fbpx
Teema

Aikuisiän akne vaivaa erityisesti 25–50-vuotiaita naisia – Jenni Liikaoja ehti vaipua masennuksen partaalle ennen kuin löysi keinot, joilla pärjää

Laulaja-musiikinopettaja Jenni Liikaojalle puhkesi aikuisiän akne 28-vuotiaana. Pahin vaihe saatiin kuriin lääkityksellä, mutta paraneminen on vaatinut aikaa ja kärsivällisyyttä. Aikuisten iho-ongelmat vaikuttavat yleistyneen viime aikoina.
Jenni Liikaoja Kuva: Mauri Ratilainen

Vielä muutama vuosi sitten laulaja-musiikinopettaja Jenni Liikaojan päivät saattoivat alkaa ja päättyä itkulla.

Peilistä katsoi alle kolmikymppinen nainen, jonka meikistä puhdistetuilla kasvoilla näkyi ryppäittäin finnejä – paitsi perinteisiä musta- ja valkopäitä, myös ihonalaisia kystisiä finnejä. Ongelmat kohdistuivat erityisesti poskiin ja leukaan.

Aluksi tilanne vaikutti harmittomalta, mutta muuttui nopeasti pahemmaksi.

– Minulla oli iho-ongelmia jo lukioiässä, jolloin akneani hoidettiin ensimmäisen kerran. Parikymppisenä iho oli pitkään hyvässä kunnossa. Sitten akne iski uudestaan pahempana ja arpeuttavampana kuin aiemmin. Pahimmassa tulehdusvaiheessa jätin muutamia tilaisuuksiakin väliin ihoni takia, 32-vuotias Liikaoja kertoo.

Esiintymistilanteissa, kuten näyttämöproduktioissa ja koelauluissa, Liikaoja muistaa olleensa hyvin tietoinen ihostaan. Erityisesti tulehduksen akuutissa vaiheessa huomion kohteena oleminen tuntui epämukavalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jenni Liikaojan iho on nyt riittävän hyvässä kunnossa, ja hän on oppinut olemaan kiinnittämättä siihen liikaa huomiota. Kuva: Mauri Ratilainen

Jenni Liikaojan iho on nyt riittävän hyvässä kunnossa, ja hän on oppinut olemaan kiinnittämättä siihen liikaa huomiota. Kuva: Mauri Ratilainen

– Itsetuntoni ei riipu ulkonäöstä, mutta kasvot ovat niin näkyvä kehonosa, että akne pyörii helposti mielessä koko ajan. Asiaa eivät helpota ”täydellisen ihon” ihanne ja sosiaalisen median kuvavirrat silotelluista poskista. Sen lisäksi, että tulehduksellinen akne on esteettinen haitta, kasvot ovat myös kipeät, Liikaoja muistuttaa.

Kuukautiskierto voi vaikuttaa

Aikuisiän aknen katsotaan alkavan suurin piirtein 25 ikävuodesta, ja sitä tavataan aina 50 ikävuoteen asti. Naisilla ilmaantuvuus on suurempi kuin miehillä.

Oulun Ihoterveyden ihotautilääkäri Toni Ahon luona käy aknepotilaita päivittäin. Kolmasosa on aikuisia. Raja teini-iän ja aikuisiän aknen välillä on kuitenkin häilyvä.

– Melkein kaikilla on ollut nuorena jonkintasoista aknea. Jos sitä ei hoideta tai hoito on tehotonta, vaiva voi jatkua aikuisuuden puolelle. Eri asia on se, jos akne yllättää uudelleen vuosien poissaolon jälkeen. Silloin on tärkeää selvittää, mistä on kysymys. Hoito ja hoidon teho riippuvat aknen syystä, Aho kertoo.

Aknen taustalla on lisääntynyt talineritys ja talirauhasten tulehdus, jonka aiheuttaa ihon normaaliin kasvustoon kuuluva bakteeri, propionibacterium acnes (cutibacterium acnes).

Bakteerin ryöpsähtäminen voi johtua perimästä, tietyistä lääkkeistä tai elämäntapatekijöistä, kuten stressistä tai ravintoköyhästä ruokavaliosta. Naisilla aknen voivat laukaista hormonaalinen ehkäisy tai munasarjojen rakkulaoireyhtymä.

– Naisten kohdalla ei pidä unohtaa kuukautiskierron roolia: useimmilla akne pahenee vuotojen aikana, kun kehossa keltarauhashormoni jyllää. Raskauskin on mielenkiintoinen: ensiviikkoina akne saattaa pahentua ja myöhemmin parantua. E-pillerit yleensä parantavat aknen, mutta kun lopettaa pillerit, akne palaa, Aho sanoo.

Kokonaisvaltaisella hoidolla tuloksia

Kosmetologi, meikkaaja ja joogaopettaja Katja Kokon vastaanotolla tyypillisin aknea sairastava asiakas on nainen, jolla akne on puhjennut e-pillereiden lopettamisen jälkeen.

Joskus ihotauti saattaa leimahtaa ruuhkavuosien aikaan, vaihdevuosina enää harvemmin.

Kokon lähestymistapa aknen hoitoon on tapauksesta riippumatta holistinen: hoidon kulmakiviä ovat oikeat ihonhoitotuotteet, hermostoa rentouttavat harjoitukset ja ihoystävällinen ruokavalio. Moni saa helpotusta myös lymfahieronnasta ja led-valohoidosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kosmetologi, meikkaaja ja joogaopettaja Katja Kokon mukaan hermoston rentouttamisen pitäisi olla iho-ongelmien hoidon keskiössä. Kuva: Riikka Kantinkoski

Kosmetologi, meikkaaja ja joogaopettaja Katja Kokon mukaan hermoston rentouttamisen pitäisi olla iho-ongelmien hoidon keskiössä. Kuva: Riikka Kantinkoski

– Akneen voi liittyä suoliston bakteerikannan epätasapainoa ja hermoston ylivirittyneisyyttä. Siksi hoidon on oltava kokonaisvaltaista. Olen nähnyt monia, joiden akne helpottaa antibiooteilla, mutta palaa entistä pahempana takaisin kuurin jälkeen. Lääkehoitoja suosittelisin viimeisenä vaihtoehtona, Kokko linjaa.

Kotihoitoa ja ammattiapua

Ensimmäisten aknen merkkien ilmaantuessa Jenni Liikaoja hakeutui kosmetologille. Kun kävi ilmi, että kyse oli hankalasta, kystisestä aknesta, hän kääntyi ihotautilääkärin puoleen. Ihotautilääkäri on ainoa, joka saa määrätä akneen lääkkeitä ja lääkevoiteita.

Pahin vaihe taittui yhdistelmäehkäisypillereillä, jotka tarjoavat usein pitkäkestoisen vasteen akneen. Liikaojan lääkehoito täydentyi suoliston terveyttä tukevalla ruokavaliolla, akupunktiolla, sopivilla ihonhoitotuotteilla ja kosmetologin hoidoilla.

– Huomasin, että aknealttiuden lisäksi ihoni on todella herkkä. Alussa tein sen perinteisen virheen, että käytin liian vahvoja ja kuivattavia ihonhoitotuotteita ja kokeilin monia eri tuotteita nopeiden tulosten toivossa. Samalla laiminlöin kosteutuksen ja kasvoöljyn käytön, Liikaoja kertoo.

Tutkimusten mukaan akneihon sebumista eli talista puuttuu linolihappoa. Siksi aknepotilaille suositellaan linolihappoa sisältäviä, kylmäpuristettuja kasviöljyjä ulkoiseen käyttöön.

Tuotteiden tulisi olla myös miedosti happamia, koska aknea aiheuttava bakteeri viihtyy emäksessä ympäristössä. Ihoa ei saa pestä saippualla tai emäksisillä pesuaineilla.

– Helposti ajatellaan, että akne vaatii voimakkaasti puhdistavia tuotteita, kuten saippuaa ja vaahtoavia geelejä tai voimakkaita happoja. Yleensä ne vain ärsyttävät ihoa ja pitkittävät paranemista. Oikeat tuotteet määräytyvät aknen tyypin ja asteen mukaan. Siinä kosmetologi voi olla tärkeä tuki, Katja Kokko sanoo.

Oikeat ihonhoitotuotteet muodostavat kotihoidon selkärangan. Iho rakastaa stressitöntä, tupakoimatonta elämäntapaa, vedenjuontia, liikuntaa, unta ja terveellistä ruokavaliota.

Akneiholle voi lisätä myös meikkiä ja meikkivoidetta, kunhan valitsee hengittävän tuotteen ja pesee meikin kotiin paluun jälkeen. Pesun jälkeen saattaa kuitenkin iskeä kotihoidon hyödyt romuttava houkutus: finnien puristelu.

– Puristelu on erittäin huono idea. Se voi lisätä stressiä, tulehdusta ja pahoja arpia, Kokko muistuttaa.

Ihan hyvä iho riittää

Akne aiheuttaa usein häpeää ja heikentää itsetuntoa. Seurauksena voi olla yksinäisyyttä, masennusta ja sosiaalisista tilanteista pakoilua.

Siksi hoidossa on huomioitava paitsi ihotaudin esteettinen haitta ja fyysinen kipu, myös henkinen hyvinvointi. Aho pyytää potilaitaan arvioimaan aknensa asteikolla 1–10.

– Suhtautuminen akneen vaihtelee ja henkinen jaksaminen on yksilöllistä. Yksi haluaa vajota maan alle parista finnistä ja toinen viis veisaa. Yleensä ihotautilääkärille tullaan, kun akne asettuu kuutosen ja seiskan paikkeille. Silloin paikallisia hoitoja on kokeiltu ja sisäiset lääkehoidot saattavat olla ajankohtaisia.

