Teema

Betonoitu pyyhe on puutarhan valopilkku

Vanhat kumpparit, vuorenkilven lehdet, rikkinäiset sangot, tahraiset ja reikäiset liinat. Betonitöihin hurahtanut alkaa nähdä askarteluihinsa sopivaa materiaalia kaikkialla.

Sangoista on sekoitusastioiksi tai muoteiksi, kumisaappaat käyvät muotista veikeälle pihakoristeelle, lehdestä saa kauniin kuvion vaikka koristelaattaan, kun taas liinat ja pyyhkeet taipuvat persoonallisiksi tuikkukipoiksi.

Säkki kuivabetonia, keppi ja vettä – betonitöiden teko on helppoa eikä se vaadi suuria investointeja, sillä se on kierrätystä parhaimmillaan. Materiaalista syntyy hauskoja sisustusesineitä erityisesti puutarhaan.

Kansanopistot ja erilaiset käsityöpiirit ympäri maata järjestävät kursseja, joissa opastetaan betonitöiden tekoon, mutta pienempien töiden tekeminen onnistuu ilman kurssejakin.

Taitokeskus Oulun käsityöryhmissä suosituimpia betonitöitä ovat olleet pyyheliinasta ja betonista valmistetut tuikkulyhdyt, suurista lehdistä valmistetut lintujen juottoaltaat, erilaiset pihalaatat sekä mehikasvien ja yrttien istutusastiat.

– Betonitöissä on jotakin japanilaista yksikertaisuutta. Pienesineitä voi tehdä sisällekin, mutta betoni sopii mielestäni parhaiten puutarhaan ja terassille, kun siellä kaiken ei tarvitse olla niin sileää ja sievää, kertoo kuntouttavan työtoiminnan vastaava ohjaaja Satu Leinonen Taitokeskus Oulusta.

Harrastuksen suosion vuoksi nykyisin on tarjolla monenlaisia betoneita askartelu- ja korubetonista aina rautakauppojen kuivabetoneihin.

Leinonen suosii sementtibetonia, jonka raekoko on S30 eli kolme milliä. Se on hänen mukaansa sopiva pienesineiden valmistukseen.

– Sitä myydään 25 kilon pusseissa, jotka maksavat kympin kappaleelta. Avattu pussi kannattaa säilyttää kuivassa huoneenlämmössä.

Betonitöiden teko on sen verran sotkuista puuhaa, että työpaja kannattaa pystyttää pihalle.

– Pienempien töiden teko onnistuu sisätiloissakin, neuvoo Leinonen.

Harrastajat sanovat betonitöiden teon olevan helppoa, joten annetaan Satu Leinosen näyttää, miten sujuu pienen tuikkukipon teko pihalle tai sisätiloihin.

Siihen käytetään vanhaa froteepyyhettä. Leinonen pilkkoi parhaat päivänsä nähneen kylpypyyhkeensä pieniksi palasiksi.

– Ei ole järkeä lähteä ostamaan uutta materiaalia, vaan hyödyntää vanhaa. Tämäkin pyyhe olisi todennäköisesti päätynyt kotona siivousräteiksi, hän sanoo ja ryhtyy sekoittamaan betonitaikinaa.

Seuraava kuvasarja näyttää, miten tuikkulyhty tehdään. Aikaa yhden lyhdyn valmistamiseen menee esivalmisteluineen korkeintaan puoli tuntia.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic