fbpx
Teema

Älä vielä luovuta, jos inhoat tuorepuuroa – Kokeile ensin näitä lisukkeita, jotka tuovat rapeutta ja raikkautta

Tuorepuuro on täydellinen syksyn aamiainen. Siihen saa upotettua harvinaisen runsasta marja- ja hedelmäsatoa, ja lisäksi sen voi tehdä valmiiksi jo illalla. Herätessäsi sinua odottaa herkullinen ja terveellinen aamiainen.
Omenapuuro on ihanan kirpeä aloitus syyspäivälle. Kuva: Nina Karlsson
Omenapuuro on ihanan kirpeä aloitus syyspäivälle. Kuva: Nina Karlsson

Monen ensikohtaaminen tuorepuuron kanssa on harmillisen huono. Kahviloiden puurot näyttävät usein herkullisilta muutaman pensasmustikan kera, mutta itse puuron maku jättää toivomisen varaa. Märät kaurahiutaleet rahkalisällä eivät useinkaan vakuuta klassisen haudutetun aamupuuron ystävää.

Jos kuulut tuorepuuron inhoajiin, älä vielä luovuta.

Tärkeää on käyttää puurossa tarpeeksi erilaisia aineksia pelkkien kaurahiutaleiden lisäksi. Keskeisessä osassa kaikissa puuroissa ovat lisukkeet. Ne tuovat vaihtelua puuron pehmeyteen. Jotakin rapeaa, jotakin raikasta on hyvä muistisääntö.

Unohda pikakaurahiutaleet, ne tekevät koostumuksesta helposti tahmaisen. Jos kaipaat täyteläisyyttä, lisää reilu lusikallinen turkkilaista jogurttia. Jos pidät raikkaista mauista, käytä nesteenä esimerkiksi omenamehua tai vaikka tyrnimehua. Olennaista on lisätä mukaan marjoja tai hedelmiä sekä pähkinöitä ja siemeniä.

Perinteinen tuorepuuro on kaurahiutalepohjainen. Puuroja voi kuitenkin tehdä erilaisista viljoista, pähkinöistä ja siemenistä. Kokeile kaurahiutaleiden sijaan esimerkiksi spelttiä tai ruista ja lisää joukkoon erilaisia leseitä. Pähkinä- ja siemenpohjaiset puurot ovat usein soseutettuja, joten niiden koostumus on ihanan sileä ja lähes jälkiruokamainen.

Parhaimmillaan saat tuorepuuroannoksesta kaikki tärkeät ravintoaineet, joilla jaksat aina lounaaseen asti. Tuorepuurot ovat myös loistava välipala ja suljettavaan purkkiin tehtynä oiva eväs. Tekemällä kerralla isomman annoksen saat syötävää useammaksi päiväksi. Puurot säilyvät jääkaapissa hyvin pari päivää.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Taatelikinuski maistuu myös lämpimän puuron, jogurtin tai vaikka lettujen kera. Kuva: Nina Karlsson
Taatelikinuski maistuu myös lämpimän puuron, jogurtin tai vaikka lettujen kera. Kuva: Nina Karlsson

Tattari-cashew-puuro

2 annosta

1,5 dl tattarisuurimoita

1,5 dl cashewpähkinöitä

2 tuoretta taatelia

kanelia

kardemummaa

ripaus suolaa

1,5–2 dl kasvimaitoa

Liota tattarisuurimot ja cashew-pähkinät yön yli kylmässä vedessä. Kulhoa ei tarvitse peittää tai laittaa jääkaappiin. Huuhtele kylmällä vedellä ja laita tehosekoittimeen. Lisää joukkoon taatelit, mausteet ja maito. Soseuta, kunnes seos on sileää. Lisää maitoa, jos koostumus on liian jäykkää.

Puuro maistuu parhaalta parin lisukkeen kera, jolloin siitä tulee lähes jälkiruokamainen, ihanan sileä herkku. Suosituksenamme ovat makea taatelikinuski ja raikas mansikkasose. Myös tuoreet marjat sopivat tähän puuroon mainiosti.

Taatelisuolakinuski

200 g tuoreita taateleita, kivet poistettuna

2–3 dl kasvimaitoa

merisuolaa

Poista taateleiden kivet. Soseuta taatelit ja lisää samalla maitoa sen verran, että saat kinuskista makusi mukaisen koostumuksen. Mausta lopuksi merisuolalla. Kinuski säilyy jääkaapissa noin viikon.

Nopea mansikkasose

2 dl pakastemansikoita tai muita marjoja

0,5 dl vettä

(1 tl sokeria)

Anna mansikoiden sulaa sen verran, että voit soseuttaa ne. Lisää mukaan loraus vettä helpottaaksesi soseuttamista. Jos kaipaat sokeria mukaan, lisää sitä lopuksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vadelman sijaan voit kokeilla kookospuuroon myös sesongissa olevaa puolukkaa tai tyrniä. Lisää silloin hieman makeutta. Kuva: Nina Karlsson
Vadelman sijaan voit kokeilla kookospuuroon myös sesongissa olevaa puolukkaa tai tyrniä. Lisää silloin hieman makeutta. Kuva: Nina Karlsson

Omenainen tuorepuuro

2 annosta

2 raastettua omenaa

2 dl kaurahiutaleita

2–3 dl omenamehua

2 dl turkkilaista jogurttia

0,5 dl kuivattuja hedelmiä (aprikooseja, rusinoita)

1 rkl chiasiemeniä

ripaus suolaa

Raasta omenat ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Peitä ja laita yön yli jääkaappiin. Lisää omenamehua ja sekoita, mikäli puuro on liian paksua.

Tarjoile esimerkiksi vaahterasiirapin, paahdettujen pähkinöiden ja kuivatun tyrnijauheen kera.

 

Marjainen kookospuuro

2–3 annosta

2 dl kaurahiutaleita

2 dl kookosmaitoa

1 dl luonnonjogurttia tai turkkilaista jogurttia

2 dl pakastevadelmia tai muita marjoja

2 rkl kookoshiutaleita

2 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia

ripaus suolaa

Ota vadelmat huoneenlämpöön pehmenemään. Mittaa kaurahiutaleet kulhoon ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoita huolellisesti. Muussaa marjat haarukalla kaurahiutaleiden sekaan. Peitä kulho ja laita jääkaappin yön yli tekeytymään.

Kokeile näitä tuorepuuron kanssa

Marjajauheet. Hinta voi tuntua suolaiselta, mutta jauheet ovat niin aromikkaan makuisia, että pienikin määrä puuron päällä riittää.

Pähkinät ja siemenet. Paahdetut ja suolatut pähkinät tuovat makealle puurolle mukavaa vastapainoa.

Vaahterasiirappi ja hunaja ovat hyviä makeuttajia.

Kuivatut hedelmät kannattaa lisätä vasta valmiin puuron päälle, jos haluat, että koostumus säilyy mukavan sitkeänä.

Tuoreet marjat ja hedelmät tuovat keveyttä, raikkautta ja makua.

Marjasoseet toimivat kastikkeena. Osta kaupasta valmiina tai mikä vielä parempaa, soseuta itse.

Granola on hauskan rapea elementti tuorepuurolle.

Menot