Julkaistu: 14.01.2018 07:00

Puulla lämpiävä kiuas on pihasaunan sydän

 • 
        
         Arja Jääskeläisen talon pihasauna rakennettiin vuonna 1950, ja se oli aikoinaan ensimmäinen laatuaan Rovaniemen Kiirunan kaupunginosassa. Naapurit kävivät siellä kylpemässä, kunnes saivat omat saunansa rakennetuksi.
        
        Kuva: Anssi Jokiranta
  Arja Jääskeläisen talon pihasauna rakennettiin vuonna 1950, ja se oli aikoinaan ensimmäinen laatuaan Rovaniemen Kiirunan kaupunginosassa. Naapurit kävivät siellä kylpemässä, kunnes saivat omat saunansa rakennetuksi. Kuva: Anssi Jokiranta
 • 
        
         Arja Jääskeläisen pihasauna lämpiää harvemmin silloin, kun hän on yksin kotona. Kun lapset perheineen käyvät vieraisilla, saunassa löylytellään sitäkin useammin.
        
        Kuva: Anssi Jokiranta
  Arja Jääskeläisen pihasauna lämpiää harvemmin silloin, kun hän on yksin kotona. Kun lapset perheineen käyvät vieraisilla, saunassa löylytellään sitäkin useammin. Kuva: Anssi Jokiranta

Kun rovaniemeläinen Arja Jääskeläinen päättää saunoa, hänen pitää nähdä hieman vaivaa löylyjen eteen.

Ensin Jääskeläinen sytyttää tulet kiukaan ja padan alle ja kantaa vedet pihan perällä sijaitsevaan saunaan. Sitten hän vielä lisää puita pari kertaa ennen kuin sauna on kylpyvalmis.

Vaivannäkö kannattaa. Lähes 70 vuotta vanhan pihasaunan löylyt ovat kosteat ja hyvät. Niissä voi istua pitkään ja vaikka mietiskellä, kuten Jääskeläinen tekee.

– Sauna on iso, ja kiuas sopivan pieni. Tätä ei voi lämmittää liian kuumaksi. Talossa minulla on lisäksi sähkösauna, mutta siellä kylven todella harvoin. En tykkää terävistä löylyistä.

Sähkösaunaan verrattuna puulämmitteisen saunan lämmittäminen on työlästä, mutta kylpemistä edeltävät valmistelut ovat olennainen osa saunomiskokemusta. Näin sanoo suomalaista saunakulttuuria läheltä seuraavan Suomen Saunaseura ry:n Jussi Niemelä.

– Kun ihminen haluaa rentoutua, ei voi olla kokonaan tekemättä mitään. Pitää olla jotain kevyttä puuhaa, ja saunomiseen liittyvä tekeminen on parasta mahdollista puuhailua.

Niemelän mukaan pihasaunat ja hidas saunominen kasvattavat koko ajan suosiotaan.

– Muutama vuosikymmen sitten jokaiseen kerrostalokaksioon piti saada sauna. Ketään ei kiinnostanut, oliko saunassa viihtyisää. Enää pelkkä sauna ei riitä. Halutaan myös hyvät löylyt.

Saunomisen uudessa kehityssuunnassa pihasauna on Niemelän mukaan mitä oivallisin saunatyyppi. Siellä saa helpommin hyvät löylyt kuin talon sisään rakennetussa saunassa.

Rakennustekniikankin kannalta pihasauna on suositeltava vaihtoehto. Höyry ja kosteus menevät suoraan ulos, eivät esimerkiksi kynnyksen ali olohuoneeseen.

Aikoinaan pihasaunassa lämmitettiin tiski- ja pyykkivedet ja pestiin samalla ihmiset.

– Nykyään talousfunktiota ei ole. Vanhan ajan pihasauna on retroylellisyyttä. Elävä tuli on osa saunan viehätystä, Niemelä kertoo.

– Tulen kanssa puuhailu on monen mielestä terapeuttista. Siinä on jotain, joka vetoaa ihmisen perimmäisiin vietteihin.

Myös kerrostalojen taloyhtiöiden saunat ovat tekemässä uutta tulemista. Niemelä kertoo, että putkiremonttien yhteydessä niitä remontoidaan aiempaa viihtyisimmiksi.

