Teema

Heli oppi puhumaan seksistä luontevasti Alin avulla

Vasta uusi miesystävä sai viisikymppisen Heli Heinon avautumaan seksin iloille. Miehiin pettyneellä Heinolla oli takana seitsemän vuoden selibaatti, eikä seksielämä ollut nuorempanakaan ollut tyydyttävää. Sitten hän tapasi Ali Helinin, joka johdatti Heinon lihallisten nautintojen äärelle.

– Seksi oli aikaisemmin tuntunut minusta usein kiusalliselta ja kornilta. Ajattelin, että ihme hommaa tuo nisäkkäiden parittelu. Nyt pystyin aloittamaan sen ihan puhtaalta pöydältä, vähän kuin tutkijan silmin ilman vanhoja kokemuksia, ja se muuttui ensimmäistä kertaa rakasteluksi. Tosi luonnolliseksi asiaksi, joka tuo valtavasti mielihyvää myös jälkeenpäin, Heino kertoo.

Samalla uudistui myös seksistä puhuminen. Heino ei ollut aiemmin puhunut siitä, joten ihan ensimmäiseksi piti omaksua sanasto, joka sopi Heinon suuhun.

– Se ei ole lääketieteellistä eli emme todellakaan puhu siittimestä tai emättimestä. Ihan pimppi- ja penis-linjalla se meidän puhekielessä menee, Heino naurahtaa.

Pian pariskunta alkoi puhua seksistä paitsi sängyssä, myös sen ulkopuolella. Heinon mukaan puhuminen paransi tuoreen parin seksielämää.

– Keskustelimme vaikka autolla ajaessa, mikä edellisessä kerrassa olikaan ollut tosi hienoa. Saatoimme kertoa jostain oivalluksesta, joka ei ehkä tullut esiin vielä seksin aikana, vaan kiteytyi vasta vähän myöhemmin. Kumma kyllä puhuminen ei ole vienyt seksin taikaa yhtään mihinkään, Heino kertoo.

Hän kirjoitti seksuaalisesta heräämisestään kirjan yhdessä Helinin kanssa. Venuksen vuosi ilmestyi viime viikolla.

Avoin pariskunta jakaa vinkkinsä seksistä puhumiseen niille, jotka eivät ole tähän saakka siihen vielä rohjenneet.

1 Ihaile ja kehu, älä moiti.

Puhe seksin aikana ei voi olla happaman kriittistä tai moittivaa, vaan toista ihailevaa ja kannustavaa.

– Jos jokin tuntuu minusta tosi hyvältä, kerron siitä. En ole pitkiä aikoja hiljaa, ettei Ali joutuisi miettimään, tykkäänkö minä vai en. Minustakin olisi ihan kauheaa, jos antaisin miehelle vaikka suuseksiä ja hän olisi ihan hiljaa. Tulisi olo, että muistaakohan hän edes, että minä olen täällä alhaalla.

Entä kun ei tunnu hyvältä?

– En anna siitä niin positiivista palautetta. Jos olen vaisu, kun Ali hyväilee minua, hän tietää, ettei tämä ole nyt se paras kohta minulle ja hän muuttaa siinä jotakin, Heino vastaa.

2Älä oleta.

Helin kertoo joutuneensa ennen Heliä joskus arvailemaan kumppanin mieltymyksiä.

– Minusta selkeys on tärkeää, vaikka viesti ei olisikaan itselle mieluinen. Se kuitenkin asettaa rajoja, joiden mukaan on helpompi toimia kuin jos palaute on epämääräinen tai välttelevä.

– Kannattaa miettiä, mitä haluaa ja yrittää tuoda se esille nätisti. Eikä sitten pidä loukkaantua, jos toinen ei siitä innostu.

Jos tuntuu, ettei seksin aikana tule annettua tarpeeksi palautetta, kannattaa asiaan palata jälkeenpäin.

– Luultavasti toinen on halukas ilahduttamaan kumppaniaan uudestaan onnistuneella asialla, kunhan saa tiedon, kuinka hyvältä se tuntui, Heino sanoo.

3 Lähesty varoen.

Jos kumppani on kovin konservatiivinen, kannattaa seksistä puhua alkuun varovaisesti.

– Vaikka niin, että ”olen lukenut tällaisestakin jutusta…” Antenni pystyssä pitää olla, ettei vain tahattomasti tule loukanneeksi.

– Minä saatan ajattelemattomuuttani joskus läsäyttää asiat ihan suoraan. Sitten neuvotellaan ja korjataan sanomisia. Tilanteet täytyy aina perata, jottei välille jää epäselvyyksiä, Helin huomauttaa.

4Ole selkeä.

– Mielestäni etenkin miehet tarvitsevat aika selkeät rajat ja konkreettista tietoa. Jos hivelee vaikka selkää ja toista alkaakin kutittaa, se on hyvä kertoa, koska kutiaminen ei välttämättä ole hyvä juttu, Helin pohtii.

Onko sinulle annettu joskus liian rehellistä palautetta?

– On suoraankin sanottu, ja voi se sillä hetkellä loukata. Tietenkään ei kannata olla töykeä, mutta enemmän minua loukkaa sellainen epämääräisyys, ettei oikein tiedä, mitä toinen ajattelee.

5Varo inhorealismia.

– Opin jo varhain, ettei Alille kannata kertoa ihan kaikkia vaihdevuosivaivoja. Samoin Ali on oppinut, ettei hän voi ihan noin vain esittää minulle kaikkia toiveitaan miettimättä, ovatko ne arvoilleni sopivia.

Asiantuntijat sanovat, että seksitoiveista pitää kertoa kumppanille, mutta harvemmin varoitellaan toisen saattavan toivoa jotakin sellaista, mihin itse ei pysty tai tule koskaan suostumaan. Parisuhde voi joutua jopa kriisiin kovin rajun toiveen vuoksi.

– Ei mitä tahansa asiaa voi noin vain läväyttää toisen eteen. Vaikka kuinka olisi sellainen tunnelma, että voi sanoa toiselle mitä vain, viisasta se ei ihan aina ole, Heino muistuttaa.

Päivän lehti

4.6.2020