fbpx
Teema

Epäiletkö, että teillä on kutsumaton vieras?

Sokerimuurahainen

Sokerimuurahainen eli mauriainen on yleisin sisätiloissa esiintyvä muurahaislaji. Musta, noin neljä milliä pitkä hyönteinen asettuu mielellään kivijalan halkeamiin sekä lattian alle.

Mauriainen on vaaraton mutta epämiellyttävä tunkeutuessaan kaikkialle, missä on saatavilla ravintoa – varsinkin makeaa sellaista.

Jos muurahaisia on sisällä, kannattaa tehostaa siivousta ja pitää myös lemmikkien ruoat muurahaisten ulottumattomissa. Muurahaisten sisääntuloreitit on tukittava ja pihapiiristä löytyvät pesät tuhottava.

Jos mauriaisia esiintyy sisällä myös talvella, niiden pesä on todennäköisesti talon rakenteissa.

Mauriaisista pääsee useimmiten eroon kaupoissa myytävillä torjunta-aerosoleille ja syöteillä.

Sokeritoukka

Sokeritoukka on runsaan sentin mittainen, hopean värinen hyönteinen. Se on siivetön, ja sillä on takaruumiin päässä kolme pitkää harjasta.

Vikkelä sokeritoukka viihtyy lämpimässä ja kosteassa, kuten kylpyhuoneissa. Se siirtyy asunnosta toiseen kosteiden tilojen läpivientien ja viemäreiden kautta. Jos sokeritoukkia vilisee kylpyhuoneessa paljon, kannatta selvittää, onko tilassa kosteusongelma.

Sokeritoukka syö kaikkea tärkkelyspitoista, jopa tapettiliimaa ja paperia. Kaupoissa on saatavilla sokeritoukkien torjuntaa tarkoitettuja aineita. Niitä voi karkottaa myös kaatamalla viemäriin kiehuvaa vettä ja hieman etikkaa aamuin illoin muutamana päivänä peräkkäin.

 

Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos kotoa löytyy luteita?

 

Rohmukuoriainen

Rohmukuoriainen on aikuisena noin puolen sentin pituinen ja tummanruskea elintarviketuholainen. Toukka on sentin mittainen, kellertävä ja lieriömäinen. Kosketettaessa erittää voimakasta, lysolimaista hajua.

Aikuiset ja toukat syövät esimerkiksi erilaisia ryynejä, leipää, makaroneja ja häkkilintujen siemenruokaa. Kuoriainen leviää koteihin yleensä viljatuotteiden välityksellä. Toukka elää ravinnossaan, mutta aikuiset kuoriaiset vaeltavat huoneistoista toiseen rakoja ja putkikanavia pitkin.

Rohmukuoriaisen pahanhajuinen ja -makuinen erite pilaa elintarvikkeet. Kuoriaisen torjunnassa tarvitaan usein ammattilaisten apua. Talvi on hyvää aikaa tämän tuholaisen torjunnalle.

Riisihärö

Riisihärö on vain kolmisen milliä pitkä, tummanruskea kuoriainen. Samanmittaiset toukat ovat vaaleita ja pilaavat ruokakaappiin päästyään viljatuotteita, kuivattuja hedelmiä pähkinöitä. Riisihärö päätyy asuntoon usein elintarvikkeiden mukana.

Riisihärö voi olla vaikea hävittää ilman tuholaistorjujan apua, sillä kuoriainen pesiytyy hyvin pieniin rakoihin. Häröä torjuttaessa kaikki saastuneet elintarvikkeet on hävitettävä ja ruokakaapit siivottava tarkasti taustoja ja listojen rakoja myöten. Hävittämisessä voi käyttää pyretriinipitoista torjunta-ainetta. Usein siivous joudutaan uusimaan.

Jauhokoisa

Jauhokoisa on aikuisena noin sentin mittainen harmaanruskea perhonen, toukkana parisenttinen, vaalea ja tummapäinen.

Elintarvikkeita pilaava perhonen liikkuu huoneistossa hämärällä. Jauhokoisa tulee kotiin yleensä vehnäjauhopakkauksessa, johon se on päässyt myllyssä. Jauhokoisa voi löytyä myös maustepakkauksesta.

Jauhokoisan torjunta voi olla vaikeaa. Ruokakaappi pitää tyhjentää ja siivota, jonka jälkeen voidaan käyttää pyretriinipohjaista torjunta-ainetta. Elintarvikkeita ei saa laittaa kaappiin heti torjunnan jälkeen.

Vyöturkiskuoriainen

Vyöturkiskuoraisen toukka syö turkiksia sekä villa-, puuvilla- ja pellavavaatteita. Puolen sentin mittainen kuoriainen piileskelee lattialistoissa, komeroissa ja muissa pimeissä paikoissa. Sentin mittaiset toukat ovat tummanruskeita.

Torjuntaa voi yrittää pesemällä tekstiilit vähintään 40 asteessa ja siivoamalla vaatteiden säilytystilat huolellisesti. Pakastaminen tuhoaa kuoriaisen kaikki kehitysasteet.

Vyöturkiskuoriainen leviää helposti huoneistosta toiseen, joten joskus koko talo on käsiteltävä torjunta-ainein pariinkin kertaan.


Lähteet: sisatilojentuholaiset.fi, hyonteismaailma.fi, tuhoelain.fi.

Menot