Teema

Ahdistaako täpötäysi juna? Viisi vinkkiä parempaan kokemukseen kiskoilla

Junamatkustamisen suosio on kasvanut sen jälkeen kun VR laski lippujen hintoja keskimäärin neljänneksellä. Erityisesti isojen kaupunkien välille on tullut roimasti lisää matkustajia. Matkustajamäärä kasvoi viime vuonna esimerkiksi Seinäjoen ja Helsingin välillä 21,4 prosenttia, ja kasvu näyttää jatkuvan. 

Tänä vuonna kasvua on ollut VR:n mukaan erityisesti Oulun ja Helsingin reitillä. Vuoden alussa tuolla välillä on ollut 32 prosenttia enemmän matkustajia kuin samaan aikaan viime vuonna.

Suosituimpien reittien ruuhkaisimmat vuorot kulkevat perjantai- ja sunnuntai-iltapäivisin. Moni matkustaja on huomannut, että junissa on ahdasta usein myös arkipäivinä.

Jos täysi juna ahdistaa, muista, että et ole yksin! Näillä vinkeillä voit tehdä ruuhkaisesta matkastasi astetta mukavamman kokemuksen.

1. Varaa lippu ajoissa.

Junaliput ovat halvempia, kun ne varaa ajoissa. Varaa siis matkasi heti kun tiedät, milloin matkustat. Näin varmistat myös, että saat paikkalipun.

Jos kaikki paikat on myyty, voit silti mennä junaan. Ikävä kyllä sinulle ei ole omaa paikkaa, mutta voit löytää väliaikaisen istuimen osaksi matkaa ja vaihtaa paikkaa, kun sen varannut astuu junaan. Myös ravintolavaunussa voi istua, kunhan ostaa jotain syötävää tai juotavaa. Siellä saattaa tosin olla tungosta.

2. Ota eväät mukaan.

Eväissä on aitoa junamatkustamisen tunnelmaa! 

Täydessä junassa on usein täysi ravintolavaunu, ja omat eväät säästävät myös rahaa. 

3. Asennoidu small talkiin.

Melko todennäköisesti saat viereesi ventovieraan kanssamatkustajan. Voit toki möllöttää hiljaa koko matkan, mutta muutama ystävällinen sana ei ole pahitteeksi.

Jutustelu auttaa myös silloin, kun junan kulkeminen ei sujukaan toivotusti. 37 prosenttia viiveistä johtuu ratainfran häiriöistä, ja niihin osasyynä on Suomen yksiraiteinen rataverkko. Jos yksi juna kulkee myöhässä, on siis melko todennäköistä, että muut joutuvat odottamaan sen etenemistä, etteivät junat törmää. Samoilla raiteilla kulkevat myös tavarajunat.

4. Tee olosi mukavaksi.

Junassa saattaa olla vetoisaa etenkin talvisin. Huivista voi silloin olla hyötyä. Villasukatkaan eivät ole pahitteeksi: pitkällä matkalla jalat kannattaa päästää kengistä ulkoilemaan.

Vesipullo auttaa pitämään olon virkeänä pitkänkin matkan jälkeen, ja saattaa säästää päänsäryltä.

Hyvän kirjan kanssa matka taittuu kuin siivillä. Jos lukeminen ei innosta, lataa älypuhelimeen tai tablettiin elokuvia tai sarjoja. Näin et ole junaverkon varassa, se kun on usein ruuhkajunassa kovalla koetuksella.

5. Nauti ruuhkasta.

Täysi juna on merkki suositusta vuorosta. On siis todennäköisempää, että juuri sitä vuoroa ei olla lakkauttamassa pitkään aikaan.

95 prosenttia kaikista junamatkoista tehdään 300 kilometrin säteellä Helsingistä. Poikkiliikenteessä on hiljaisempaa, ja kannattamattomimpia vuoroja ajetaan esimerkiksi Nurmeksen ja Kajaanin, Kotkan sekä Lieksan seuduilla.

Aina ruuhkaisuus ei kerro kannattavuudesta. Lapin yöjuna tuottaa kaikista reiteistä eniten tappiota, mutta hiihtolomien ja pääsiäisen aikaan junat ovat täynnä. Muut ajat ovatkin sitten hiljaisia.

Pitkä matka on kallis ajaa, eikä makuuvaunullisista vuoroista saa yhtä hyvin tuloja kuin istumapaikkajunista. 

Toisinaan ruuhkaa on joinakin viikon aikoina, ja paluujuna ajetaankin sitten tyhjänä. Siksi kannattaa myös miettiä, olisiko mahdollista valita ruuhkaisimman vuoron sijaan jokin toinen.

 

Päivän lehti

7.6.2020