Teemajutut

Ei juhlaa ilman samppanjaa

Ranskassa valmistetaan lukuisia laadukkaita, alkuperäluokitettuja kuohuviinejä. Niitä nautitaan piipahdettaessa naapurissa, grillin ympärillä tai piknikillä.

Ei kuitenkaan tarvitse olla kuin kissanristiäiset, niin samppanja on pakollista. Bistrossa ystävien kesken tilataan helposti pullo samppanjaa.

Periranskalainen aperitiivi, Kir, jossa lasin pohjalle lorautetaan mustaherukkalikööriä ja päälle kaadetaan valkoviiniä, nautitaan usein samppanjaversiona. Se on naisten suosikki, Kir Royal. Ranskalaisille samppanja ei ole elitististä, se on tapa tehdä arjesta juhla.

Samppanjaviljelmät alkavat noin sadan kilometrin päässä Pariisista. Pääkaupunkilaisten syksyn rituaaleihin kuuluu käynti pienellä samppanjatilalla. Laatikoita hankitaan useampi joulun ja uudenvuoden juhlintaan. Samppanja käy aperitiivina ja vaikka ankanmaksan tai jälkiruuan kaverina. Varsinkin loppuvuoden juhlissa samppanjalla vedetään läpi koko ateria.

Taittinger on yksi suurista samppanjantuottajista. Sen vuotuinen myynti on noin 6 miljoonaa pulloa, joista valtaosa menee vientiin. Yritys on erilainen, sillä päinvastoin kuin suuret kilpailijat, Taittinger on perheyritys.

– Tietysti olemme omaleimaisia, koska päätökset tehdään perheen kesken. Voimme valmistaa erilaisia, voimakasluonteisia samppanjoita, kertoo Vitalie Taittinger, 37, Reimsin pääkonttorissa.

– Perussamppanjamme kypsyy vähintään kolme vuotta säädöksissä määrätyn 15 kuukauden sijasta. Tuotannostamme merkittävä osa on hyvin persoonallisia vuosikertasamppanjoita. Päätimme, että käytämme rahat markkinointikampanjan sijaan luonnonmukaisen viljelyn kehittämiseen. Olemme vähentäneet huomattavasti torjunta-aineiden käyttöä. Emme kuormita luontoa, ja nostamme samppanjoittemme laatua. Tällaisia päätöksiä voimme tehdä, koska takanamme ei ole osinkoa vaativia osakkaita, tähdentää madame Taittinger.

Taittingerin kellarit kulkevat yli 2000 vuoden ikäisten kalkkikivikaivosten ja 1200-luvun Saint-Nicaise-luostarin perustusten keskellä. Täällä lepää lappeellaan vähintään kymmenen vuoden ajan 2 miljoonaa pulloa talon huippuvuosikertasamppanjaa.

Jo ennen ajanlaskumme alkua Remes-kelttiheimo louhi kalkkikiveä maan uumenista. Rooman keisarikunnan aikana orjat raatoivat täällä. Ensimmäisessä maailmansodassa kellarit toimivat sotilassairaalana. Seinillä on lukematon määrä haavoittuneiden koskettavia kirjoituksia.

Samppanjan pääkaupungeissa Reimsissä ja Epernayssa on lukemattomia tuottajia, joiden kellareihin pääsee tutustumaan. Välimatkaa kaupungeilla on 30 kilometriä, ja maisema on silmänkantamatonta viininviljelmää.

Champagne Jean Velut on yksi monista alueen pientuottajista.

– Montgeux’n kylä on kuulunut samppanjanviljelyalueeseen vuodesta 1927 lähtien. Kuitenkin tuotanto alkoi todenteolla 1940-luvulla. Meillä on 7,5 hehtaaria, mikä on samppanjatilaksi jo merkittävä, kertoo Benoit Velut, 30, perhetilan kellarissa.

Hänen maanviljelijäisoisänsä osti aikoinaan maata lähes ilmaiseksi.

– Nykyään hehtaari samppanjanviljelymaata maksaa noin miljoona euroa, Velut kauhistelee.

Champagne Jean Velut valmistaa pääasiallisesti blanc de blanc -samppanjoita, joihin käytetään pelkästään valkoisia rypäleitä.

– Me pientuottajat voimme suorittaa ensimmäisen käymisen hyvin valikoidusti vaikka palsta kerrallaan. Näin saamme lukemattomia eri tyyppisiä ”alkuviinejä”, jotka yhdistelemme makujemme mukaan ennen toista käymistä. Toimintatapa takaa persoonallisia juomia.

Vuosittain Jean Velutin tuottamista noin 30 000 pullosta 60 prosenttia menee vientiin, lähinnä Yhdysvaltoihin, Japaniin, Italiaan ja Tanskaan.

– Näin hyvä vienti on vaatinut tolkuttomasti työtä, Benoit Velut tähdentää.

– Usein kuulee puhuttavan hyvistä ja huonoista samppanjoista. Minä en sanoisi noin. Määräykset ja niiden valvonta takaavat peruslaadun. Sitten koko prosessin aikana voidaan ammattitaidolla, pikkutarkkuudella ja pidentämällä vaikka toisen käymisen jälkeistä lepoaikaa antaa samppanjalle uusia, erilaisia vivahteita. Samppanja on aina samppanjaa. Jokainen valitsee samppanjan makunsa mukaan, Velut toteaa painokkaasti.

Tuoreimpia artikkeleita