Teema

Bussilla halki Uuden-Seelannin

Bussin ikkunasta avautuu uskomaton näkymä Rangitikei-joen laaksosta noustaessa: auringonpaiste kirkastaa vuorten jyrkät, ruohoisat rinteet niin läpikotaisin vihreiksi, että valokuvassa sitä epäilisi kuvankäsittelyn tuotokseksi.

Nämä maisemat ovat hivelleet miljoonia silmäpareja myös Taru sormusten herra -elokuvien kohtauksissa.

Bussin käytävällä näky on vähemmän viehättävä, kun aamusta asti juopotelleet amerikkalaisnuoret kiipeilevät istuinten käsinojilla ja meinaavat horjahtaa rauhallisempien matkustajien päälle.

Hop on hop off -busseiksi kutsutut kiertoajelut ovat kätevä vaihtoehto liikkumiseen maassa, jonka upeat luontokohteet ovat hankalasti saavutettavissa ja jossa vasemmanpuoleinen liikenne mutkaisine vuoristoteineen ei välttämättä houkuta vuokra-auton rattiin.

Matkanteon miellyttävyys riippuu paljon muista matkustajista. Helppoa se on kuitenkin aina. Matkailijan tarvitsee vain varata paikka bussireitille ja järjestää itsensä sovittuna aikana sovittuun lähtöpaikkaan.

Suurimmat toimijat Kiwi Experience ja Stray operoivat eri kaupunkien välillä lähes päivittäin.

Kuljettajien avulla pystyy varaamaan myös majoitukset sekä koskenlaskut, laskuvarjohypyt ja tukun muita elämyksiä yleensä listahintaa halvemmalla.

Helppouden kääntöpuolena on se, että bussi kulkee vain kerran päivässä paikasta A paikkaan B, eikä paikkaan C pääse kuin vasta seuraavana päivänä.

Englantilainen Rosie Large on kiertänyt Uutta-Seelantia sekä Kiwi Experiencen että Contikin busseilla.

– Jos on vain vähän aikaa, suosittelen Contikia. Se sopii laiskalle. Kiwi Experiencen kanssa pitää tehdä enemmän taustatyötä ja ottaa selvää, mikä missäkin on hyvää, 26-vuotias Large vertaa.

Contiki poikkeaa hop on hop off -vaihtoehdoista siten, että se on valmis paketti ruokineen ja hotellimajoituksineen ja siksi selkeästi kalliimpi.

Suuri enemmistö bussimatkailijoista on parikymppisiä nuoria Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Innokkaiden ja kansainvälisten nuorten kanssa matkustamisessa on hyvät ja huonot puolensa. Juttuseuraa saa aina.

Rauhaa kaipaavalle jatkuva ja usein myös äänekäs juhlinta voi käydä rasittavaksi.

Osa kuljettajista suhtautuu kurinpitoon bussissa tiukasti, mutta osa ei puutu tapahtumiin juuri lainkaan. Omaa rauhaa voi hankkia varaamalla itse majoituksia ja pitämällä välipäiviä bussimatkustamisesta.

Seura vaihtuu pitkin matkaa. Harva bussimatkailija seuraa samaa aikataulua. Suurin osa lyhentää tai vielä useammin pidentää pysähdyksiään eri kohteissa.

Vanhojen naamojen poistuessa uudet hyppäävät tilalle.

Päivän lehti

25.5.2020