Teema

Hanki itsellesi sopiva liesi tilan, käytön ja tarpeen mukaan

Jos keittiössä on ollut lattialiesi, eikä suunnitteilla ole laajempaa keittiöremonttia, 60 sentin aukko on helpoin täyttää perinteisellä lattialiedellä. Se on myös edullisin vaihtoehto.

Markkinoilla on vielä jonkin verran malleja, joissa on valurautaiset keittolevyt.

Tuttuina ja helppokäyttöisinä ne sopivat erityisesti ikäihmisille. Valurautaliesissä on yleensä perinteiset nappulat, joita käyttämällä levyt väännetään päälle ja pois päältä.

– Esimerkiksi induktioliesi vaatii hieman opiskelua. Se ei kuumene, jos levyllä ei ole kattilaa. Kuumenemaan jätetty rasva leimahtaa pannussa helposti, jos silloin lähtee pilkkomaan sipulia, vertaa Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Valurautalieden puhdistaminen on keraamista hankalampaa, mutta pinttyneenkin lian saa pois keittolevyä hiomalla.

Valurautaliesi vanhuksille

Emaloidussa tai ruostumattomasta teräksestä valmistetussa keittotasossa on valurautaiset keittolevyt.

Levyjen vakiokoot ovat halkaisijaltaan 14,5 cm, 18 cm ja 22 cm.

Valurautalevyn lämpövastukset ovat levyn alla olevassa eristysmassassa.

Keittolevy kuumenee vastuksista johtuvan lämmön avulla.

Valurautaliesi on usein perintei- nen lattialiesimalli, jossa on muka- na myös uuni. Niitä saa 50 ja 60 senttimetrin levyisinä, syvyys on aina 60 cm.

Tarjolla on myös pöydälle sijoitettavia pienoisliesiä.

 

Pihille keraaminen liesi

Lasikeraaminen liesitaso, jossa on lämpövastus alla.

Keittoalueiden halkaisijat ovat 12–22 cm.

Tasossa voi olla pyöreiden ohella myös ovaalin tai suorakaiteen muotoisia keittoalueita.

Eristysaineen ympäröimät lämpövastukset sijaitsevat kunkin keittoalueen kohdalla tason alla ja näkyvät keittoaluetta kuumennettaessa punahehkuisina.

Työtehoseuran testien mukaan vesi kuumenee keraamisella liedellä kiehuvaksi noin 1–3 minuuttia nopeammin kuin valurautaisella vakiolevyllä.

 

Kiireiselle induktioliesi

Lasikeraaminen liesitaso, jossa ei ole lämpövastusta.

Sekä tasojen että keittoalueiden koot vaihtelevat malleittain. Kalleimmissa malleissa jopa koko taso voi toimia keittoalueena.

Toiminta perustuu sähkömagneettisiin kenttiin, joka synnytetään keittotason alla olevan elektronisen induktiogeneraattorin ja keittoastian pohjan välille.

Tehot vaihtelevat 1,4 kilowatista jopa yli kolmeen kilowattiin.

Kuumentamiseen kuluu noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin valurautalevyllä ja 20 prosenttia vähemmän kuin keraamisella tasolla.

Hifistelijälle kaasuliesi

Keittoastia asetetaan telineelle, jonka keskellä on poltin. Polttimen liekkiä säädetään tehonvalitsimella.

Lämpötilaa voi säätää tarkasti, eikä tason lämpenemistä tai jäähtymistä tarvitse odottaa.

Toimii maa- tai nestekaasulla. Kaasutyyppi on tiedettävä laitetta ostettaessa.

Nestekaasuliesi vaatii erillisen tilan kaasupullolle.

Saatavilla sekä erillisenä keittotasona että lattialietenä. Keittotasoissa monenkokoisia vaihtoehtoja.

Käytetään usein sähkölieden ohella. Tällöin liesien väliin jätetään noin 10 cm tila.