Teema

Aikuinen, kysy lapsen some-käytöstä

1. Sosiaalinen media on jo vakiintunut osa lasten ja nuorten sosiaalista elämää. Siellä vaihdetaan kuulumisia, iloitaan ja hullutellaan yhdessä, osallistutaan ja vaikutetaan. Mahdolliset ongelmat liittyvät useimmiten siihen, että palvelun käyttäjät eivät noudata käyttäytymissääntöjä ja hyviä tapoja. Silloin voi tulla tilanteita, joissa lapsi pahoittaa mielensä tai tulee kiusatuksi.

2. Tuet lapsen sosiaalisen median käyttöä olemalla kiinnostunut siitä, mitä hän sosiaalisessa mediassa tekee. Kysy, mitä palveluita hän käyttää, kuuluuko hän joihinkin yhteisöihin, mikä niissä on hyvää ja minkälaisia kuvia tai videoita hän julkaisee.

3. Pyydä lapseltasi, jos hän voi näyttää miten eri palvelut toimivat. Samalla voitte käydä läpi yhdessä sitä, että toisinaan somessa voi tapahtua myös ikäviä asioita, kuten epäreilua arvostelua tai nimittelyä. Varmista että lapsi tietää, että näin tapahtuessa asiasta voi kertoa sinulle.

4. Ohjaa lastasi tutustumaan palvelun käyttösääntöihin ja yksityisyysasetuksiin. Muistuta, ettei lapsen salasana kuulu kenellekään muulle, edes parhaalle kaverille.

5. Ole itse hyvänä esimerkkinä siihen, miten sosiaalisessa mediassa toimitaan.

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic