Teema

Fani kokee leffat itse paikan päällä

Elokuvat ja televisiosarjat ovat monelle kimmoke lähteä maailmalle. Fangirl Quest -matkablogia kirjoittava Tiia Öhman tietää syyn: kuvauspaikalla tunnelma voi olla maaginen, vaikka näyttelijöitä ei näy mailla halmeilla.

Joskus tunnelma on jopa käsinkosketeltavan karmaiseva.

– Atlantassa, jossa kuvataan The Walking Deadia, kuvauspaikat olivat niin ränsistyneitä, että alkoi oikeasti pelottaa. Piti poistua takavasemmalle.

Kuvauspaikkamatkailuun erikoistunutta blogia pitävän Öhmanin mukaan monet sarjoista ja elokuvista tutut maisemat eivät sijaitse turistien tallomien polkujen varrella.

– Kuulostaa kornilta, mutta meille kuvauspaikoilla vierailu tuo elokuvat ja sarjat lähemmäksi.

Fanimatkoja Öhman ja hänen kanssaan blogia pitävä Satu Walden ovat tehneet matkoja muun muassa Islantiin, Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Irlantiin.

Erikoisin paikka, jossa Öhman ja Walden ovat käyneet, on sata vuotta vanha kaivos Kanadassa. Vancouverin lähellä sijaitsevassa kaivoksessa on kuvattu muun muassa 1990-luvulla teinejä kauhistuttanutta The X-Filesia.

Öhmanille ja Waldenille fanimatkaaminen on omatoimista. He hankkiutuvat pääosin itse kuvauspaikoille ja suunnittelevat omat reittinsä. Tietoa Öhman hankkii muun muassa eri maiden turismivirastoista.

– Ainakin 99-prosenttisesti, hän vakuuttelee.

Suomalaiset fanitytöt eivät missään nimessä ole ainoita leffamatkaajia. Kyse on ison mittaluokan bisneksestä. Öhman kertoo, että ensi vuonna Walesin turismia pönkittää uusi Guy Richien ohjaama King Arthur -elokuva.

Etelä-Irlannissa tehdään rahaa uusilla Star Wars -elokuvilla, ja Kroatiassa hämmästellään Game of Thrones -sarjan mykistäviä kuvausmaisemia. Kyseistä sarjaa on kuvattu lukuisissa maissa.

Todellinen elokuvaturismin menestystarina lienee Uusi-Seelanti, jonne moni matkustaa Taru sormusten herra – ja Hobitti-elokuvien maisemiin. Uuden-Seelannin virallisella matkailusivulla kaupitellaan erilaisia kierroksia.

– Uusi-Seelanti on meidänkin listalla aika korkealla.

Onko kyse fanituksesta vai matkailusta?

– Kyllä tämä on enemmän matkailua, mutta kuvauspaikoilla vierailu antaa hyvän bonuksen.

Ville Perttula

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic