Teema

Avaa grillikausi raikkaasti kasviksilla

Muhkean kokoinen portobellosieni on loistava grillattava, sillä se on ruokaisa, täyteläinen ja rakenteeltaan lihaisa. Maukkauden salaisuus on viides perusmaku umami, joka löytyy myös lihasta.

Grillatun sienen seurana tarjotaan argentiinalaista chimichurri-kastiketta, joka on perinteinen grilliruuan lisuke. Kastikkeen voi tehdä pari päivää etukäteen, kuten myös kevätsipuleiden kanssa tarjottavan romesco-kastikkeen. Kataloniasta kotoisin oleva kastike maistuu grilliruokien kanssa tai leivän päälle sipaistuna.

Alkupalaksi nautitaan italialaiset bruschetat, jotka tarjotaan perinteisesti tuoreen tomaatin kanssa. Tässä versiossa leivät tuunataan grillatulla munakoisolla ja fetalla. Toscanalainen panzanella eli leipäsalaatti saa kesäisen maun grillatusta persikasta.

Munakoiso-bruschetta

kahdeksalle alkupalaksi

1 keskikokoinen munakoiso

3 rkl oliiviöljyä

mustapippuria

¼ tl suolaa

1 kevätsipuli

1 tl punaviinietikkaa

200 g fetaa

8 viipaletta ciabattaa tai maalaisleipää

1 valkosipulinkynsi

oliiviöljyä

 

Leikkaa munakoiso noin 1,5 cm paksuiksi siivuiksi. Sivele pintaan oliiviöljyä ja grillaa viitisen minuuttia per puoli. Rouhi grillattujen viipaleiden päälle mustapippuria ja suolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa munakoisot kuutioiksi ja kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi. Laita kuutiot kulhoon, lisää punaviinietikka, murusteltu feta ja sipuliviipaleet. Sekoita.

Grillaa leipäviipaleet rapeiksi grillissä. Hiero valkosipulinkynttä leivän pintaan, valuta hieman oliiviöljyä ja jaa täyte leiville.

Marinoidut portobellot

neljälle

4 isoa portobello-sientä

¾ dl balsamiviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

½ tl kuminaa

¼ tl savupaprikajauhetta

mustapippuria

suolaa

3 valkosipulinkynttä

 

Poista sienistä jalat ja laita ne isoon astiaan. Sekoita kulhossa balsamiviinietikka, oliiviöljy ja mausteet. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää marinadin sekaan. Sivele marinadia sudilla sienten päälle. Anna maustua viisi minuuttia. Käännä sienet, sivele marinadia ja anna maustua vielä toiset viisi minuuttia.

Grillaa sieniä 2–3 minuuttia molemmin puolin, kunnes sienet paistuvat tumman kullanruskeiksi. Voit sivellä marinadia sieniin grillauksen aikana. Tarjoile sienet chimichurrin kanssa.

Chimichurri

1 ruukku lehtipersiljaa

6 valkosipulinkynttä

1 pieni punasipuli

1,5 dl oliiviöljyä

½ dl punaviinietikkaa

½ sitruunan mehu

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl mustapippuria

½ tl suolaa

 

Hienonna lehtipersilja, valkosipulinkynnet ja punasipuli. Lisää loput ainekset ja tarjoile sienten kanssa. Chimichurri sopii hyvin myös grillatun lihan kanssa.

Grillatut kevätsipulit

12 kevätsipulia

oliivöljyä

suolaa

 

Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa kanta pois. Sivele sipulit oliiviöljyllä. Grillaa sipuleita 10–20 minuuttia koosta riippuen, kunnes ne ovat kypsiä ja hiiltyneitä päältä. Kääräiset sipulit folioon ja anna kypsentyä foliokääreessä vielä vartti. Poista kaikkein palaneimmat kerrokset ennen tarjoilua ja rouhi päälle hieman suolaa. Tarjoile romesco-kastikkeen kanssa.

Romesco-kastike

4 cm viipale maalaisleipää

1 dl kuorittuja manteleita

½ dl oliiviöljyä

6 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

1 tlk (400 g) kokonaisia luumutomaatteja

1 prk (465 g) punaisia paahdettuja paprikoita

½ rkl savustettua paprikajauhetta

2–3 rkl punaviinietikkaa

 

Revi leipä palasiksi ja rouhi mantelit. Paista oliiviöljyssä pannulla keskilämmöllä, kunnes leipä ja mantelit alkavat saada väriä. Sekoittele koko ajan. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja paista vielä pari minuuttia.

Kaada leipä, manteli ja valkosipulit pannulta oliiviöljyineen tehosekoittimeen. Lisää suolaa, luumutomaatit, valutetut paprikat, paprikajauhe sekä punaviinietikka. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi.

Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 15 minuuttia 175 asteessa kunnes tahna alkaa saada väriä sivuilta. Anna jäähtyä.

Persikka-panzanella

puolikas ciabatta- tai paesano-leipä

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

3 persikkaa

2 salottisipulia

1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja

2 mozzarellaa

kourallinen basilikaa

¾ dl oliiviöljyä

½ dl valkoista balsamiviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

 

Leikkaa ciabatta kuutioiksi. Laita leipäkuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja rouhi suolaa ja mustapippuria. Pyörittele kuutioita, jotta öljy levittyy tasaisesti joka puolelle. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Kääntele leipäpaloja paistamisen puolessa välissä, jotta ne paistuvat joka puolelta. Anna jäähtyä.

Poista persikoista kivi ja leikkaa jokainen hedelmä kuuteen osaan. Sivele paloihin kevyesti oliiviöljyä ja grillaa pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta jäähtymään.

Leikkaa salottisipulit ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja revi mozzarellat palasiksi. Laita persikka, sipulit, mozzarella ja basilika kulhoon. Sekoita kastike oliiviöljystä ja balsamiviinietikasta, mausta mustapippurilla ja suolalla. Kaada salaatin sekaan ja sekoita. Lisää leipäkuutiot. Tarjoile heti.

Päivän lehti

29.5.2020