Teema

Edullisista ja terveellisistä juureksista syntyy herkkää ja kaunista – Näillä resepteillä saat kotimaisten juuresten parhaat maut esiin

Kotimaiset juurekset ovat nyt tuoreimmillaan. Suuntaa siis katse kauppojen juureshyllyille ja tutustu tarjontaan.
Palsternakasta valmistettu juuresrösti toimii alustana katkaravuista ja majoneesista sekoitetulle skagenille. Punasipuli, piparjuuriraaste ja yrtit täydentävät maittavan ja kauniin alkupalan. Kuva: Harri Kuittinen
Palsternakasta valmistettu juuresrösti toimii alustana katkaravuista ja majoneesista sekoitetulle skagenille. Punasipuli, piparjuuriraaste ja yrtit täydentävät maittavan ja kauniin alkupalan. Kuva: Harri Kuittinen

Monipuoliset juurekset sopivat niin paahdettaviksi, pikkelöitäviksi kuin keitettäviksikin. Herkät maut tulevat ihanasti esiin keitoissa ja soseissa.

Mukulaselleri yhdistettynä omenaan on pirteä vaihtoehto tavalliselle kasvissosekeitolle. Kuha saa kaverikseen öljyssä haudutettuja uunijuureksia. Punajuuri ja appelsiini tuovat mozzarellasalaattiin potkua ja kauneutta. Juuresrösti korvaa paahtoleivän katkarapuskagenin alustana.

Kaikki ohjeet ovat neljälle henkilölle.

Selleri-omenakeitto

400 g mukkulaselleriä

2 valkosipulinkynttä

1 iso sipuli

1 rkl ruokaöljyä

1,5 dl maitoa

1,5 dl valkoviiniä

2 dl kuohukermaa

1 omena

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

¼ tl muskottipähkinää

koristeluun yrttejä ja saksanpähkinämurua

Kuori selleri ja pilko se muutaman senttimetrin kokoisiin paloihin. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli.

Kuullota sipuleita 10 minuuttia öljyssä kattilassa. Lisää selleripalat ja kuullota niitäkin muutama minuutti. Lisää valkoviini ja maito ja anna hautua keskilämmöllä hieman pulpahdellen noin 45 minuuttia.

Kuori ja paloittele omena pieniksi paloiksi.

Laita keitto tehosekoittimeen, lisää joukkoon kerma ja omenapalat ja aja seos kuohkeaksi. Siihen menee noin 5-10 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla, muskottipähkinällä ja valkopippurilla. Koristele yrteillä ja pähkinämurulla.

Kuhaa ja uunijuureksia

3 keltajuurta

3 raitajuurta

3 porkkanaa

1 palsternakka

4 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

2 rkl timjamia

3-5 dl oliiviöljyä

1 tl hunajaa

½ appelsiinin mehu

Yrttidippi

½ dl tuoretta oreganoa

½ dl lehtipersiljaa

1 rkl piparjuurta raasteena

1 dl ranskankermaa

½ tl sitruunamehua

ripaus suolaa

400 g kuhafileetä

2 rkl voita

ripaus suolaa

Kuori juurekset ja valkosipuli. Paloittele juurekset reilun kokoisiksi paloiksi ja laita uunipataan. Lisää valkosipulinkynnet, suola ja timjami. Valuta päälle oliiviöljyä niin paljon, että juurekset peittyvät siihen kauttaaltaan.

Laita juurespata 175-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Laske lämpö 100 asteeseen ja jatka paahtamista uunissa vielä noin tunti. Ota juurekset öljystä, lisää niiden joukkoon loraus hunajaa ja appelsiinimehua. Paista juureksia vielä muutama minuutin ajan pannulla, jotta niiden pinta rapeutuu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uunissa öljyssä pitkään haudutetut ja lopuksi pannulla paistetut juurekset tuovat sopivasti tummaa makua ja pureskeltavaa herkkään kuha-annokseen.
Uunissa öljyssä pitkään haudutetut ja lopuksi pannulla paistetut juurekset tuovat sopivasti tummaa makua ja pureskeltavaa herkkään kuha-annokseen.

Raasta piparjuuri ja hienonna yrtit. Sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta suolalla ja sitruunamehutilkalla.

Mausta kuhafileet suolalla ja paista kuhafileitä pannulla voissa noin 3 minuuttia. Tarjoile uunijuuresten ja yrttidipin kera.

