Teema

Australiassa sijaitseva Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari

Edward Omagbemi kehottaa suuntaamaan katseet hiekkarannalta kohoavan törmän päälle, sinne missä ensimmäiset puut ja pensaat alkavat saada jalansijaa. Noin tuhat kertaa Fraser Islandilla käyneen matkaoppaan mukaan se on todennäköisin paikka bongata dingo maailman suurimmalla hiekkasaarella.

Australian itärannikolla sijaitsevan Fraser Islandin noin 200 eläimen dingokanta on yksi harvoista, joka on välttänyt geneettisen sekoittumisen lemmikkikoirien kanssa.

Vaikka dingot näyttävät koirilta, ne ovat villieläimiä, joiden kanssa täytyy olla varovainen. Kuvatessa ei kannata mennä matalaksi, sillä se saattaa houkutella dingoja hyökkäämään. Niille ei myöskään kannata kääntää selkäänsä.

– Kun pysyttelee paikoillaan, niin dingo jatkaa söpönä olemista, Omagbemi ohjeistaa.

Ympäri saarta löytyvät varoituskyltit eivät ole vain varman päälle pelaamista. Vuonna 2001 dingot raatelivat saarella hengiltä yhdeksänvuotiaan pojan, joka oli eksynyt vanhemmistaan. Sen jälkeen kesyimpiä dingoja on ammuttu herkemmin ja pyritty pitämään loitolla ihmisistä.

Yksi keino on estää niitä pääsemästä kiinni ihmisten ruokiin. Eläinten ruokkiminen on kielletty tuhansien eurojen sakkojen uhalla. Rapsut voi saada unohtamalla eväänsä hetkeksi maahan. Turisti joutuukin välillä syömään eväänsä aidatulla ruokailualueella.

Lisäksi saaren asuinalueet on aidattu ja niiden sisäänmenotiet sähköistetty kutsumattomien vieraiden pitämiseksi loitolla.

Kasvillisuusrajaa riittää tuijotettavaksi dingojen varalta, sillä Fraser Islandin itäpuolta reunustava hiekkaranta 75 Mile Beach on nimensä (75 mailin ranta) mukaisesti pitkä. Erityisen näyttävä se ei ole, eikä siitä ole uimarannaksikaan, koska saaren edustalla kohtaavat merivirrat houkuttelevat paikalle runsaasti haita.

Jos hait ja voimakkaat virtaukset eivät vielä karkota vedestä, kolmas hyvä syy ovat kivuliaasti polttavat meduusat. Niitä kannattaa varoa myös rannalla kävellessä, sillä meduusoja huuhtoutuu hiekalle asti.

Uimarannan sijaan 75 Mile Beach toimiikin ennen kaikkea valtatienä. Korkeimman nousuveden aikaan ranta on meren hallussa, mutta parhaimmillaan se on tasainen ja leveä tie, jota ajetaan kahdeksaakymppiä. Myös varsin hintavia maisemakierroksia tarjoavat pienlentokoneet käyttävät rantaa kiitoratanaan.

Saaren sisäosissa dingojen näkeminen on epätodennäköisempää, mutta siellä matkailijalle on tarjolla muuta kiinnostavaa.

Ykköskohde on Lake McKenzie, joka tarjoaa hienon näköalan kirkkaan valkoisen hiekan ja turkoosin veden yhdistelmänä. Hiekka on erityisen hienoa, jonka vuoksi sitä suositellaan hierottavaksi ihoon. Poikkeukselliseksi järven tekee se, että se muodostuu kokonaan pelkästä sadevedestä.

Sisäosissa kannattaa myös tutustua tunnelmallisiin sademetsiin, joiden ei uskoisi kasvavan hiekalla.

Kahden päivän jälkeen Fraser Islandin kasvillisuusrajasta on ehtinyt saada tarkan kuvan, mutta yhtään dingoa ei ole näköpiiriin osunut.

Omagbemin mukaan niitä on näkynyt aiempaa harvemmin. Kun ennen dingoja näki lähes jokaisella kahden päivän retkellä, nyt havaintoja tehdään vain joka toisella kerralla.

Omagbemi on tiedustellut syitä puistonvartijoilta, mutta heidän mukaansa kaiken pitäisi olla ennallaan. Hän on kuitenkin vakuuttunut, että eläimet ovat lähes aina lähettyvillä.

– Niitä ei aina näe, mutta dingot kyllä katselevat meitä, Omagbemi uskoo.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic