Teema

Boheemin sisustajan kädenjälki saa näkyä myös kodin vessassa

Tumma, dramaattisilla koukeroilla koristeltu peili komeilee oviaukkoa vastapäätä. Allaskaapit on somistettu runsailla ornamenteilla. Seinällä roikkuu kaksi pronssista norsunpäätä, jotka kannattelevat kärsillään kylpypyyhkeitä.

Yksi asia on varma: nyt ei todellakaan olla skandinaavisen tyylin ystävän tai minimalistin kotona.

– Jonkun mielestä voi olla vähän outoa, että meillä on vessassa hirvensarvi, mutta minusta se on vain hauskaa, kertoo talon asukas Irina Kytölä ja viittaa katonrajassa komeilevaan kapistukseen.

Kun hän osti miehensä kanssa 84 neliön asunnon sinisestä puutalosta Tampereen Pyynikillä noin vuosi sitten, vessa joutui heti ensimmäisten kohteiden joukossa kriittiseen tarkasteluun. Huoneen vitivalkoinen, pelkistetty ilme ei sopinut runsautta rakastavan pariskunnan tyyliin.

– Seinällä oli pelkkä iso peili, se oli ainoa koriste, Kytölä muistelee.

Kaksikko ei kuitenkaan halunnut käyttää uudistustöihin suuria summia. Niinpä he päättivät tuunata vessan mieleisekseen kevyellä pintaremontilla: nikkaroimalla itse ja metsästämällä kirpputorilöytöjä.

– Tämä on sellainen pienen budjetin vessa, jossa kaikki on tehty suunnilleen eurolla.

 

Kytölää miellyttää varsinkin 1920- ja 30-lukujen sisustus. Tuolloin maailmalla kukoistaneesta art deco -tyylistä näkyykin viitteitä uuden vessan somistuksessa: geometriset muodot, ylelliset yksityiskohdat ja eläinaiheet ovat vahvasti esillä.

Pronssiset norsut, jotka tarttuivat mukaan ulkomaanmatkalta, piti alun perin ottaa koko sisustuksen lähtökohdaksi. Niiden innoittamina Kytölät sutivat seinät saman sävyisiksi vain todetakseen, että ratkaisu ei toiminut ollenkaan.

– Maali näytti kauhealta.

Takaisku ei kuitenkaan lannistanut kaksikkoa. Heidän mottonaan on, että sisustamista ei pidä ottaa liian vakavasti ja pienet mokat saa korjattua jälkeenpäin.

Pelastuksen tarjosi lopulta alennuksesta löytynyt, jugend-henkinen tapetti. Allasseinälle Kytölän puoliso puolestaan keksi sommitella maalarinteippiä apuna käyttäen särmikkäitä kuvioita, joissa voi halutessaan nähdä maan alla kulkevan liikenneverkon.

– Olimme juuri tulleet Prahasta, kun ryhdyimme tekemään tätä. Ajelimme siellä paljon metrolla.

 

Huolettoman tyylikkään ilmeen viimeistelevät hyllyille asetellut korurasiat, kirpputorilta löytyneet ovaalinmuotoiset taulunkehykset ja soma kissapatsas, joka on tosin herättänyt kateutta kodin kolmannessa asukkaassa, 4-vuotiaassa Sirkkeli-kollissa.

– Kissalta lähti korva, kun Sirkkeli pudotti sen, Kytölä esittelee koristeen teippauksia.

Tulevaisuudessa pariskunta aikoo vielä palkata ammattilaiset vaihtamaan pöntön ja lavuaarin uusiin. Samoin vessan oranssi lattia pitäisi maalata miellyttävämmän väriseksi.

Pieni keskeneräisyys ei kuitenkaan haittaa kaksikkoa, koska kodin laittaminen on heille mieluisa harrastus.

– Työkaverikin kysyi, että onko teillä aina jokin remppa menossa, Kytölä sanoo ja nauraa.

Vilpoisena syysiltana on ihanaa syventyä viilaamaan yksityiskohtia, kaataa välillä lasiin tilkka viiniä ja tuumailla, mihin ryhdyttäisiin seuraavaksi. Parasta on, että kaiken saa tehdä oman päänsä mukaan.

– Jos lopputulos on jonkun mielestä mauton ja kamala, niin ajattelen että hei, tämä on minun kotini. En sisusta kenenkään muun mieliksi, Kytölä sanoo.

Päivän lehti

12.7.2020