Teema

Elenan kuohkean rapeat pikkublinit ovat täydellinen alusta herkullisille täytteille

Elena Gorschkowin sukureseptin mukaan tehdyt pikkublinit vai paksut ja hapahkot tattariblinit? Kokeile molempia! Kiireinen kokkaa pikablinit uunissa muffinssien tapaan.
Blinit mädin, suolakurkun ja smetanan kera ovat mehevä talviherkku vailla vertaa. Kokeile rohkeasti myös uudenlaisia täytteitä. Kuva: Harri Kuittinen

Blinit ovat talvinen herkku, ja ne herauttavat veden kielelle. Mutta miten valmistetaan juuri sopivan hapan taikina, joka takaa täydellisen kuohkeat ja rapsakat lettuset?

Aamu-tv:n Jälkipörssistäkin tuttu Palvelualojen liiton Pamin yhteiskuntavastaava Elena Gorschkow tunnetaan ystäväpiirissään jokavuotisista blinikesteistään. Gorschkow valmistaa blininsä sukunsa vanhalla reseptillä, jonka hän on saanut isotädiltään.

Gorschkowin ohjeessa taikinaa kohotetaan kolmeen otteeseen aina tunti kerrallaan. Vehnäjauhoja on reilusti enemmän kuin tattaria, ja nesteenä on lämmin maito.

Gorschkow kuuluu pienien ja ohuehkojen blinien koulukuntaan. Hän muistuttaa, ettei Venäjälläkään ole olemassa yhtä ainoaa aitoa ja oikeaa blinireseptiä.

– Kannattaa rohkeasti itse kokeilla esimeriksi tattarijauhon määrää suhteessa vehnäjauhoon. Hiivan määrääkin voi vaihdella, samoin nostatusaikaa, Gorschkow sanoo.

Hänellä on myös juomavinkki blinipöytään.

– En kannusta vastuuttomaan alkoholin juomiseen, mutta jääkylmä vodkasnapsi auttaa kummasti sulattamaan muuten raskasta ruokalajia, Gorschkow naurahtaa.

 

Jälkipörssi-ohjelmasta tutun Elena Gorschkowin juuret juontavat isän puolelta Venäjälle, ja täydellisten blinien resepti on kulkenut suvussa jo pitkään. Kuva: ALEKSI POUTANEN / arkisto

 

Paksut blinit saavat voimansa oluesta, pikablinit kohoavat soodalla

Testasin Elena Gorschkowin pikkublinien lisäksi perinteisiä isoja ja paksuja blinejä, joiden reseptissä nesteenä ovat piimä ja olut. Tämä ohje on gluteeniton, sillä siinä käytetään pelkkää tattarijauhoa. Taikinan juurta hapatetaan yön yli jääkaapissa.

Lisäksi kokeilin niin sanottuja pikablinejä, joiden kohotukseen ei käytetä hiivaa, vaan ruokasoodaa.

Itselle ja ruokavieraille mieluisimpia olivat Gorschkowin ohjeella tekemäni pikkublinit, joiden maku oli paksuja tattariblinejä pehmeämpi. Toisaalta isot ja kuohkeat blinit imivät itseensä enemmän voita ja olivat pöydässä herkullisen näyttävän ja täyttävän näköisiä.

Pikablinien koostumus jäi uunissa muffinssivuoissa paistettuna vähän kakkumaiseksi. Blinipannulla paistettuna niistä tuli rapeampia, mutta letun koostumus ei ollut yhtä kuohkean blinimäinen kuin pidempään tekeytyneissä taikinoissa.

 

Kokeile rohkeasti myös uusia lisukkeita

Blinien seurana maistuvat smetana, punasipulisilppu sekä lohen, siian tai muikun mäti.

Niin ikään mukava, perinteinen yhdistelmä ovat suolakurkku, hunaja ja smetana.

Kokeile blinien kanssa myös savuporotäytettä ja tomaattitartaria, jotka täydentävät hienosti toisiaan myös samanaikaisesti letun päällä nautittuna.

Makea, mutta samalla raikas täyte syntyy, kun yhdistät pirskahtelevat granaattiomenan siemenet hapokkaaseen omenaan ja valelet päälle juoksevaa hunajaa.

 

Elena Gorschkowin sukureseptillä tehty herkullinen pikkublini suolakurkun, smetanan ja hunajan kera. Kuva: Harri Kuittinen

 

Elenan pikkublinit

40 pientä bliniä

 

8 dl maitoa

50 g hiivaa

½ tl suolaa

4 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ dl tattarijauhoja

4 rkl voita

4 kananmunan keltuaista

4 kananmunan valkuaista

 

voita paistamiseen

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Hiero hiiva ja suola keskenään tahnaksi, ja lisää lämmin maito. Siivilöi puolet vehnä- ja tattarijauhoista joukkoon. Anna taikinan nousta tunnin ajan lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Sulata voi. Lisää taikinaan voisula, keltuaiset ja loput jauhoista. Anna taikinan nousta uudelleen tunnin ajan.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovaisesti taikinaan. Anna taikinan nousta vielä tunnin ajan.

Paista blinit runsaassa voissa kuumalla neljän tai viiden pikkuletun pannulla.

