Teema

Autoilija: varaa talvella mukaasi ainakin nämä

1. Valaisin. Jos talvella on pysähdyttävä pimeyden keskelle tai etsittävä jotakin autosta tai sen ulkopuolelta, kaipaat ensimmäiseksi valoa. Tehokasta taskulamppua tai led-valaisinta tarvitaan myös varoitusvaloksi muulle liikenteelle. Tarkista, että pattereissa riittää virtaa.

2. Pesuneste. Kura, loska ja tiesuola likaavat tuulilasin talven mittaan varmasti. Pidä nestesäiliö täytettynä ja pissapojan suuttimet auki esimerkiksi neulalla. Huolehdi, että pesuseos on riittävän vahvaa. Jäätynyttä autoa ja pesuletkuja voi sulatella vaikka parkkitalon lämmössä.

3.  Lumiharja ja -raappa. Autossa kannattaa pitää kahta tai useampaa eri pituista harjaa, jolloin jokaiselle löytyy sopiva. Kun harjassa on teleskooppivarsi, ulotut isoillekin tuulilaseille ja katoille. Hommaa kunnollinen raappa – parkkikiekko ei kestä pitkään tässä käytössä.

4. Lumilapio. Voi tuntua hassulta, mutta lumitalvina autoa voi joutua kaivamaan esiin kaupungeissakin, maaseudusta puhumattakaan. Taittolapio menee pieneen tilaan, mutta on käytössä aika tehoton. Leveällä autolapiolla poistat lunta tehokkaimmin.

5.  Heijastinliivi. Tämä voi olla paras henkivakuutuksesi, jos joudut pysähtymään pimeässä. Monissa maissa heijastava liivi on pakollinen autovaruste, miksi ei meillä? Pue liivi päällesi heti, jos joudut liikkumaan valaisemattomalla tiealueella. Irtoheijastimetkin auttavat.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic