Teema

Banaani-maa-artisokkaleipä maustuu jouluiseksi

Maa-artisokkakakku

3 ½ dl banaanisosetta

2 ½ dl maa-artisokkaraastetta

125 g voita

1 3/4 dl sokeria

1/2 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

1 ½ tl vaniljasokeria

n. 4 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

1 tl kanelia

1/4 tl muskottipähkinää

¼ tl inkivääriä

Suola-karamellikastike:

2 ½ dl sokeria

100 g voita

1 ½ dl kuohukermaa

½ tl suolaa

Kuorrute:

100 g voita

200 g tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

pähkinärouhetta

Muussaa banaanit ja raasta kuoritut maa-artisokat. Vatkaa pehmeä voi sokerin ja fariinisokerin kanssa vaahdoksi. Lisää munat ja vaniljasokeri, vatkaa kuohkeaksi. Yhdistä ja siivilöi kuivat aineet taikinaan. Lisää banaanisose ja maa-artisokkaraaste ja sekoita. Kaada voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Paista 35–45 minuuttia 175 asteessa. Jäähdytä.

Lämmitä sokeria pannulla keskilämmöllä sekoitellen toffeenväriseksi. Sekoita joukkoon voi pienissä erissä. Ota pannu hellalta ja lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen. Suolaa ja jäähdytä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrute ja kastike kakun päälle, koristele pähkinärouheella.