?– Moni tekee lumitöitä kiireellä. Kuten liikunnassa yleensä lumitöissäkin pitää muistaa lämmitellä.

– Jos iäkäs ja sydänvaivoista kärsivä henkilö lähtee kylmiltään kolamaan raskasta lunta, voi käydä huonosti. Kova pakkanen lisää sydänvaivaisten ja astmaatikkojen riskejä. Silloin ei kannata aloittaa täysillä. On syytä pitää huolta selän ergonomiasta. Jos nostaa lunta lapiolla jalat suorina ja lumikasa on kaukana itsestä, selkä voi kipeytyä. Jos ristiselkä vilkkuu paljaana ja alkaa riuhtoa huonossa asennossa ilman lämmittelyä, riski kasvaa entisestään.


        
         Lihaisat makkarat paistuvat keskilämmöllä grillissä noin vartissa. Voit myös esikeittää ne vesikattilassa, jolloin grillissä paistetaan vain kaunis pinta.
        
        Kuva: Harri Kuittinen

Makkaranteko ei ole vaikeaa, kun saat käyttöösi oikeat välineet. Kysy lihamyllyä ja makkarasuppiloa lainaan vaikka joltakin tuttavaltasi. Tarjolla on sekä perinteisiä mekaanisia lihamyllyjä että helppoja moottoroituja malleja. Kysy luonnonsuolta lihakauppiaaltasi.


        
         
        
        Kuva: MERJA OJALA

Vielä muutama vuosi sitten pihasuunnittelijat saivat harmaita hiuksia, kun lapsiperheet hankkivat sinisiä trampoliineja tonteille. Nyt paljut ovat laskeutuneet kuin ufot suomalaisten tonteille. Miten luoda paljulle kaunis ympäristö, ja saada samalla myös hieman näkösuojaa kylpyhetkille?