Julkaistu: 10.06.2018 09:30

Mikä avuksi, kun imuri haisee tunkkaiselta?

 • 
        
         
        
        Kuva: Elina Pajunen
  Kuva: Elina Pajunen
Mistä imurin paha haju johtuu, SSTL Puhtausala ry:n puheenjohtaja Marja Mäkkeli?

– Imuri voi levittää tympeää hajua, jos pölypussiin joutuu eläinten karvoja tai kosteaa likaa, kuten havunneulasia, lehtiä tai hiekkaa.

– Eläinten karvat sisältävät ”rasvaa”. Tunkkainen haju syntyy, kun esimerkiksi kosteaa hiekkaa joutuu karvojen sekaan.

– Myös likaiset suodattimet, liian täysi pölypussi tai likainen imuputki, letku tai jopa suulake voivat olla hajun lähteenä. Pölynimuria pitää puhdistaa, kuten muitakin siivousvälineitä ja -pyyhkeitä.

Mikä avuksi, kun imuri levittää tympeää hajua huoneilmaan?

– Vaihda imuriin uusi pölypussi ja tarkista suodattimien kunto. Vaihda tai pese tarvittaessa poistoilmasuodatin ja Hepa-suodatin. Hepa-suodattimen tehtävänä on, että mahdollisimman vähän pölyä päätyy takaisin huoneeseen.

– Imuputken ja letkun voi pestä neutraalilla (pH 6–8) tai heikosti emäksisellä (pH 8,1–10) puhdistusaineella. Pesu onnistuu, kun käyttää pulloharjaa, joka on sidottu naruun kiinni.

Ovatko imureihin myytävät tuoksut kelvollisia? Millä muulla voi lisätä hyvää imurointituoksua?

– Hajustepuikot toimivat todennäköisesti ihan hyvin. Kiinnitä kuitenkin huomiota niiden sisältämiin tehoaineisiin ja varoitusmerkintöihin. Myös imurin raikastinraetta myydään kaupoissa.

– Kotikonsteina pölypussin sisälle voi laittaa pumpulia, johon on suihkauttanut hajuvettä, partavettä tai tuoksuöljyä. Vaihtoehtoisesti voi imuroida ruokalusikallisen vaniljasokeria, kahvijauhoa, ruokasoodaa, kardemummaa tai kanelia.


        
         – Kuivausliina on aina mukana, kun telttailemme. Sillä on kätevä pyyhkiä teltta kuivaksi. Märkä teltta on painavampi kantaa kuin kuiva, Suvi Ruuska ja Meri Ruuska sanovat.
        
        Kuva: Riku Lavia

Kaisa Sirkiä tykästyi ulkona nukkumiseen jo lapsena, jolloin hän pystytti kesäisin oman teltan mökkipihalle Saimaan rannalle. Sittemmin Sirkiä on nukkunut ulkona satoja öitä. Moni niistä on vietetty partioleireillä tai -retkillä, mutta myös vaelluksilla ja oman perheen kanssa telttaillen.

                 Hedelmänkerääjän

Hedelmänkerääjä on saanut kesällä ylistystä muun muassa Facebookin Rintamamiestalo-ryhmässä. Koekaniinimme testasi Gardenan hedelmänkeräyslaitetta, toimiiko se todella niin hyvin kuin moni väittää.

                 Mika Soramäki tietää Vanajaveden kuhapaikat. Kala on varmasti tuoretta, kun sen pyytää itse.                Kuva: Pekka Rautiainen

Vapaa-ajankalastaja Mika Soramäki kalastaa normaalisti meloen kajakilla. Nyt lainassa on työnantajan, Hämeen ammattikorkeakoulun, moottorivene, sillä vieraita ei kalastuskajakkiin mahdu.Vanajavesi tunnetaan hyvästä kuhakannastaan.

                                 Kuva: Pekka Rautiainen

Saaristolaisleipä sopii hyvin vaalean kalan kanssa tarjottavaksi.Parasta leivässä on se, että se vain paranee vanhetessaan. Yleensä saaristolaisleipä saa tekeytyä jääkaapissa pari päivää paistamisen jälkeen. Leipä kestää jääkaapissa pitkäänkin, joten leipää voi halutessaan leipoa enemmän kerralla.