Teema

Hammaspesulle ennen vai jälkeen aamupalan?

Onko parempi pestä hampaat ennen vai jälkeen aamupalan, erikoishammaslääkäri Satu Spets-Happonen Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksiköstä?

– Hampaiden reikiintymisen kannalta sillä ei ole suurta merkitystä, peseekö hampaat ennen aamiaista vai sen jälkeen. Tärkeintä on, että harjaa hampaat myös aamuisin fluorihammastahnaa käyttäen.

– Hampaiden harjaus heti aamupalan jälkeen voi kuitenkin jossain määrin edistää hampaan pinnan kulumista, jos aamupalalla on tapana nauttia happamia ruokia tai juomia, kuten tuoremehuja, jotka pehmentävät hampaan pintaa.

– Kun hampaat harjataan vasta aamupalan jälkeen, kannattaa jättää vähän taukoa aamupalan ja harjaamisen väliin. Happamat juomat, vaikka ne eivät sisältäisi sokeria, voivat usein käytettynä aiheuttaa hampaan pinnan liukenemista eli eroosiota.

– Jos hampaat on jo harjannut ennen aamupalan syömistä fluoritahnalla, niin on jo saanut fluorista suojaa. Ksylitolituotteilla voi tehostaa happohyökkäyksen katkaisemista.

Mitä suositukset sanovat purskuttelusta? Pitääkö hammaspesun jälkeen purskutella vedellä vai ei?

– Fluorivaikutuksen tehostamiseksi tahnavaahtoa voi purskutella suussa ja vesihuuhtelun voi tehdä kevyemminkin, näin erityisesti, jos reikiintymisriski on kasvanut.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic