fbpx
Teema

Anna amppelikasvin roikkua!

Joulu on siivottu pois ja asunto näyttää jotenkin riisutulta ja autiolta. Ei siis ihme, että viherkasvi-into nousee heti, kun uusi vuosiluku on iskostunut mieleen.

– Myös valon määrän lisääntyminen saa kuluttajat janoamaan lisää vihreyttä kotiin, vaikka ikkunan takana olisikin täysi talvi. Joulun punaisen jälkeen kaivataan jotain muuta väriä, arvioi puutarhuri Mari Peltola Plantagenilta.

Moni luulee väärin, että amppelikasvin tarvitse olla oksiaan alaspäin riiputtavaa lajia. Vaikka jokin pitkäkaulainen anopinkieli ei ehkä sovikaan visuaalisesti amppeliin, Peltola neuvoo olemaan luova ja kekseliäs.

– Varsin yleistä on ripustaa amppeli ikkunan eteen, mutta kasvivalojen avulla amppelikasvit saa viihtymään myös sisemmällä huoneessa.

Amppeleiden lisäksi erilaiset kukkajalustat, -tikkaat, seinähyllyt ja ikkunalaudat jättävät pöytätilat vapaaksi.

 

Yksi ratkaiseva tekijä viherkasvin valinnassa on koko. Moni etsii jo valmiiksi näyttävää kasvia, eikä jaksa odottaa kasvun ihmettä.

Joskus mielessä on tietty kasvi täsmäpaikkaan, mutta yhä enemmän kasviostoksille mennään avoimin mielin vailla sen suurempia suunnitelmia.

Sosiaalisesta mediasta vauhtia saaneet peikonlehti ja kilpipiilea ovat kultapalmun lisäksi suosituimpia viherkasveja. Toisaalta Peltola toteaa, että varsinkin nuoret ovat valinnoissaan monipuolisia ja yhdistelevät rohkeasti eri elementtejä.

– Äkkiseltään ei uskoisi, että mehikasvi tai aloe vera sopisi amppeliin, mutta erimerkiksi roikkuvassa metallipallossa nämä kasvit näyttävät aika herkuilta. Myös ilmakasvit ja lasiamppelit ovat löytäneet ostajansa.

Perinteinen isoäidin simpukkanaruamppeli ei ole vieläkään out, mutta vahva juuttinaru on ottanut isoa roolia varsinkin suurten amppelikasvien kannattajana. Peltola myöntää, että yksi iso on yhtä hieno kuin muutama pieni.

– Vähän erilainen, hauskannäköinen ratkaisu olisi esimerkiksi värikkäälle seinälle kiinnitetty tanko, johon voisi laittaa roikkumaan muutaman pienemmän amppelin.

Menot