Teema

Älä viivyttele, jos koira on läkähtymässä autoon

Muistutustarrat ovat ilmaisia ja niitä jaetaan SEY:n jäsenyhdistysten kesätapahtumissa. Tarroja voi myös tilata osoitteesta sey@sey.fi.

Kyse voi olla minuuteista. Jos huomaa koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä, apua on haettava heti, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto neuvoo.

– Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli sanoo.

Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Jos auton omistajaa ei löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin. Virkavalta voi tarvittaessa murtautua autoon.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä.

Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Monissa uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Pelkkä ikkunoiden raolleen jättäminen ei auta.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Myös pilvisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta hengenvaaralliseksi tai vähintään tukalaksi.

Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla.

Auton ikkunaan voi liimata En jätä koiraa kuumaan autoon -tarran muistutukseksi siitä, ettei nelijalkaista ystävää saa unohtaa kuumaan autoon edes kaupassa käynnin ajaksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

21.1.2020