Teema

Autoilija saa tiedon lähestyvästä motoristista

Teknologia varoittaa autoilijaa jo jalankulkijoista, pyöräilijöistä ja jopa eläimistä tiellä. Kohta autoon voi saada varoituksia myös moottoripyöristä, jotka muuten jäävät helposti piiloon monta kertaa leveämpien ajoneuvojen taakse.

Komponenttivalmistaja Bosch on nimennyt kehittämänsä ratkaisun auton digitaaliseksi suojakilveksi.

Se ilmoittaa kuljettajalle lähestyvästä moottoripyörästä jo kauan ennen kuin kuljettaja tai ajoneuvojen anturit havaitsevat sen. Samalla se takaa autoilijalle aikaa ja mahdollisuuksia valita tilanteeseen sopiva ja turvallinen ajotapa.

Toinen kuljettajan turvallisuutta parantava ratkaisu on niin sanottu yhdistetty horisontti. Sen avulla kuljettaja näkee tulevan mutkan taakse ja saa ennakkovaroituksen mahdollisista vaaroista.

Boschin laskelmien mukaan yli 70 prosenttia uusista moottoripyöristä on verkottuneita vuoteen 2025 mennessä. Se mahdollistaa sijainti-, nopeus- ja liikennetietojen välittämisen ajoneuvojen sekä muun liikenneinfrastruktuurin välillä ja jopa useiden satojen metrien säteellä.

Tieto siirtyy ajoneuvosta toiseen muutamassa millisekunnissa. Tiedonvaihdossa käytetään julkisen WLAN-standardin (ITS G5) kaltaista viestintäteknologiaa.

Arvion mukaan joka neljäs moottoripyörälle sattunut onnettomuus voitaisiin estää, jos kaikissa pyörissä käytettäisiin lukkiutumattomia jarruja. ABS-jarrut ovat jo tai ovat tulossa pakollisiksi EU:ssa, Japanissa, Taiwanissa, Brasiliassa ja Intiassa.

Päivän lehti

12.7.2020