Teema

Ei enää koskaan laattasaumojen ja silikonien hinkkausta

Mikrosementti on yhä suositumpi materiaali. Esimerkiksi viime kesän asuntomessuilla Mikkelissä useissa kohteissa oli kaakelilaattojen sijaan käytetty mikrosementtiä.

Käyttäjät pitävät erityisesti pinnan helppohoitoisuudesta ja modernista ilmeestä.

Hyvinkääläinen Riika Parviainen ihastui mikrosementtiin jo vuosia sitten ja päätti, että jossain vaiheessa 15-vuotiaan omakotitalon vihreät laatat saavat lähteä. Viimein kesällä koko omakotitalon kaikki kaakelipinnat pinnoitettiin mikrosementillä. Ehostukseen pääsivät eteisen, aulan ja kodinhoitohuoneen lattiat sekä vessa, kylpyhuone ja sauna. 

– Parasta on, ettei tarvitse enää siivota silikoni- ja laattasaumoja. Olen siitä niin onnellinen. 

Kaikille pinnoille tehtiin kosteusmittaukset ennen asennusta. Perhe oli pois kotoa asennuksen ajan, yhteensä viikon.

Kustannuksia noin neljänkymmenen neliön työstä ja materiaaleista tuli 7000 euroa. Tekijä on myös luvannut mikrosementille kymmenen vuoden tuotetakuun.

– Tämä on kuin meikkaamista, ehostamista, jolla saadaan vanha uuden ja modernin näköiseksi.

Parviaisen on yllättänyt mikrosementin kestävyys. Hänen miehensä tiputti uusia kiuaskiviä lattialle pian asennustyön jälkeen. Vahingosta jäi ainoastaan muutama vaaleampi läikkä, jotka tekijä on luvannut tulla korjaamaan pois näkyvistä.

Modernia skandinaavista sisustusta -Facebook-sivustolla on kuva kylpyhuoneesta, jossa mikrosementti on kuoriutunut osin lattiasta pois. Samalla varoitetaan tuotteesta, ettei sitä kannattaisi käyttää.

Kuluttajaneuvontaan on tullut tänä vuonna 21 valitusta liittyen mikrosementtiin. Viime vuonna yhteydenottoja oli 22 kappaletta.

Monissa tapauksissa kuluttajaa askarruttavat mikrosementin tahmea lakkaus, halkeileva pinta tai värivirhe, mutta lähinnä valitukset koskevat asennusvirheitä ja työn jälkeä.

Kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala sanoo, että valitusten määrä on hienoisessa kasvussa. Se johtunee siitä, että mikrosementti tunnetaan paremmin ja sitä myös käytetään enemmän kuin ennen. 

Kesäkuun loppuun mennessä rakentamiseen liittyviä valituksia on tullut kaikkiaan 3040 kappaletta. Siihen suhteutettuna mikrosementtiä käsittelee varsin pieni osuus. 

– Yksi yhteydenotto on tullut mikrosementtien markkinoijalta. Hän oli huolissaan kuluttajista, joille myydään mikrosementtinä tuotteita, jotka eivät ominaisuuksiltaan vastaa sitä, Marttala kertoo.

Valituksen tekijän, yrittäjä ja maahantuoja Jukka-Pekka Hyvärisen mielestä markkinoilla on monenlaisia tuotteita. Hän toi maahan aikaisemmin muitakin mikrosementtejä, mutta pettyi laatuongelmiin, kun ei voinut taata mikrosementin kestävän pitkässä juoksussa.

– Löysin hyvän yhteistyökumppanin ja aloimme kehitellä uutta tuotetta, jonka elinkaari on pitkä, eikä värivaihteluita tule.

Kehitystyö aloitettiin neljä vuotta sitten ja Dekofloor on ollut markkinoilla kolme vuotta. Hyvärisen yritys Domisi on tilannut myös VTT Expert Serviceltä tutkimuksen, jossa tutkittiin Mapegum wps -vedeneristeen ja Dekofloorin yhteensopivuutta.

– Ongelma näissä mikrosementtituotteissa on juuri se, että testaus on vähäistä eikä märkätilatarkoitukseen ole harmonisoitua tuotestandardisointia. Me etsimme nyt testausmenetelmää, joka kattaisi kaikki käyttötarkoitukset. Tämä mahdollistaisi tuotteiden järjestelmäsertifioinnin kaikkiin käyttötarkoituksiin. 

Hyvärisen mukaan oikea asennus vaikuttaa paljon työn onnistumiseen. Työn voi tehdä joko ammattilainen tai harjaantunut tee-se-itse-henkilö.

Suomen betonileimasin on tuonut maahan ja myynyt mikrosementtiä kymmenen vuotta. Heidän tuotteensa on espanjalainen Pavicem. 

Myymälävastaava Tiina Rinne-Puputti sanoo, että kuluttajia viehättää mikrosementin helppohoitoisuus.

Yritys kouluttaa mikrosementin asennuksessa.

– Tuotetta ei ole hankala laittaa, jos on tarkka ja pitää huolta kuivumisajoista.

Rinne-Puputin mukaan mikrosementin asentamiseen pitää varata vajaa kaksi viikkoa, jos mikrosementtiä laitetaan laatoituksen päälle. Sileän seinän päälle asennuksessa työvaiheita on vähemmän. 

Myös Rinne-Puputin mielestä markkinoilla olevissa mikrosementeissä on eroa. Esimerkiksi eri merkit käyttävät erilaisia lakkoja ja toisissa väri on sementissä, toisissa ei. 

– Me käytämme akryylia ohentamiseen. Se tekee tuotteesta joustavan ja estää halkeilun. Lisäksi lakan pitää olla vesiohenteista, jotta pinnoite hengittää.