Teema

Aikuinen saattaa pelätä pilaavansa lapsen luovuuden

Osalle aikuisista lasten leikkeihin osallistuminen tuntuu vieraalta. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani ja varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso tutki aihetta seuraamalla noin 200 vanhemman toimimista tilanteessa, jossa lapset leikkivät.

Vanhemmat jotka eivät osallistuneet lasten leikkeihin, selittivät osallistumattomuuttaan pääosin kahdella syyllä.

– Yksi syy oli, että aikuinen pilaa lasten leikin luovuuden, Laakso kertaa.

Sitä on kasvatustieteilijän mukaan kuitenkin turha pelätä.

– Kun lapsen kanssa uskaltautuu leikkimään, kysymällä ja heittäytymällä pääsee pitkälle. Siinä ei tosiaankaan pilaa lasten leikkiä vaan ennemminkin ruokkii lasten luovuutta.

Toinen syy osallistumattomuuteen oli, että aikuiset kokivat, et­teivät voi tavoittaa koskaan lasten maailmaa.

– Tässä täytyy muistaa, että lapsetkin ovat erilaisia. Toiset eivät ole lapsenakaan leikkineet niin mielikuvitusrikkaita leikkejä, jolloin se on varmasti entistä vaikeampaa aikuisena.

Leikkitutkimuksen parasta antia olivat Laakson näkökulmasta vanhemmat, jotka uskalsivat hypätä lasten mielikuvitusmaailmaan.

– Olen nähnyt isiä, jotka lähtevät rohkealla asenteella itselleen vähemmän tuttuihin Barbie-leikkeihin. Yleensä kun lapsilta kysyy, he nimenomaan toivovat, että aikuiset tulisivat leikkimään heidän kanssaan. Lisäksi lapset ovat erittäin hyviä opastamaan aikuisia leikin maailmoissa.

Itä-Suomen yliopistossa kasvatustieteen ja erityisesti kasvatuspsykologian professorina toimiva Liisa Karlsson muistuttaa, että vaikka aikuisten maailma ei ole samanlainen kuin lasten mielikuvitusmaailma, sekään ei ole pelkkää faktaa faktan perään.

– Kyllähän me aikuisetkin leikimme, nautimme fiktiivisistä elokuvista ja kerromme vitsejä. Muutenkin mielikuvituksesta on ihmisille paljon hyötyä eri työtehtävissä ja arjessa.

Ville Koivuniemi