fbpx
Teema

Eput kertoo hersyvästi joulupukkiakin kuuluisamman yhtyeen elämästä

Eput-elokuva

“Me oltiin jonkun tutkimuksen mukaan vain vähän tunnetumpia kuin joulupukki”, Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen kuvaa osuvasti yhtyeen suosiosta Eput-elokuvassa. Saku Pollarin vuonna 2016 valmistuneessa dokumentissa käydään läpi suomalaiseksi instituutioksi nousseen ylöjärveläisyhtyeen tarina.

Elokuva keskittyy yhtyeen musiikilliseen uraan, joka käydään läpi kronologisesti. Ohessa seurataan ukkoutuneen Eppu Normaalin valmistautumista Tampereen Ratinan stadion -keikkaan vuonna 2016. Eppu-faneille tarinat persekansista ja Martintappokoneista ovat välillä turhankin tuttuja, mutta hersyvästi kerrottuina vitsit naurattavat yhä.

Alkoholista puhutaan avoimeisti

Yhtyeen jäsenten yksityiselämää vain raotetaan. Avoimimmin puhutaan alkoholin käytöstä. 1980-luvulla Eppujen keikkatahti oli niin kova, että rentoutus piti etsiä unilääkkeistä ja Koskenkorvasta. 2000-luvulle tultaessa Juha Torvinen pelkäsi tosissaan, milloin teksti-tv:n ruudulle ilmestyy Martti Syrjän kuolinuutinen.

Elokuvan keskiössä ovat oikeutetusti Eppu Normaalin avainhahmot, veljekset Martti ja Mikko “Pantse” Syrjä. Dokumentti kuvaa hellyttävästi näiden herkkien kulttuurikodin kasvattien ja suomalaisten äijänjunttoroiden lämmintä veljessuhdetta.

Vanhoja arkistofilmejä katsoessa järkyttyy, kuinka paljon Suomi on muuttunut yhtyeen uran aikana. Onneksi Eppujen lälläribiisien taika kestää. Elokuvan myötä aloin taas kaivata ensirakkauden huumaan Vihreän joen rannalle.

Yle Teema & Fem lauantai 6.1. klo 20.00

Menot

Uusimmat