Punajuuri-mozzarellasalaatti

3 punajuurta

1 rkl ruokaöljyä

½ dl karkeaa suolaa

2 appelsiinia

250 g mozzarellaa

80 g vuonankaalia

1 dl pähkinärouhetta

vaaleaa balsamicokastiketta

Vinegretti

2 rkl appelsiinin mehua

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

Pyörittele punajuuret kuorineen ruokaöljyssä. Laita ne uuniastiaan suolapedin päälle. Paahda 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kun punajuuret ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä.

Leikkaa appelsiini puolikkaiksi lohkoiksi. Leikkaa myös punajuuri ja mozzarella samankokoisiksi paloiksi.

Asettele vuonankaali tarjoiluastian pohjalle ja laita punajuuri- ja appelsiinilohkot sekä mozzarellapalat sen päälle. Koristele pähkinämurulla ja vaalealla balsamicolla.

Sekoita appelsiinimehu ja oliiviöljy keskenään ja mausta suolalla. Pirskota kastiketta salaatin päälle.

Juuresröstiskagen

2 isoa perunaa

1 palsternakka

2 rkl lehtipersiljaa

2 valkosipulinkynttä

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 kananmunaa

Täyte

100 g katkarapuja

¼ sitruuna

½ dl lehtipersiljaa

¼ tl suolaa

3 rkl majoneesia

½ tl dijon-sinappia

1 punasipuli

1 dl minirucolanversoja

1 rkl raastettua piparjuurta

Kuori ja raasta perunat ja palsternakka. Laita raaste siivilään ja puristele siitä ylimääräinen neste irti.

Hienonna persilja ja valkosipuli ja lisää raasteen joukkoon. Sekoita lopuksi raasteeseen jauhot, suola ja munat.

Muotoile röstimassasta pieniä, noin 0,5 cm paksuisia pihvejä. Paista pihvit pannulla voissa kummaltakin puolelta keskilämmöllä rapeiksi. Siihen menee noin 5 minuuttia.

Valuta katkaravut siivilässä. Purista sitruunasta tilkka mehua rapujen päälle. Hienonna persilja. Lisää persilja, suola, majoneesi ja sinappi katkarapujen joukkoon.

Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Tarjoile skagen juuresröstin päältä punasipulisiivun, rucolanversojen ja piparjuuriraasteen kera.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Palsternakasta valmistettu juuresrösti toimii alustana katkaravuista ja majoneesista sekoitetulle skagenille. Punasipuli, piparjuuriraaste ja yrtit täydentävät maittavan ja kauniin alkupalan. Kuva: Harri Kuittinen
Palsternakasta valmistettu juuresrösti toimii alustana katkaravuista ja majoneesista sekoitetulle skagenille. Punasipuli, piparjuuriraaste ja yrtit täydentävät maittavan ja kauniin alkupalan. Kuva: Harri Kuittinen

Hyödynnä juureksia monipuolisesti

1. Punajuuri

tuli Suomeen 1800-luvulla ja on siitä lähtien kuulunut ruokaperinteeseemme. Etikkaan säilötyt punajuuret päätyvät joulupöydän rosolliksi. Paahdetut punajuuret maustavat ja värjäävät pataruokia. Punajuuriraasteesta valmistat porkkanakakun tapaan ihanan mehevän kahvikakun.

2. Raitajuuri

Raitajuuri on punajuuren miedomman makuinen sukulainen. Leikkaa juures ohuiksi ja marinoi pikkeliliemessä, niin saat koristeelliset raidat kauniisti esiin. Kypsennettäessä värit valitettavasti haalenevat selvästi.

3. Keltajuuri

sopii hyvin kypsennettäväksi, sillä sen loistavankeltainen väri ei haalene kuumennuksen aikana. Keltajuurta käytetään ruoanlaitossa punajuuren tapaan, mutta maku on miedompi ja hieman makeampi.

4. Palsternakka

on makeahko porkkanan sukulainen, jonka kuori sisältää eteerisiä öljyjä. Käytä pesty palsternakka kuorineen, niin saat kaikki maut mukaan. Täydellinen paahtojuures, mutta mainio myös pyreiden raaka-aineena joko sellaisenaan tai yhdessä muiden juursten kanssa.

5. Selleri

on paljon muutakin kuin perinteinen liemi- ja keittojuures. Se maistuu sellaisenaan paahdettuna tai paistettuna, mutta sopii hienosti myös soseiden ja keittojen raaka-aineeksi. Maku on perunaa voimakkaampi ja palsternakkaa suolaisempi.

6. Mustajuuri

valmistetaan parsan tapaan suolavedessä keittämällä. Siitä valmistuvat myös samettiset keitot ja soseet. Nimestään huolimatta juures on kuorensa alla vitivalkoinen. Kuori se veden alla tummumisen välttämiseksi.

 

 

Asiasanat

Menot