Teema

Auttaako sormihyrrä oikeasti keskittymään?

Fidget spinnerit eli sormihyrrät ovat suosittuja varsinkin koululaisten keskuudessa ja niitä mainostetaan muun muassa ajanvietteeksi levottomille käsille.

Rauhoittaako spinnerin näprääminen oikeasti, neuropsykologi, Jyväskylän yliopiston tutkija Vesa Närhi?

– Ei spinnerissä sinällään ole mitään erityisen rauhoittavaa. Tällaisia välineitä on jo pitkään käytetty tukitoimina lapsilla, joilla on sosiaalisia tilanteita haittaavaa motorista levottomuutta. 

– Lapsi voi esimerkiksi kiemurrella koulussa tunneilla tai näprätä jotain käsissään. Tällöin on järkevää antaa näprättäväksi jotain sellaista, joka ei häiritse opetusta. Tällainen selkeästi auttaa joitain lapsia keskittymään opetukseen.

– Aina on kuitenkin mietittävä sitä, miten lapsi on levoton. Jos hän keikkuu tuolilla, parempi ratkaisu voi olla tuolille laitettava tasapainotyyny.

Miksi spinnerit ovat suosittuja?

– Varmasti se viehättää lapsia, koska sillä voidaan kilpailla ja tehdä erilaisia temppuja. Ainahan tällaisia suosikkileluja on ollut lasten keskuudessa. 

Hyötyykö aikuinen spinneristä?

– Jos tulee helposti levottomaksi pitkissä kokouksissa ja alkaa napsutella kyniä tai töhertää jotain paperille, niin voihan sitä kaikin mokomin kokeilla. Yhtä hyvä vaihtoehto on papiljotti, jota voi rullata käsissään. 

Voiko spinneristä olla haittaa? 

– En suosittelisi sitä ensimmäisenä, sillä se on helposti liian mielenkiintoinen, jolloin se ei auta keskittymään, vaan vie huomion itse asiasta. Tukitoimet ovat aina sopimuksia – papiljottikin on hyvä konsti, mutta ei sitä saa rullata naapurin hiuksiin.

 

Mainos