Teema

Entä jos led-lamppu ei sovikaan vanhaan valaisimeen?

Nopeasti yleistyneistä led-valoista aiheutuu energiansäästön lisäksi myös päänvaivaa. Lukija on törmännyt sellaiseen ongelmaan, että led-lamput eivät sovikaan yhteen vanhojen, himmennettävien valaisimien kanssa.

Ovatko ledeihin liittyvät ongelmat tuttu asia, Motivan viestintäpäällikkö Suvi Salmela?

– Kyllä. Himmennysongelmia ilmeni heti, kun ledit tulivat markkinoille ja niitä alettiin yhdistellä himmennyskytkimellisiin valaisimiin. Erilaiset teknologiat eivät sovi yksi yhteen ongelmitta.

Voiko näitä ongelmia välttää?

– Vanhoissa himmennyskytkimellisissä valaisimissa voi käyttää halogeenilamppua, vaikka ne eivät energiansäästön kannalta olekaan paras valinta. Jos haluaa himmennettävään valaisimeen mieluummin led-lampun, kannattaa tarkistaa pakkauksesta, onko lamppu himmennettävä vai ei. Tosin eivät kaikki himmennettävätkään ledit ole aina yhteensopivia vanhojen himmentimien kanssa.

– Kannattaa kysyä ostettaessa, voiko lampun palauttaa, sillä kaikki jälleenmyyjät eivät ota vastuuta led-valon sopivuudesta kotona olevaan himmentimeen.

Entä jos toimivan valaisimen joutuu heittämään pois, kun ledit eivät käy?

– Ledejä löytyy jo kaikkiin käyttökohteisiin, mutta esimerkiksi kylpyhuoneiden vanhoja loistevalaisinten loisteputkia uusittaessa voi olla helpompi päivittää koko valaisin uuteen led-valaisimeen led-valoputken sijaan. Energiatehokkaampi valonlähde on aina parempi vaihtoehto sekä ympäristön että kukkaron kannalta.

Millaisia muita yhteensopivuusongelmia ledeihin liittyy?

– Valon väriin liittyvät ongelmat esimerkiksi kohdevalaisimissa, joissa on erillisiä spottilamppuja. Kun vanhoja halogeeneja korvataan yksitellen ledeillä, voivat ledien värisävyt poiketa toisistaan. Kannattaa ostaa useampi samanlainen led-valo ja tarkistaa värisävystä kertova kelvin-arvo.

Silja Aitoaho

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic