Teema

Abruzzo on Italia aidoimmillaan – ilman turistikuorrutusta

Unohda Rooma. Hyvästele myös Firenzen museot ja Toscanan viinitilat.

Venetsia – kuin huvipuisto. Garda, Como, Cinque Terre, Amalfi, Taormina… Vedä viiva jokaisen yli.

Jos haluat nähdä aitoa Italiaa, suuntaa Abruzzoon, sillä se on aivan muuta kuin tutut turistikohteet, joissa saatat tavata enemmän turisteja kuin paikallisia.

Abruzzo on Italia, jossa lounas syödään aina kello 13 ja päivällinen kello 20, vaarit istuskelevat piazzalla pelaamassa korttia, viisisataset Fiatit ja kolmipyöräiset apet kuuluvat katukuvaan eikä ravintoloista löydä viidelle kielelle käännettyjä ruokalistoja – saati että huomaisit maksavasi lounaastasi 50 euroa.

Et ehkä ole kuullut koko Abruzzosta. Tai olet luullut, että Abruzzo tarkoittaa vain maanjäristyksiä.

Ei ihme. Turistimassat eivät todellakaan ole vielä löytäneet Abruzzoa ja uutisiin alue nousee yleensä vain katastrofien kautta. Uutisissa kuitenkin unohtuu, että maanjäristykset eivät ole arkea vaan poikkeus. Suurimmassa osassa Abruzzoa tavalliset ihmiset elävät tavallista elämää.

Älä siis pelkää.

Abruzzon charmi rakentuu pienistä palasista. Katsotaanpa vähän tarkemmin.

Adrianmeri. Hotellit eivät ole rakentaneet rantoja täyteen eli pääset loikoilemaan valkoisille rannoille oman rantatuolisi kanssa jopa ilmaiseksi. Voit valita hiekan tai pyöreät, valkoiset kivet. Toki voit myös vuokrata aurinkotuoleja rannan pienistä baareista. Sinisen lipun puhtaita rantoja riittää. Ortonan ja Vaston väliltä löydät trabocco-rannikon, jollaiseen et törmää muualla. Mereen kurottavat, vanhat kalastajamajat (trabocco) ovat nykyään ravintoloita, joissa verkot saatetaan edelleen heittää vesille illallistasi varten samalla, kun nautit aperitiiviasi. Ja kun kyllästyt mereen, ajat autolla tunnissa vuorille.

Vuoret. Kolmasosa Abruzzosta on kansallispuistoa. Alueen halki kulkee Apenniinien vuoristo. Abruzzossa sen korkein kohta on Gran Sasso, joka nousee 2914 metriin. Kansallispuistoissa elää karhuja, susia ja kotkia. Ylätasangoilla voit törmätä vapaana laiduntaviin hevosiin ja villisikoja on kaikkialla. Kylät ovat havahtumassa luontoturismiin. Se tarkoittaa muinaisten polkujen raivaamista matkailijoiden käyttöön tai saukkojen palauttamista Fiume Sangro -jokeen. Patikoijalle Abruzzo on taivas. Talvisin löydät myös erinomaisia laskettelurinteitä.

Ruoka. Abruzzolainen ruoka on konstailematonta ja elää vuodenaikojen mukaan. Pääset herkuttelemaan persikoilla, luumuilla, viinirypäleillä, mulperimarjoilla, pähkinöillä… Valkoiset ja mustat tryffelit tuovat leivän monen paikallisen pöytään. Lampaanliha ja vuohenjuusto kuuluvat olennaisesti abruzzolaiseen ruokakulttuuriin. Voit myös ostaa esimerkiksi oliiviöljyä tai juustoja maatiloilta. Kysy rohkeasti paikallisilta reittiohjeet.

Juoma. Viineissä Abruzzo on yhtä mutkaton kuin ruuassa tai ihmisissä. Pikkukylien baareista tai ruokakaupoista voi ostaa muutamalla eurolla erinomaisia viinejä. Maista cerasuoloa (rose, rosato), montelpulcianoa ja trebbianoa. Oluen ystävä saattaa törmätä käsityöläisten valmistamiin tuotteisiin paikoissa, joista niitä viimeiseksi ymmärtäisi etsiä. Piipahda siis vaikka Roccascalegnassa ostamassa pari pullollista Sailoria.

Ihmiset. Suomalaisen on helppo ymmärtää abruzzolaisia, joiden tunnuslause on forte e gentile – vahva ja ystävällinen. Abruzzolaiset ovat rehellisiä, ystävällisiä, avuliaita ja luotettavia. Abruzzossa arvostetaan luontoa – ja ihmisiä, jotka ovat sinuja luonnon kanssa. Esimerkiksi suomalaisia.

Kulttuuri. Vuoristokylistä löydät museoita, kirkkoja ja linnoituksia. Monet kylät ovat jo itsessään taidetta kauneutensa takia. Puhu ihmisille – sillä konstilla saatat tutustua kehen tahansa ja kuulet parhaat tarinat. Saatat törmätä esimerkiksi sarjakuvataiteilija Tanino Liberatoreen tai Suomessakin vierailleeseen jazz-basisti Rick Rosatoon, sillä molempien juuret ovat Abruzzossa. Osallistu kyläjuhliin, joita järjestetään kesäisin lähes jokaisena viikonloppuna. Muista, että ruokakin on kulttuuria.

Kieli. Abruzzossa törmäät yllättävän usein ihmisiin, jotka puhuvat englantia, sillä monet ovat asuneet osan elämästään esimerkiksi Kanadassa tai Yhdysvalloissa. Toisaalta ne, jotka puhuvat vain italiaa (tai paikallista murretta), eivät välitä kielitaidostasi tai sen puutteesta. Paikalliset auttavat mielellään, jos olet ystävällinen, etkä tärkeile.

Hintataso. Naurettavan edullinen verrattuna esimerkiksi Roomaan. Voit syödä erinomaisen illallisen viineineen viidellätoista tai kymmenellä eurolla.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic