Teema

Älä eksy nuudeliviidakossa: Pieni nuudeliopas neuvoo erot ja käyttötavat

Nuudelikeitto syntyy pikaisesti ja lämmittää talvipäivänä mukavasti. Kattilaan voi pilkkoa lähes mitä tahansa vihanneksia sekä lihaa, kalaa tai tofua.
Lohilaksaan käytetään litteitä riisinuudeleita. Makua tulee kaffirlimen lehdistä ja maustetahnasta. Kuva: Nanna Rintala

Aasialaiset nuudelit saavat hyllyjä silmäilevän ostajan välillä ihmetyksiin. Nuudelit eroavat toisistaan raaka-aineiden ja käyttötarkoituksen perusteella.

Kaikille nuudeleille on yhteistä, ettei niitä kannata jättää kuumaan liemeen, koska ne turpoavat. Jos teet ison annoksen keittoa, säilytä nuudelit, liemi ja tykötarpeet omissa rasioissaan ja sekoita ne vasta juuri ennen syömistä.

Nuudelilajeja on lukemattomia, mutta jos tunnistat nämä, olet jo pitkällä:

 

Ramen

Japanilainen, ohut, usein kiemurainen, kellertävä muna-vehnänuudeli. Nimensä mukaisesti sopii keittoihin.

Ramenit löydät myös kauppojen pikanuudelipaketista.

 

Sopa

Japanilainen, tattarista valmistettu ruskea ja ohut nuudeli. Tattari tuo makuun pähkinäisyyttä.

Käytetään keitoissa, kuten ramenissa. Kesällä tarjoillaan kylmänä salaateissa.

 

Udon

Paksun pureskeltavia, vitivalkoisia japanilaisia vehnänuudeleita, joita käytetään myös Koreassa.

Sopivat keittoihin ja salaatteihin sekä vokkeihin. Niitä voi tarjoilla sekä kuumina että kylminä.

Myynnissä sekä kuivina että valmiiksi kypsinä versioina vakuumiin pakattuna.

Nuudeleiden raaka-aineissa ja käyttötarkoituksessa on laaja kirjo. Pikanuudelipakkauksesta tutut, kiemuraiset ramenit eroavat selvästi ohuemmista riisi- ja lasinuudeleista. Tattarinuudelit ovat pähkinäisiä ja udon-nuudelit vitivalkoisia. Kuva: Pirjo-Liisa Niinimäki

Vermicelli/riisinuudeli

Valmistetaan riisijauhosta ja vedestä. Riisistä valmistetut nuudelit eivät kaipaa kypsennystä, pelkkä liotus kuumassa vedessä riittää.

Vermicellit ja muut riisinuudelit sopivat kaikkeen keitoista vokkeihin.

Litteistä riisinuudeleista valmistetaan esimerkiksi thaimaalainen pad thai.

 

Lasinuudelit

Samankaltaisia kuin riisinuudelit, mutta valmistetaan esim. mungopavun tärkkelyksestä.

Usein erittäin ohuita ”lankapalloja”.

 

Nuudelikeiton sielu löytyy liemestä

Kulhollinen höyryävää nuudelikeittoa sopii pakkaspäiviin ja keveään tammikuun ruokavalioon. Aromaattiset keitot valmistetaan kotiliedellä nopeasti, pätkääkään mausta tinkimättä.

Nuudelikeiton sielu löytyy liemestä. Ramen- tai pho-keiton syvintä olemusta voi lähestyä keittelemällä lihaisia luita useammankin vuorokauden, mutta arjen keskellä arvostaa näitä pikaisempia versioita, jossa valmiit liha-ja kasvisliemet tuunataan mausteilla.

Nuudelikeitot ovat armollisia: mukaan voi pilkkoa lähes mitä tahansa vihanneksia ja proteiineja, eikä ohjeita tarvitse noudattaa orjallisesti.

Lempimausteillasi ja raaka-aineilla syntyy keitto juuri sinulle. Jos et ole varma, saitko aikaan laksan, ramenin vai phon, voit aina kutsua sitä maailman parhaaksi nuudelikeitoksi.

Seuraavat ohjeet ovat neljälle hengelle.

 

Misoa ja udon-nuudeleita tofun kera

340 g udon nuudeleita

1,5 l kasvislientä

2 porkkanaa

½ pieni kukkakaali

75 g sokeriherneen palkoja (tuore tai pakaste)

2 dl tuoreita herkkusieniä

350 g maustettua tofua

2 tl misotahnaa

2 kevätsipulia

Ohuesti viipaloidut kasvikset kypsyvät nopeasti napakan rouskuviksi ja antavat väriä tofulla höystettyyn udon-nuudelikeittoon. Kuva: Nanna Rintala

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Kuori ja viipaloi porkkanat, pilko kukkakaali pieniin kukintoihin, leikkaa sokeriherneet vinosti keskeltä kahtia ja viipaloi herkkusienet. Voit käyttää myös muita kasviksia. Tärkeintä on, että ne ovat ohuesti viipaloituja ja kypsyvät napakan rouskuviksi nopeasti.

Lisää porkkanat ja kukkakaali kiehuvaan liemeen, laske lieden lämpötila keskilämmölle, keitä 1-2 minuuttia. Lisää sokeriherneen palot ja sienet, keitä 1 minuutti.