– On huomattu, että jos taloyhtiön sauna on hyvä, siellä on myös kävijöitä, ja ihmiset viihtyvät paremmin taloyhtiössä.

Tämän päivän saunarakennus ei välttämättä ole perinteinen, vaatimaton hirsimökki. Saunat ja saunominen menevät koko ajan enemmän elämykselliseen suuntaan.

Saunoissa on tyylikkäitä pintoja, rohkeaa sisustusta ja mietittyjä valaistusratkaisuja.

– Kotona voi olla hyvinkin tyylikäs ja toimiva sähkösauna, mutta pihalle nousee sauna, jonka on itse saanut suunnitella ja rakentaa, varsinainen unelmien täyttymys, kertoo saunanvalmistaja Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

Moderni saunarakennus hankitaan tyypillisesti omakotitalon pihalle, sanoo Joro-Huviloiden toimitusjohtaja Topi Purhonen.

– Löylyhuoneeseen halutaan usein panoraamaikkuna, josta aukeaa iso näkymä pihamaalle tai järvelle. Lisäksi käytetään paljon lasiaukkoja ja korkeita ikkunoita.

Perinteisen harjakattoisen saunamökin kysyntä on vähentynyt. Vanhan ajan saunalla on silti vielä omat kannattajansa, Purhonen kertoo.

– Mökille hankitaan yleensä perinteisen mallinen sauna. Jos itse mökki on perinteinen, moderni sauna ei istu sen pihapiiriin.

Hae ensin rakennuslupa

Jos rakennuksessa on tulipesä, rakentamiseen tarvitaan lupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.

Lupaa haetaan kunnan rakennusvalvonnasta. Hakemuksen käsittely kestää yleensä kuukausia ja maksaa useita satoja euroja, joissakin tapauksissa jopa toista tuhatta euroa.

Lupakäytännöt vaihtelevat eri kunnissa ja kaupungeissa. Luvan saamiseen vaikuttaa myös voimassaoleva kaava.

Luvan saaminen kannattaa selvittää jo saunaprojektin suunnitteluvaiheessa.

Jos aikoo ostaa tontin ja rakentaa sille sekä talon että pihasaunan, on syytä selvittää jo ennen tonttikauppoja, saako pihasaunaa edes rakentaa kyseiselle tontille.

Naapureiden kuuleminen on pakollista tietyissä tilanteissa. Vaikka laki ei edellyttäisi kuulemista, on hyvä keskustella naapureiden kanssa saunanhankkeestaan etukäteen.

Joissakin tapauksissa saunan rakentaminen edellyttää poikkeuslupaa. Sellainen tarvitaan esimerkiksi, kun haluaa rakentaa saunan lähemmäksi tontin rajaa tai rantaa kuin mitä laki ja asetukset sallivat, jos kaava rajoittaa rakentamista tai jos tontin rakennusneliöt on jo käytetty.

Luvan hakemista yritetään joskus kiertää nostamalla sauna pyörien päälle. Asiaan on haettu ratkaisua korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jonka mukaan ratkaisevaa on rakennuksen käyttötarkoitus, ei sijainti pyörien päällä. Tarvitaan siis rakennuslupa.

Lähde: Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus ry:n neuvontainsinööri Timo Jokela.


        
         Lihaisat makkarat paistuvat keskilämmöllä grillissä noin vartissa. Voit myös esikeittää ne vesikattilassa, jolloin grillissä paistetaan vain kaunis pinta.
        
        Kuva: Harri Kuittinen

Makkaranteko ei ole vaikeaa, kun saat käyttöösi oikeat välineet. Kysy lihamyllyä ja makkarasuppiloa lainaan vaikka joltakin tuttavaltasi. Tarjolla on sekä perinteisiä mekaanisia lihamyllyjä että helppoja moottoroituja malleja. Kysy luonnonsuolta lihakauppiaaltasi.


        
         
        
        Kuva: MERJA OJALA

Vielä muutama vuosi sitten pihasuunnittelijat saivat harmaita hiuksia, kun lapsiperheet hankkivat sinisiä trampoliineja tonteille. Nyt paljut ovat laskeutuneet kuin ufot suomalaisten tonteille. Miten luoda paljulle kaunis ympäristö, ja saada samalla myös hieman näkösuojaa kylpyhetkille?