Teema

Ällöjä herkkuja leikkimielellä

Hattulalainen Sarita Launiala on hurahtanut leipomiseen. Samalla hän on löytänyt sisäisen lapsensa.

– Tämä on leikkimistä ja pelleilyä. Etenkin, kun kyse on halloween-tarjoiluista.

Ideoita Launiala hakee netistä ja lasten leikeistä. Ahaa-elämyksiä syntyy myös pitkin vuotta, ja ne pitää kirjata ylös leivontavihkoon.

– Kyllähän tämä lähtee aina ihan lapasesta, koska juhlien valmistelu on niin kivaa.

Launiala nauttii tekemisestä, mutta myös ihmisten reaktioista, kun he näkevät valmiin lopputuloksen.

– Minulle merkkaa paljon, kun näen lasten olevan niin täpinöissään. Aina on kiva yllättää muut valmiilla leivonnaisella, joka ei näytä ihan perinteiseltä.

Toissavuonna Launiala järjesti lapsille halloween-juhlat. Siitä lähtien on puhuttu seuraavista juhlista. Tänä vuonna Launioilla oli jälleen 20 muksua juhlimassa halloweenia.

Sarita Launiala on harrastanut leipomista neljä vuotta. Innostuksesta syntyi myös blogi Aatan aarreaitta. Erityisesti Launiala on keskittynyt fantasiakakkuihin.

– Kun olin kotiäitinä, aikaa oli enemmän. Fantasiakakkuihin uppoaa hirveästi aikaa, joten en ole nyt enää ehtinyt leipoa niin paljon.

Neljän lapsen perheessä on juhlia usein ja säilytystilaa leivonnaisille tarvitaan usein.

– Meille on tulossa kolmas jääkaappi.

Launialalle leipoessa on tärkeää sekä maku että ulkonäkö.

Hänet tunnetaan pikkutarkasta työstä. Lopputuloksen pitää näyttää aidolta, oli kyseessä sitten muffinssin päällä oleva hämähäkki tai kastekakussa nukkuva vauva.

Halloweenissä mukavaa on, kun pääsee toteuttamaan hyviä, mutta ällöttäviä juttuja.

– Syksy on pimeää. Halloweenista saa pimeyteen kunnon hupia.

Ennen töihin menoa innokas leipuri testasi enemmän erilaisia reseptejä ja kehitteli niistä omia. Nyt kun aikaa on vähemmän, hän käyttää hyväksi havaittuja vanhoja reseptejään. HÄSA

Monsterikeksit

200g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
Erivärisiä pastavärejä (elintarvikeväri)
Valkosuklaata n. 100 g, tummaa suklaata n. 50 g.

Sekoita voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita. Sekoita keskenään leivinjauhe ja jauhot ja lisää taikinaan. Jaa taikina kulhoihin ja sekoita kuhunkin väriainetta. Pyörittele palloiksi ja littaa pellille. Kun ovat paistuneet, painele erikokoisia koloja vielä pehmeisiin kekseihin. Kun keksit ovat jäähtyneet, sulata valko- ja tummasuklaa mikrossa lautasella aina välillä sekoittaen. Annostele minigrip-pussilla koloihin ensin valkoista ja sitten tummaa suklaata..

Paista 180 asteessa n. 10 min.

Aivot

8 dl kermaa
200 g valkosuklaata
1 prk Mascarpone-tuorejuustoa
2 prk lime-valkosuklaarahkaa
1 limen mehu
2-3 tl limen kuoriraastetta
1 dl vettä
11 liivatelehteä
Aivomuotti (saa tilattua netin leivontatarvikekaupoista)
Toukkakarkkeja
Mansikkahilloa

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa ja sekoita mascarponen kanssa sekaisin. Sekoita keskenään kermavaahto ja mascarpone-suklaaseos. Lisää limen kuoriraaste ja rahka. Kiehauta vesi ja limen mehu ja lisää liivatteet tähän. Vatkaa liivateseos vaahtoon. Voitele aivomuotti erittäin hyvin (öljy) ja kaada seos muottiin. Anna hyytyä ennen kumoamista n. vrk. Koristele karkkitoukilla ja hillolla/kastikkeella. Voit tehdä aivot myös pannacotta-versiona.

 

Kissanhiekkalaatikko

laakea vati ja lapio
Kääretorttupohja:
6 munaa
3 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1,5 dl jauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe varovasti sekoittaen. Paista 200 asteessa n. 9 min. Kun jäähtynyt, leikkaa puoliksi, kostuta ja lado täytteet väliin. Murskaa keksit pussissa kaulimella ja lisää kerman päälle. Lisäile karkkeja/ sulata vähän suklaata.

Väliin:

1 l kermaa, sokeria maun mukaan
mansikoita ja vadelmia reilusti
0,5 pkt Digestive-keksejä
Pinnalle: Suklaakarkkeja ja sulatettua maito- sekä valkosuklaata
Kostutukseen: 2 dl maitoa + 1 tl vanilliinisokeria

 

Hämähäkkimuffinssit

150 g voita
1,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2,5 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl maitoa
100 g maitosuklaata
Päälle: 100g maitosuklaata, pikeeriverkko ja mustasta sokerimassasta tehdyt hämähäkit.

Pilko suklaa rouheeksi. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita. Lisää myös maito ja suklaarouhe. Annostele vuokiin muffinssipellille, jotteivät levähdä. Paista 225 asteessa n. 14 min. Kun ovat jäähtyneet, sulata 100 g maitosuklaata ja valuta kunkin päälle tätä. Tähän aseta varovasti pikeeriverkko ja hämähäkit.

Pikeeri:

1 kananmunan valkuainen
3,5 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunatiivistettä

Sekoita keskenään ja laita joko pursotuspussiin tai minigrip-pussiin. Pursottele haluamiasi kuvioita leivinpaperille ja anna näiden kovettua 1-2 vrk ennen käyttöä.

Tekohampaat

150 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 tl leivinjauhetta
100 g suklaata
Ikenet: 200g valkosuklaata ja punaista pastaväriä 

Pieniä valkoisia vaahtokarkkeja

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää kananmuna. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe ja lisää seokseen.Lopuksi lisää rouhittu suklaa ja pyörittele palloiksi ja littaa pellille. Paista 180 asteessa n. 13 min. Halkaise veitsellä puoliksi vielä kun ovat lämpimiä. Kun jäähtyneet, pursota (minigrip-pussi) värjätty valkosuklaaraita alaleukaan ja lisää n. 6 hammasta. Sitten pursotat yläleukaan ikenet valkosuklaasta ja liität alaosaan. Anna jähmettyä ennen suuhun laittoa!   

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic