fbpx
Teema

Aulis Jokinen vaihtoi öljykattilan kaukolämpöön: energiaremontin tekevälle tuhansien eurojen tuki – Lue jutustamme, miten valita useista vaihtoehdoista oikea

Kotiinsa energiaremonttia tekevä voi joutua odottamaan avustuspäätöstä jopa kymmenen kuukautta. Pirkanmaan ely-keskuksen hoitamassa valtakunnallisessa jonossa on yli 8 000 hakemusta. Ely varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä.
Aulis Jokisen koti lämpenee tätä nykyä kaukolämmöllä öljylämmityksen sijaan. Energiaremontti sujui hyvin ja avustusten hakeminen onnistui energianeuvojan avustuksella. Kuva: Juha Sinisalo

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitettujen avustusten käsittely on ruuhkautunut pahoin. Avustuspäätöstä voi joutua odottamaan jopa kymmenen kuukautta.

Hakemusten pitkät käsittelyajat koskevat Pirkanmaan ely-keskuksen kautta jaettavia valtionavustuksia, joita on voinut hakea vuodesta 2020 lähtien.

– Ruuhkat alkoivat heti, kun avustuksia alettiin jakaa meidän kauttamme. Reilussa vuodessa saimme yli 17 000 hakemusta ja tähän mennessä on tehty 9 500 päätöstä. Tällä hetkellä hakemuksia on jonossa koko ajan noin 8 000 kappaletta, ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan ely-keskuksesta sanoo.

Heikkilän mukaan avustushakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä ja ruuhkan purkamiseksi ely-keskukseen on palkattu uusia käsittelijöitä.

Tukea voi hakea kolmesta eri paikasta

Omakotitalon remonttiin voi saada taloudellista tukea ely-keskuksen avustusjärjestelmän kautta, kotitalousvähennyksenä tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran myöntämänä energia-avustuksena.

Aran avustuksissa ei riitä pelkän järjestelmän vaihtaminen, vaan avustuksen saamiseen vaikuttaa energiaremontin vaikutus koko talon energiatehokkuuteen.

Energiatehokkuuden parantaminen voi vaatia energiaremontin lisäksi ikkunaremontin tai talon rakenteisiin tehtäviä lisäeristyksiä.

Taloudellisilla kannustimilla halutaan nopeuttaa pientaloissa tehtäviä energiaremontteja, jotta fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenisi. Suomessa on noin 130 000 öljyllä lämpenevää kiinteistöä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ohjeiden kanssa tarkkana, Ely varoittaa huijareista

Energiaremonttia suunnitteleva talollinen tai talon omistava kuolinpesä voi saada avustusta ainoastaan yhdestä paikasta.

Lisäksi avustusehtoihin kannattaa perehtyä tarkasti. Esimerkiksi ely-keskuksen myöntämän avustuksen ehtona on, että öljylämmityksestä on luovuttava kokonaan ja sen tilalle on otettava fossiilivapaa lämmitysjärjestelmä.

Ehtojen tarkistaminen on tärkeää myös siksi, että avustuksista on liikkeellä huijauskirjeitä ja väärää tietoa.

Pirkanmaan ely-keskus varoitti ilmiöstä torstaina. Viraston tiedossa on, että jotkut öljylämmityksen vaihtajat ovat saaneet urakoitsijalta ely-keskuksen päätöstä muistuttavan viestin avustuksen myöntämisestä.

– Alan toimijat ovat lähtökohtaisesti luotettavia, mutta kehotamme varovaisuuteen. Jos asiakas luottaa urakoitsijan tarjoamiin virheellisiin dokumentteihin tai suullisiin tietoihin, vaarana on, että remontti ei täytäkään avustuksen ehtoja ja avustus jää saamatta, huomauttaa ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä.

Ilma-vesilämpöpumppu suosituin

Ely-keskuksen kautta jaettavan avustuksen suuruus on 4 000 eurosta 2 500:een. Tuen suuruus riippuu siitä, millainen lämmitysjärjestelmä valitaan.

Jos pientaloasukas valitsee uudeksi järjestelmäksi ilma-vesilämpöpumpun, maalämmön tai liittyy kaukolämpöverkkoon, avustuksen suuruus on 4 000 euroa. Jos taloa lämmitetään jatkossa aurinko- tai puuenergialla tai suoralla sähkölämmityksellä, tuen suuruus on 2 500 euroa.

– Hakemusten perusteella ylivoimaisesti eniten eli noin 60 prosenttia kaikista hakijoista valitsee ilma-vesilämpöpumpun öljylämmityksen tilalle, Heikkinen sanoo.

Ilma-vesilämpöpumpun suosiota selittää muun muassa sen edullisempi hinta maalämpöön verrattuna. Maalämmön esteeksi voi tulla myös se, jos talon pihalle ei voi tehdä porakaivoa.

Kotitalousvähennyksen osuutta esitetty nostettavaksi

Energiaremontin kustannuksia kompensoidaan myös kotitalousvähennyksellä. Kotitalousvähennyksen suuruus riippuu siitä, onko kotitaloudessa yksi vai kaksi aikuista.

Mikäli hallituksen esitys menee läpi, kotitalousvähennyksen osuus kasvaa ensi vuoden alusta.

Esityksen mukaan kotitalousvähennys olisi jatkossa 3 500 euroa per aikuinen. Kahden hengen kotitaloudessa kotitalousvähennyksen suuruus voi siis olla 7 000 euroa.

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Vähennys on 60 prosenttia, jos työn on ostanut suoraan yritykseltä.

Asukkaan kannalta ei ole aina selvää, mitä kautta tukea kannattaa hakea. Lämmitysjärjestelmän valinnasta ja kustannuksista voi keskustella paikkakuntansa energianeuvojan kanssa.

– Asukkaan on puntaroitava sitä, mitä taloon kannattaa tehdä ja sen jälkeen on syytä laskea tarkat kustannusarviot ja vertailla järjestämien hyötyjä ja etuja. Vasta sen jälkeen tietää, mitä kautta avustusta kannattaa hakea. On mahdotonta sanoa suoraan, mikä avustusmuoto olisi paras, Heikkilä sanoo.

EU:lta odotetaan miljoonapottia

Energiaremontteihin oli viime vuonna varattu valtionrahoitusta 28,5 miljoonaa euroa. Sillä tehtiin 7 200 rahoituspäätöstä. Tämän vuoden budjetissa energia-avustuksiin myönnettiin yhdeksän miljoonan euron lisärahoitus, jota käytetään nyt.

– EU:n kestävän kasvun ohjelmassa on korvamerkitty 65 miljoonaa euroa energiaremonttien avustamiseen. Summasta 25 miljoonaa euroa pitäisi tulla vielä tälle vuodelle, kunhan suunnitelmat hyväksytään EU:ssa.

Mikäli EU:n päätöksenteko viivästyy ja yhdeksän miljoonan euron määräraha loppuu, energia-avustusten jakamiseen voi Heikkilän mukaan tulla tauko, joka osaltaan pidentää avustushakemusten käsittelyaikoja.

Aulis Jokinen halusi vaivattoman lämmön

Raumalla asuva Aulis Jokinen päätyi liittämään 1970-luvulla rakentamansa omakotitalon alueen kaukolämpöverkkoon.

Omakotitalo oli aiemmin lämmennyt öljyllä, mutta tulevaisuutta varten Jokinen halusi huolettomamman lämmitysjärjestelmän.

Energiaremonttia vauhditti myös paikallisen energialaitoksen tarjouskampanja. Jokinen solmi yhtiön kanssa sähkösopimuksen jo ennen kuin oli hakenut energiatukea.

– Öljykattilat ovat sinällään aivan hyvässä kunnossa, mutta kun tulee ikää lisää, halusin vaivattoman järjestelmän ja tein sopimuksen kaukolämpöön liittymisestä.

Jokinen pyysi energiaremontin tekemiseen apua naapurikaupungin energianeuvojalta. Neuvoja auttoi muun muassa erilaisten lomakkeiden ja avustushakemuksen kirjoittamisessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aulis Jokinen sai energiaremonttiinsa Aran avustusta. Avustus kattoi puolet koko remontin kustannuksista. Kuva: Juha Sinisalo

Aulis Jokinen sai energiaremonttiinsa Aran avustusta. Avustus kattoi puolet koko remontin kustannuksista. Kuva: Juha Sinisalo

Lopulta Jokinen sai taloudellista tukea Aran kautta. Avustus kattoi 50 prosenttia remontin kustannuksista.

– Tuki oli huomattava, mutta olisin tehnyt tämän remontin muutenkin. Minulla tämä prosessi kesti noin puoli vuotta. Tein hakemuksen alkuvuodesta ja rahat sain tilille kesällä.

Menot