Teema

Betoniharrastajan ruusut kukkivat läpi vuoden

Ruusut ovat jämäkästi pystyssä portaiden juurella, vaikka kesää tässä vielä odotellaan. Vaan betoniahan ne ovat, kuten puput ja muut eläinhahmot, saappaat, pallot, lehtikoristeet ja pikkuiset tassutkin.

Oululaisen Minna Haapalaisen piha on täynnä itse tehtyjä koristeita, osa niistä on vielä lumen peitossa.

Kun Haapalainen näki netin kuvavirrassa betonisaappaat, kiinnostus karun kauniiseen materiaaliin heräsi. Tosin saattoi silläkin seikalla olla asian kanssa jotain tekemistä, että Haapalaisen mies on betonialalla.

Sisällä talossa töitä on vielä lisää: molemmin puolin takkaa ovat kimaltavat kengät. Ne Haapalainen on maalannut spray-maalilla. Pintaan hän on ripotellut vielä kimaltavia koristekiviä. Tasoilla on betonista tehtyjä koiria, nalleja ja pupuja.

Betonia Haapalainen on harrastanut jo kolmisen vuotta, ja alkuun hän kävi myös betoniharrastusryhmässä. Tekniikan hän on oppinut erilaisten kokeilujen kautta.

– On ollut kiehtovaa kokeilla, mitä osaa. Haluan myös kehittää itseäni. Nyt olen innostunut tekemään silikonimuotteja itse. Joskus aion tehdä betonista patsaan pihalle, mutta se vaatii jo enemmän suunnittelemista ja materiaalinhankintaa, Haapalainen toteaa.

Hän pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi betoninallet ja -puput hän on hankkinut huhuilemalla sosiaalisessa median palstoilla joutilaita pehmoleluja.

Töissään hän käyttää lähinnä pikabetonia ja lattiatasoitetta. Juuri nyt hän odottaa malttamattomana kesää, jotta pääsisi taas harrastuksensa kanssa vauhtiin.

– Toivottavasti tulisi mahdollisimman kuiva kesä, hän huokaa.

Se olisi ulkona työskentelevälle betoniharrastajalle siunaus.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic