Teema

Grilli lämpenee kesällä ainakin kerran viikossa

Suomalaisten grillikausi alkaa heti kun lämpömittari kohoaa yli 14 asteen. Paikoitellen riittää jopa kolmetoista astetta, kertoo Gigantin tuore grillitutkimus. Yli 40 prosenttia suomalaisista grillaa grillikauden aikana viikoittain. Ahkerin kymmenen prosenttia grillaa jopa yli kolme kertaa viikossa.

Kempeleläinen Harri Kontio on yksi heistä. Muutto luhtitalosta paritaloon sai miehen hurahtamaan grillaukseen ihan tosissaan. Kesällä grilli saattaa lämmetä jopa viisi kertaa viikossa. Grillikausi ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kesään, sillä mies valmistaa ruokaa hiiligrillissä lähes ympäri vuoden.

– Joulupöytään savustin siikaa grillissä. Ehkei ihan kovimmalla vesisateella tule grillattua, mutta kyllä sitä pienellä sateella grillailee katoksessa. Suomen kesässä jos jättää grillaamisen sään armoille, niin kerrat voivat jäädä aika vähäisiksi, Kontio toteaa.

Yleensä grillataan perheen tai ystävien kanssa. Kyselyn mukaan kolmasosalle suomalaisista parasta grillaamisessa on hyvä ruoka. Lähes puolet vastaajista pitää ikävämpänä grillin puhdistamista.

Kontion mielestä grillaamisessa yhdistyy kivat asiat kuten hyvä ruoka, kiireettömyys ja ulkona puuhailu.

Lähes kaikki vastaajista kertoi omistavansa grillausvälineitä, kuten pihdit ja lastan. Kontio vannoo laadukkaiden tarvikkeiden nimeen, sillä niillä onnistuu myös kalan savustaminen ja pitkän, jopa kymmenen tuntia vaativan nyhtölihan valmistaminen.

– Tavararepertuaaria on tullut laajennettua ja nykyään käytän kunnon brikettejä sekä savustamiseen erilaisia savustuspaloja, Kontio kertoo.

Hän kehuu hiiligrillaamista siihen kuuluvan tekemisen vuoksi sekä grillin tarjoamia monipuolisia ruuanlaittotapoja. Kokemus on myös opettanut, ettei brikettejä tarvitse joka kerta polttaa loppuun. Jos grillaa vain vähän aikaa voi briketit sammuttaa sulkemalla grillistä ilmanvaihtoaukot ja lisätä seuraavalla kerralla uusia vanhojen lisäksi. Näin entisetkin tulevat käytettyä hyödyksi.

Lisäksi piippusytyttimellä briketit saa sytytettyä parhaiten, eikä sytytysnesteiden kanssa tarvitse läträtä.