Teema

Guagua vie kyliin ja rannoille - katso kuvat

Tuulilasissa reitti Puerto Plata – Rio San Juan. Eläkeikää lähestyvä Toyota Hiace kurvaa tien reunaan.

Sivuovi lennähtää auki. Rahastaja hyppää ulos ja auttaa uudet matkustajat kyytiin. Ajopeli on guagua – Dominikaanisen tasavallan julkisen liikenteen selkäranka.

Ilman tätä kuljetusverkostoa palkolliset eivät pääsisi töihin, perheenäidit torille eivätkä turistit rannoille. Guagua vie sinne, mihin suuret bussit eivät aja.

Hiacen sisällä on tiivis tunnelma. Joka penkillä istuu neljä henkeä, moottorin päällä kaksi ja rahastaja seisoo kynnyksellä. Autossa on 23 aikuista ja yksi lapsi.

Guagualla ei ole kiinteitä pysäkkejä. Matkalippu tai kuitti on tuntematon käsite. Vaihtorahat palautetaan vain espanjaa osaaville. Sadalla pesolla pääsee noin neljäkymmentä kilometriä.

Dominikaaninen tasavalta Karibialla on tullut suomalaisille tutuksi seuramatkoilla. Turismi keskittyy hiekkarantojen tuntumaan Hispaniolan saaren pohjoisosassa.

Suuret hotellit sijaitsevat kaupunkien ulkopuolella suljetuilla tonteilla. Hotellialueella on saatavilla kaikki lomailijan palvelut, eikä alueelta tarvitse välttämättä poistua koko loman aikana.

Guaguan kyytiin on kuitenkin turvauduttava, jos haluaa tutustua yli rannikon muihin lomakohteisiin tai paikallisten ihmisten arkeen pikkukylissä.

Myös seudun kaupunkeihin Puerto Plataan, Sosuaan tai Samaan menijöille guagua on hyvä vaihtoehto.

Sosua sijaitsee 30 kilometrin päässä alueen suurimmasta kaupungista, Puerto Platasta. Suomalaisiakin Sosuassa majoittava hotelli on sijoittunut parhaalle paikalle. Terassiravintolasta avautuu esteetön näkymä ulapalle. Aamiaisella voi seurata tyrskyjen iskeytymistä rantakallioihin.

Hotellin oma hiekkaranta alkaa allasalueen vierestä. Uima-altaassa vastaan saattaa tulla myös sammakkomies. Kuopiolainen Timo Liukkonen kouluttaa siellä sukeltajia paikallisen yrityksen palveluksessa.

Liukkosen oppilaat tulevat pääosin Yhdysvalloista, talvikaudella myös Suomesta.

Paikallinen rento elämänasenne on tullut tutuksi.

– Täällä eletään hetkessä. Dominikaanit ovat sosiaalisia ja ystävällisiä, auttavat toisiaan ja osaavat nauttia elämästä, vaikka rahaa ei olisi kuin banaaniin, Liukkonen sanoo.

Sosuan kaupungista ei juuri merkittäviä nähtävyyksiä löydy. Juutalaismuseossa voi tutustua maan erikoiseen siirtolaiskauteen.

Valtio otti vuonna 1939 vastaan natsien vainoamia juutalaisia Saksasta. Noin 300 perheen ryhmä asettui Sosuan seudulle. Maanviljelystä elantonsa saaneet tulijat loivat alueelle kukoistavan maidonjalostusteollisuuden. Myöhemmin valtaosa heistä muutti Yhdysvaltoihin ja Israeliin.

Siirtolaiskaudesta muistuttavat kadut, jotka ovat saaneet nimensä menestyneistä juutalaisista.

Karttaan on merkitty myös Suomi-katu. Nimikylttejä ei näy missään, ja vastaantulijat pudistelevat päätään.

Katua reunustavat kesken jääneet rakennukset ja villiintyneet tontit.

Muutama ökytalo kivimuurien ja piikkilankaesteiden takana ei kuvaa kirkasta. Asukkaat kääntävät kyselijälle selkänsä ja kiirehtivät sisätiloihin.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic