Teema

Grillissä tirisevä kana tuo kesän lautaselle

Grillaus tuo kanaan mukavan savun aromin, jota ei uunissa tai pannulla saa. Siipikarjan grillaaminen ei ole vaikeaa, kun maustat kanan hyvin yrttiöljyllä tai mausteseoksella ja varot ylikuumentamasta grilliä. Etenkin mausteiset siivet ja vartaat palavat herkästi, jos grilli pääsee leimahtamaan liekkeihin.

Näissä ohjeissa kana on maustettu italialaiseen tyyliin rosmariinilla ja timjamilla, aasialaiseen tapaan inkiväärillä ja sitruunaruoholla sekä chilillä ja srirachalla ja espanjalaisittain sitruunalla ja sahramilla.

Kokonainen kana on jaettava elämys, jota näkee kotigrilleissä harmillisen harvoin. Se kypsyy nopeasti, kun avaat ja levität sen rintalastan kohdalta ”perhoseksi”. Kauppojen kanahyllyllä on tarjolla valmiiksi leikattujakin versioita, mutta myös kokonaisen pakastekanan halkaisee helposti sulatettuna.

Jos käytät paellassa kanan lisäksi myös simpukoita, muista säilyttää ne kylmässä siten, että ne pääsevät hengittämään. Käytä elävät simpukat vähintään vuorokauden kuluessa hankinnasta.

Perhosena grillattu kana

1 kokonainen kana tai broileri

4 oksaa rosmariinia

½ puntti timjamia

1 tl suolaa

1 dl oliiviöljyä

Poista rasvakerros kanan peräpään nystyrästä. Poista ylimääräinen nahka ja rasva niskasta ja takajalkojen ja vartalon välistä.

Pidä kana pystyssä vetämällä siipiä taaksepäin. Aseta veitsi kaula-aukosta pystyyn kanan sisälle terä kohti rintalastaa ja viillä auki rintaleikkeiden välistä.

Viillä pienet viillot siipien kainaloihin, jotta siivet pääsevät taittumaan täysin auki.

Valmista yrttiöljy. Sekoita oliiviöljy, hienonnetut yrtit ja suola ja aja hienoksi sauvasekoittimella.

Kuumenna grilli keskilämmölle ja grillaa kanaa välillä käännellen noin 30 minuuttia. Puolivälissä sivele kanan pintaan yrttiöljyä. Sivele öljyä aina, kun käännät kanan.

Kypsennyksen loppuvaiheessa nosta grillin lämpöä ja grillaa kanaan rapea pinta.

Mausteiset kanavartaat

5 varrasta

400 g broilerin rintafilettä

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

1 vihreä paprika

2 punasipuli

1 pkt varrastikkuja

ruokaöljyä

Maustetahna:

2 cm inkivääriä

1 sipuli

6 valkosipulin kynttä

2 sitruunaruohoa

4 kuivattua chiliä

1 tl korianterin siemeniä

1 tl sinapin siemeniä

1 tl suolaa

2 rkl turkinjogurttia

Tsatsiki:

2 dl turkinjogurttia

½ kurkku

1 valkosipuli

Kuori inkivääri ja leikkaa se veitsellä pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori sitruunaruohosta pois päällimmäinen kerros ja hienonna sisus.

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita pestomaiseksi tahnaksi.

Leikkaa broileri reiluiksi 3 x 3 cm paloiksi. Hiero maustetahna paloihin ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Liota varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia. Pilko vihannekset reiluiksi paloiksi.

Työnnä vihannes- ja kanapalat varrastikkuihin. Jätä väliin pieni rako, jotta kana kypsy kunnolla. Pirskottele päälle öljyä.

Paista kuumassa grillissä noin 10–15 minuuttia välillä kääntäen.

Valmista tsatsiki. Poista kurkusta vetinen keskusta ja raasta kurkku. Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita ainekset ja mausta suolalla. Tarjoa vartaiden kera.

Tuliset kanasiivet grillissä

20 kpl

800 g maustamattomia kanansiipiä

2 rkl leivinjauhetta

2 tl suolaa

1 chili

tuoretta korianteria

Maustekastike:

2 cm pala inkivääriä

2 valkosipulin kynttä

1 chili

1 dl vähäsuolaista soijakastiketta

½ dl juoksevaa hunajaa

½ dl sriracha-kastiketta

½ dl omenaviinietikkaa

50 g voita kuutioina

Pyörittele siivet leivinjauhe-suolaseoksessa. Aseta ne uuniritilälle ja anna kypsyä 150-asteisessa uunissa tai miedolla lämmöllä grillissä 20 minuuttia. Käännä ja kypsytä vielä 20 minuuttia.

Valmista sillä aikaa maustekastike. Kuori inkivääri ja valkosipuli. Hienonna ne sekä chili.

Lämmitä kaikki muut ainekset paitsi voi kattilassa ja keitä 5 minuuttia välillä sekoitellen. Tasoita kastike lopuksi sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon voikuutiot.

Ota siivet uunista ja sudi niiden päälle kastiketta.

Grillaa muutama minuutti keskilämmöllä. Koristele hienonnetulla chilillä ja korianterilla.

Kanapaella

Neljälle

400 g hunajamarinoituja broilerinleikkeitä

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

2 chilipalkoa

1½ dl oliiviöljyä

1 rkl currya

½ tl suolaa

3 dl risottoriisiä

5 dl kanalientä

1 dl pakasteherneitä

1 sitruuna

1 pss eli noin ¼ tl sahramia

1 dl valkoviiniä

1 ½ dl tomaattimurskaa

1 tl mustapippuria

1 pss sinisimpukoita

pieni puntti lehtipersiljaa

Huuhtele juoksevalla vedellä broilereista pois marinadi, taputtele ne talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa noin sentin kokoisiksi paloiksi.

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Poista paprikasta valkoiset osat ja suikaloi noin sentin paloiksi.

Kuumenna tasapohjainen valurautapannu keskilämmölle. Heitä pannuun sipuli ja kolmasosa öljystä, kuullota hetki. Lisää valkoviini ja kuullota, kunnes viini on lähes haihtunut. Siirrä sipulit sivuun ja lisää lämpöä.

Kun pannu on kuuma, lisää toinen kolmannes öljystä. Lisää kuumaan öljyyn curry ja suola ja sekoittele kiehuvaksi. Lisää broilerit ja kääntele niitä öljyssä. Pienennä lämpöä, lisää chili, sipulit, valkosipuli ja paprikat. Paista noin 5 minuuttia.

Lisää loput öljystä sekä riisi. Kuullota hetki keskilämmöllä.

Sekoita mustapippuri tomaattimurskaan ja lisää pannulle. Halkaise sitruuna pitkittäissuunnassa. Purista toisen puolikkaan sitruunan mehut kanaliemen joukkoon. Raasta kuori ja lisää se sekä kanaliemi ja sahrami pannulle. Sekoita.

Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla noin 20 minuuttia tai kun riisi on kypsää.

Paellan kypsyessä harjaa ja huuhtele simpukat hyvin. Kun riisi on kypsää, lisää simpukat sekä herneet paellan päälle ja peitä kannella. Hauduta vielä noin 5 minuuttia. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät ole auenneet. Hienonna lehtipersilja ja ripottele paellan päälle.