Teema

Aattoillan yllättäjät

Vuoden suurimpaan ruokajuhlaan kannattaa valmistautua huolella jo etukäteen. Perinteisten joulupöydän herkkujen seuraksi sopii luonteikas luumuchutney ja kirpakka karpalohilloke. Moderni luumuchutney korvaa keitetyt luumut kinkun seuralaisena, karpalohilloke taas on oiva kumppani kalkkunalle.

Chutneyn ja hillokkeen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua, kunhan säilyttää purkit viileässä. Kumpikin sopii hyvin myös juustojen kanssa nautittavaksi.

Monille joulun odotetuin herkku on runsas kalapöytä. Klassikoiden rinnalla kannattaa kokeilla kanelilla, tähtianiksella ja neilikalla maustettua appelsiinisilliä.

Kasvissyöjä ilahtuu varmasti lasimestarin pavuista. Valmista silli ja pavut pari päivää ennen joulua, jotta ne ehtivät maustua kunnolla.

Luumuchutney

500 g tuoreita luumuja
2 salottisipulia
1 ½ sentin pala tuoretta inkivääriä
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen
1 kanelitanko
3 tähtianista
½ tl suolaa
¼ tl jauhettua maustepippuria
2 ½ dl fariini- tai muscovadosokeria
¾ dl omenaviinietikkaa
2 laakerinlehteä
 
Poista luumuista kivet ja paloittele. Hienonna salottisipuli ja raasta inkivääri. Laita isoon kattilaan rypsiöljyä ja paista sipulit kullanruskeiksi. Lisää kanelitanko, tähtianikset, suola ja maustepippuri. Anna paistua hetki.

Lisää luumut, sokeri, omenaviinietikka sekä laakerinlehdet. Anna seoksen kiehahtaa koko ajan sekoitellen. Alenna lämpöä ja anna chutneyn keittyä hiljalleen 30–40 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Sekoittele välillä.

Purkita valmis chutney ja säilö viileässä.

Karpalohilloke

200 g pakastekarpaloita
1 dl hillosokeria
½ dl vettä
1 kanelitanko
1 tähtianis
 
Sulata jäiset karpalot. Mittaa karpalot kattilaan, kaada sekaan hillosokeri, vesi, kanelitanko ja tähtianis. Keittele hilloa vartti koko ajan sekoitellen. Ota kanelitanko ja tähtianis pois, purkita. Hilloke kiinteytyy jäähtyessään.

Säilö valmis hilloke viileässä.

Appelsiinisilli

450 g sillifileitä
2 appelsiinia
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 kanelitanko
4 tähtianista
5 neilikkaa
4 maustepippuria
1 laakerinlehti
4 rkl väkiviinaetikkaa
 
Liuota sillifileitä kaksi tuntia kylmässä vedessä. Pese toinen appelsiini hyvin ja raasta kuori. Purista mehu. Kuori ja viipaloi toinen appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi seuraavasti: Leikkaa appelsiinin päistä viipaleet pois. Aseta appelsiini tukevasti leikkuulaudalle leikattu pinta alaspäin. Leikkaa kuoret pois veitsellä niin, että myös valkoiset kalvot irtoavat. Leikkaa appelsiinilohkot irti valkoisten kalvojen välistä.

Sulata sokeri kattilassa, kunnes se on vaaleanruskeaa. Lisää kuuma vesi sokerin joukkoon. Lisää mausteet ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut nesteen sekaan. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä.

Lisää jäähtyneeseen liemeen appelsiinin kuori ja mehu sekä väkiviinaetikka. Leikkaa fileet sopivan kokoisiksi suupaloiksi.

Lado sillipalat ja appelsiinilohkot purkkiin ja kaada päälle liemi. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.

Lasimestarin pavut

250 g kuivattuja voipapuja
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 pientä punasipulia
1 porkkana
3 x 3 cm pala piparjuurta
2 tl kokonaisia valkopippureita
2 tl sinapinsiemeniä
2 laakerinlehteä
 
 
Liota papuja yön yli. Kaada liotusvesi pois, huuhtele ja keitä raikkaassa vedessä 45–60 minuuttia. Valuta pavut ja anna jäähtyä.

Laita kattilaan vesi, väkiviinaetikka ja sokeri. Kiehauta ja anna jäähtyä. Valuta pavut. Kuori ja viipaloi punasipulit sekä porkkana, leikkaa piparjuuri ohuiksi lastuiksi. Lado lasitölkkiin kerroksittain papuja, porkkanasiivuja, sipulirenkaita, piparjuurilastuja ja mausteita.

Kaada liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama päivä.

Elina Ylitervo