Ota 1 dl lientä talteen, sekoita siihen misotahna ja lisää se sitten keittoon. Älä enää kiehuta keittoa.

Kuutioi tofu.

Annostele nuudelit ja tofu kulhoihin ja kaada liemi vihanneksineen päälle. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla.

 

Pho-keitto

Pikaliemi:

2 sipulia

peukalon kokoinen pala inkivääriä

2 porkkanaa

1 kanelitanko

2 tähtianista

3 neilikkaa

3 kardemumman siementä

2 tl kokonaisia korianterin siemeniä

1, 5 l lihalientä

1 rkl soijaa

1 rkl kalakastiketta

Pho-keittoon voi käyttää valmiiksi kypsää lihaa kuten ohuita paahtopaistiviipaleita, mutta kuumassa liemessä myös hyvin ohuiksi leikatut naudanfileet kypsyvät. Kuva: Nanna Rintala

Keitto:

250 g riisinuudeleita

200 g naudan sisä- tai ulkofileetä

2 dl pavunituja

1 pak choy tai pussillinen babypinaattia

1 tuore chili

1 lime

tuoreita yrttejä, esim. korianteria, minttua, basilikaa

pinnalle sriracha- chilikastiketta

 

Kuori ja pilko sipulit, inkivääri ja porkkanat. Palat saavat olla ronskinkokoisia, ne siivilöidään pois liemestä. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen puoli tuntia. Siivilöi liemi ja pidä se hellalla kiehuvan kuumana.

Laita liha pakkaseen 15 minuutiksi ja leikkaa sitten poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paloittele pak choi pituussunnassa. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Lohko lime.

Jaa riisinuudelit kulhoihin. Asettele kulhoon myös lihaviipaleet ja pak choy sekä pavunidut. Kaada höyryävän kuuma liemi kulhoihin.

Liemi kypsentää ohuet lihaviipaleet, mutta halutessasi voit käyttää myös valmiiksi kypsää lihaa, esim. ohuita paahtopaistiviipaleita.

Lisää annoksen pinnalle hienonnettua chiliä ja reilusti yrttejä. Viimeistele halutessasi tujauksella chilikastiketta.

 

Pikaramen

Pikaliemi:

peukalon kokoinen pala inkivääriä

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynsi

100 g siitakesieniä

6 dl kanalientä

6 dl lihalientä

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijaa

1 rkl miriniä eli riisiviinietikkaa

Ramenkeitossa on proteiinina löysäksi keitettyjä kananmunia. Kuva: Nanna Rintala

Keitto:

4 kananmunaa

200 g soba-tai ramennuudeleita

200g kypsää possun- tai kananlihaa

2 kevätsipulia

1 ruukku korianteria

1/2 norimerilevälevy

1 rkl seesaminsiemeniä

Kuori ja paloittele inkivääri, sipuli, valkosipuli ja sienet hiukan pienemmäksi ja laita ne kiehumaan hiljalleen 15 minuutiksi kana- ja lihaliemen sekoitukseen. Siivilöi liemi ja mausta soijalla, mirinillä ja seesamöljyllä.

Keitä kananmunat löysiksi. Jos lisäät huoneenlämpöiset kananmunat kiehuvaan veteen, 5 minuuttia on sopiva aika. Laita munat jäähtymään kylmään veteen ja kuori ne sitten.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

Suikaloi liha ja kevätsipuli. Lihaksi voit käyttää esim. nyhtöpossua tai valmista grillikanaa. Puolita kananmunat, murustele tai suikaloi merilevälevy ja hienonna korianteri.

Jaa nuudelit kulhoihin ja kaada päälle kuuma liemi. Nostele mukaan liha ja puolikkaiksi halkaistut kanamunat, kevätsipuli ja korianteri. Ripottele pinnalle vielä seesaminsiemenet ja merilevämurusia.

 

Lohilaksa

Maustetahna:

3 valkosipulinkynttä

peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

2 punaista chiliä

1 salottisipuli

1 rkl sitruunaruohotahnaa

2 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1 tl jauhettua korianteria

1 rkl ruokosokeria

½ ruukku korianteria

1 rkl kalakastiketta

 

Keitto:

1 rkl öljyä

4 dl kookosmaitoa

1 l kasvislientä

1 rkl kalakastiketta

2 kaffirlimenlehteä

200 g litteitä riisinuudeleita

200g kuutioitua lohta

2 kevätsipulinvartta

1 punainen chili

tuoreita yrttejä: korianteria ja thaibasilikaa

Lohilaksaan käytetään litteitä riisinuudeleita. Makua tulee kaffirlimen lehdistä ja maustetahnasta. Kuva: Nanna Rintala

Tee mausteseos tehosekoittimessa tai huhmareessa. Kuori valkosipuli ja inkivääri ja raasta ne. Hienonna sipuli ja chilit. Yhdistä kaikki aineet ja surauta tai hierrä tahnaksi.

Kuumenna öljy kasarissa ja kuumenna siinä tahnaa miedolla lämmöllä, kunnes aromit tuoksuvat voimakkaana. Lisää kookosmaito, kasvisliemi, kalakastike, kaffirlimenlehdet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lohenpalat.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa nuudelit kulhoihin ja kauho pinnalle kuumaa keittoa. Viimeistele yrteillä, hienonnetulla chilillä ja kevätsipulilla.