 

Perinteinen paksu blini paistetaan valurautaisella blinipannulla, joka sijoittuu kooltaan pikkulettujen ja ison lettupannullisen väliin. Kuva: Harri Kuittinen

 

Paksut tattariblinit

8 isoa bliniä

 

Taikinajuuri

4 dl piimää

25 g hiivaa

3 dl tattarijauhoa

1 tl hunajaa

 

Taikina

yön yli hapatettu taikinajuuri

1 dl tummaa olutta

1 tl suolaa

1 rkl voita

2 kananmunan keltuaista

2 kananmunan valkuaista

 

voita paistamiseen

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murustele hiiva joukkoon. Lisää tattarijauhot ja hunaja. Sekoita hyvin.

Laita kulhon päälle talouskelmua ja pistele siihen saksilla muutama reikä, jotta taikina pääsee hengittämään. Laita kulho jääkaappiin noin 12 tunniksi.

Nosta kulho huoneenlämpöön ja anna seistä hetki.

Sulata voi ja lisää taikinaan. Lisää myös huoneenlämpöinen olut, suola ja keltuaiset.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele varovaisesti taikinaan.

Kuumenna blinipannu ja laita pohjalle reilu voinokare. Paista keskilämmöllä, jotta suuri blini kypsyy myös keskeltä. Kun bliniin alkaa muodostua kuplien kohdalle reikiä, on aika kääntää blini ja paistaa myös toinen puoli.

 

Pikabllini kohoaa ruokasoodan avulla uunissa pienessä muffinssivuoassa somaksi suupalaksi. Päällä smetanaa ja merileväkaviaaria. Kuva: Harri Kuittinen

 

Pikablinit uunissa

24 pientä muffinssia

 

2 rkl voita

4 dl piimää

1 kananmuna

3 dl tattarijauhoja

1 dl vehnäjauhoja

½ tl ruokasoodaa

suolaa

voita paistamiseen

 

Sulata voi. Sekoita isossa kulhossa piimä, muna ja voi. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, sooda ja suola keskenään ja lisää ne vähitellen piimäseokseen.

Sekoita taikina tasaiseksi. Lämmitä uuni 180–200 asteeseen.

Laita voinokare jokaisen muffinssivuoan pohjalle. Nostele ruokalusikallinen taikinaa kuhunkin vuokaan ja nosta vuoat uuniin. Paista noin 15 minuuttia, kunnes blinikakkuset ovat pinnalta rapean kullanruskeita.

Uunin sijaan voit myös paistaa pikablinit pannulla normaalin pikkuletun tapaan.

 

Blinien kanssa maistuu kala- ja kasvislisukkeiden lisäksi myös savuporotäyte. Kuva: Harri Kuittinen

 

Savuporotäyte

1 punasipuli

½ omena

150 g savupororouhetta

1 cm pala piparjuurta

2 rkl ruohosipulisilppua

½ sitruuna

120 g smetanaa

suolaa

mustapippuria

 

Hienonna sipuli pieneksi. Kuori omena ja leikkaa se yhtä pieniksi kuutioiksi.

Sekoita sipuli- ja omenakuutiot kulhossa pororouheeseen. Raasta joukkoon piparjuurta. Lisää ruohosipuli ja purista päälle tilkka sitruunamehua.

Sekoita joukkoon smetana, suola ja pippuri.

 

Tomaattitartar ja hedelmätäyte ovat kasvissyöjän valintoja blinipöytään. Kuva: Harri Kuittinen

 

Tomaattitartar

5 tomaattia

1 rkl basilikaa

1 tl balsamicoa

1 tl oliiviöljyä

2 rkl parmesaaniraastetta

 

Poista tomaateista kannat ja kostea siemenosa. Leikkaa tomaatit veitsellä pieniksi kuutioiksi.

Hienonna basilika pieneksi silpuksi. Sekoita kulhossa tomaattien joukkoon. Lisää muut aineet kulhoon ja sekoita.

 

Makea hedelmätäyte

2 granaattiomenaa

2 omenaa

2 rkl hunajaa

 

Halkaise granaattiomena ja nouki sisältä siemenet. Se käy kätevästi esimerkiksi suurehkossa vesikulhossa veden alla, jolloin siemenet erottuvat helposti höytyvistä etkä sotke ympäristöäsi.

Kuori ja kuutioi omena. Sekoita joukkoon granaattiomenan siemenet ja valuta päälle reilusti hunajaa.

 

Kata erilaisia täytteitä pöytään, niin on mistä valita. Kuva: Harri Kuittinen

 

Blinit eli linnit

Blini on venäläinen lettu, joka valmistetaan tattari- ja vehnäjauhoista.

Blin tarkoittaa venäjällä ohukaista, mutta suomen kielessä sillä viitataan hiivataikinasta tehtyyn suolaiseen lettuun, joka kohoaa paistettaessa. Venäjällä tällaiset blinit tunnetaan nimellä olad´i.

Blinien kanssa nautitaan usein mätiä, voisulaa, smetanaa, hienonnettua sipulia, suolakurkkuja ja hunajaa.

Tavallisia täytteitä ovat myös graavi- ja savulohi, kananmuna, sienisalaatti ja etikkapunajuuri.

Ortodoksit syövät blinejä ennen laskeutumista paastoon, siis usein tammi-helmikuussa.

Tänä vuonna bliniaika jatkuu pitkään, sillä laskiaista vietetään vasta 3. maaliskuuta.