Teema

Älä syyllistä syömishäiriöön sairastunutta

1. Kun nuoren syömishäiriö paljastuu perheelle ja läheisille, on sairautta todennäköisesti kestänyt jo jonkin aikaa. Läheisten kannattaa muistaa, että nuoren syömishäiriö ei ole seurausta toimimattomasta perheestä. Sairastuminen herättää vanhemmissa hyvin monenlaisia tunteita. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, eivätkä ne sellaisenaan satuta ketään.

2. Älä syyllistä syömishäiriöön sairastunutta. Se ei auta mitään, kukaan ei valitse itse sairastua. Sairastunut ei tahallaan temppuile tai kieltäydy syömästä. Älä myöskään kommentoi ulkonäköä, painoa ja ruokaa.

3. Jos epäilet läheiselläsi syömishäiriötä, kannattaa hakea heti apua. On tärkeää, että myös nuoren vanhemmat huolehtivat omasta jaksamisestaan. Lisäksi myös sisaruksille on selvitettävä, mistä sairaudessa on kyse.

4. Syömishäiriöitä hoidetaan ensisijaisesti avohoidossa ja perusterveydenhuollossa. Asiasta kannattaa jutella terveydenhuollon ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa tai terveyskeskuksessa, josta ohjataan tarvittavan tuen piiriin.

Lähde: Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Virva Sankala.

Päivän lehti

7.6.2020