Julkaistu: 10.06.2018 09:30

Mikä avuksi, kun imuri haisee tunkkaiselta?

 • 
        
         
        
        Kuva: Elina Pajunen
  Kuva: Elina Pajunen
Mistä imurin paha haju johtuu, SSTL Puhtausala ry:n puheenjohtaja Marja Mäkkeli?

– Imuri voi levittää tympeää hajua, jos pölypussiin joutuu eläinten karvoja tai kosteaa likaa, kuten havunneulasia, lehtiä tai hiekkaa.

– Eläinten karvat sisältävät ”rasvaa”. Tunkkainen haju syntyy, kun esimerkiksi kosteaa hiekkaa joutuu karvojen sekaan.

– Myös likaiset suodattimet, liian täysi pölypussi tai likainen imuputki, letku tai jopa suulake voivat olla hajun lähteenä. Pölynimuria pitää puhdistaa, kuten muitakin siivousvälineitä ja -pyyhkeitä.

Mikä avuksi, kun imuri levittää tympeää hajua huoneilmaan?

– Vaihda imuriin uusi pölypussi ja tarkista suodattimien kunto. Vaihda tai pese tarvittaessa poistoilmasuodatin ja Hepa-suodatin. Hepa-suodattimen tehtävänä on, että mahdollisimman vähän pölyä päätyy takaisin huoneeseen.

– Imuputken ja letkun voi pestä neutraalilla (pH 6–8) tai heikosti emäksisellä (pH 8,1–10) puhdistusaineella. Pesu onnistuu, kun käyttää pulloharjaa, joka on sidottu naruun kiinni.

Ovatko imureihin myytävät tuoksut kelvollisia? Millä muulla voi lisätä hyvää imurointituoksua?

– Hajustepuikot toimivat todennäköisesti ihan hyvin. Kiinnitä kuitenkin huomiota niiden sisältämiin tehoaineisiin ja varoitusmerkintöihin. Myös imurin raikastinraetta myydään kaupoissa.

– Kotikonsteina pölypussin sisälle voi laittaa pumpulia, johon on suihkauttanut hajuvettä, partavettä tai tuoksuöljyä. Vaihtoehtoisesti voi imuroida ruokalusikallisen vaniljasokeria, kahvijauhoa, ruokasoodaa, kardemummaa tai kanelia.


        
         Opel Astra CNG on niin sanottu bifuel-auto: 1,4-litrainen turbomoottori käy sekä bensiinillä että maa- ja biokaasulla, jolla ajettaessa polttoaineen elinkaaripäästöt pienenevät 85 prosenttia.
        
        Kuva: Kari Pitkänen

Tätä Opel Astraa ei juuri erota sisarmalleistaan ennen kuin on ajettava tankilliselle. Bensiinikin kelpaa, diesel ei lankaan, mutta varsinaisesti Astran CNG-versio käy maa- tai biokaasulla. Kaasua mahtuu kahteen komposiittitankkiin yhteensä 19 kiloa. Sillä ajaa hyvissä oloissa noin 430 kilometriä.


        
         Kymmenen kilometrin päässä Pompejista kohoava Vesuvius muistuttaa 1939 vuoden takaisesta tuhosta. Kaupunkia on kaivettu esiin vuodesta 1748 alkaen. Kolmasosa on yhä maan alla.
        
        Kuva: Kari Pitkänen

Kaksi tuhatta vuotta sitten Napolinlahden rannalla elettiin korkeakulttuurissa, josta pohjoisemmassa Euroopassa ei osattu edes uneksia. Roomalaisilla oli käytössä juokseva vesi, sisävessat ja monenlaisia mukavuuksia kuten pesulat ja kylpyläpalvelut.


        
         Lihaisat makkarat paistuvat keskilämmöllä grillissä noin vartissa. Voit myös esikeittää ne vesikattilassa, jolloin grillissä paistetaan vain kaunis pinta.
        
        Kuva: Harri Kuittinen

Makkaranteko ei ole vaikeaa, kun saat käyttöösi oikeat välineet. Kysy lihamyllyä ja makkarasuppiloa lainaan vaikka joltakin tuttavaltasi. Tarjolla on sekä perinteisiä mekaanisia lihamyllyjä että helppoja moottoroituja malleja. Kysy luonnonsuolta lihakauppiaaltasi.