Liikaoja hakeutui ihotautilääkärille juuri kuvatun kaltaisessa tilanteessa. Akne aiheutti mielipahaa ja olo oli voimaton. Hän oli kokeillut kaikkea, mutta ongelma jatkui.

Paraneminen on vaatinut runsaasti aikaa ja kärsivällisyyttä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aknen tulehduksellisessa muodossa kasvot ovat myös kipeät. – Aknen kanssa tulee helposti voimaton olo. Paraneminen vaatii aikaa ja ihon peittäminen on hankalaa. Kannustan hakemaan apua matalalla kynnyksellä, Jenni Liikaoja sanoo. Kuva: Mauri Ratilainen

Aknen tulehduksellisessa muodossa kasvot ovat myös kipeät. – Aknen kanssa tulee helposti voimaton olo. Paraneminen vaatii aikaa ja ihon peittäminen on hankalaa. Kannustan hakemaan apua matalalla kynnyksellä, Jenni Liikaoja sanoo. Kuva: Mauri Ratilainen

– Nykyään hoidan ihoani lempeämmin ja käytän vain tiettyjä, hyväksi havaittuja ihonhoitotuotteita. Käyn säännöllisesti kosmetologilla, huolehdin suolistoni kunnosta, rentoutan hermostoani jin-joogalla ja teen kosmeettista gua sha -hoitoa sekä kuona-aineita poistavaa lymfahierontaa, Liikaoja listaa.

Muita aknesta kärsiviä Liikaoja kehottaa selvittämään ongelman juurisyyn ja laukaisevan tekijän: onko taustalla stressiä, suolisto-ongelmia tai hormonaalisia muutoksia? Mihin voin itse vaikuttaa? Tilanteen hyväksyminen, hoitosuunnitelmaan sitoutuminen ja armollisuus itseä kohtaan helpottavat usein oloa.

– Suosittelen tekemään mieluisia asioita, jotka saavat unohtamaan ihon. Läheiset ihmiset näkevät kaiken muun kuin finnit.

– Jos sosiaalinen media lannistaa, kannattaa etsiä kosmetiikkabrändien sijaan sisältöjä ”skin positivity” ja ”acne positivity” -tunnisteilla. Silloin huomaa, ettei ole ongelman kanssa yksin. Minua on auttanut sen hyväksyminen, ettei ihoni ole virheetön, mutta ihan hyvä sellaisenaan.

Iho on elimistön suurin elin

Ihoa on noin 15–20 prosenttia ihmisen ruumiinpainosta.

Ihon kerrokset ovat orvaskesi ja verinahka. Niiden alla on ihonalaista rasvaa.

Toimii kemiallisena ja fysikaalisena suojana.

Estää vieraiden aineiden ja mikro-organismien pääsyn elimistöön.

Suojaa elimistöä UV-valolta, kuumuudelta, kylmyydeltä ja iskuilta.

Estää nesteen haihtumista elimistöstä ja osallistuu lämmönsäätelyyn.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Iho osallistuu aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn. Kuva: Pekka Aho

Iho osallistuu aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn. Kuva: Pekka Aho

Kuona-aineet poistuvat kehosta ihon tali- ja hikirauhasten kautta.

Toimii rasvavarastona.

Tuottaa D-vitamiinia ja välittää tuntoaistimuksia.

Ohenee, rypistyy ja vaurioituu herkästi ikääntyessään.

Iän myötä myös ihon toimintakyky heikkenee.

Ihon kuntoon vaikuttavat suotuisasti terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, suolan ja alkoholin rajoittaminen, tupakoimattomuus, riittävä yöuni sekä kohtuullinen altistus auringon UV-säteilylle.

Yleisimmät aknetyypit

1. Komedoakne. Lievin muoto, jossa ei yhtään tai vain vähän tulehduksellisia muutoksia. Runsaasti avoimia ja suljettuja ”komedoja”, eli valko- ja mustapäitä.

2. Märkänäppyläinen akne. Toinen nimitys ns. tavalliselle aknelle. Iholla esiintyy punaisia, märkäpäisiä näppylöitä eli finnejä. Musta- ja valkopäitä eli komedoja on vähemmän.

3. Kystinen akne eli onteloakne. Vaikein muoto. Iholle muodostuu kipeitä ja aristavia, ontelomaisia tulehduspesäkkeitä, yli viiden millimetrin läpimittaisia kyhmyjä. Ontelot voivat muodostaa monilokeroisia käytäviä. Runsaasti tulehduksellisia muutoksia. Kyhmyjä ja rakkuloita voi olla erityisesti rintakehällä ja yläselässä. Paikallishoito ei tehoa, vaan tarvitaan lääkärin reseptilääkkeitä. Yleisempi nuorilla kuin aikuisilla, mutta saattaa puhjeta missä iässä tahansa.

Lähteet: terveyskirjasto.fi / solunetti.fi / akneiho.fi / Toni Aho, Oulun Ihoterveys

Menot