Teema

Hellavahdit: Näin teet itse leipäjuuren ja leipää sähköuunissa - katso videot!

Moni haluaisi leipoa Suomen kansallisruokaa eli perinteistä ruisleipää, muttei ole onnistunut saamaan käsiinsä sen olennaista ainesosaa eli leipäjuurta. Juuret ovat kiertäneet joissakin suvuissa vuosikymmeniä, mutta leipäjuuren voi tehdä helposti myös itse.

Hellavahdit kokeilivat leipäjuuren tekoa Teemun ja Markuksen Leipäkirjan ohjeiden mukaisesti. Juuren tekoon tarvitaan periaatteessa vain vähän jauhoja ja vettä, jotka lähtevät hiljalleen käymään tiiviissä lasipurkissa. Joukkoon voi kuitenkin lisätä hieman luonnonjogurttia tai hunajaa käymistä nopeuttamaan.

Valmis juuri tuoksuu happamalta ja hyllyy kevyesti lasipurkkia liikuteltaessa.

Leipäjuuri valmistuu viidessä päivässä ja säilyy sen jälkeen jääkaapissa, kunhan sitä muistaa ruokkia viikottain. Huoleton kokki voi myös pakastaa leipäjuurensa, mutta silloin se on herätettävä pari päivää ennen käyttöhetkeä.

Vehnäleipä syntyy leipäjuuresta yhdessäkin päivässä, mutta ruisleivän raski eli esitaikina vaatii vuorokauden kypsytyksen. Leipien leivonta poikkeaa myös toisistaan, sillä sitkoton ruisleipätaikina on huomattavasti vehnätaikinaa tahmaisempaa, eikä kestä samalla tavalla vaivaamista.

Ruisleipä muotoillaankin kasaan nopeasti, kun taas vehnäleipää voidaan työstää käsin pidempään.

Molemmat hyötyvät pitkästä, noin tunnin kohotusajasta ennen paistamista.

Paistaminen onnistuu perinteisen leivinuunin lisäksi hyvin myös ihan tavallisessa sähköuunissa joko suoraan pellillä tai esimerkiksi padassa. Jos vehnäleivän paistaa pellillä, kannattaa uunin pohjalle laittaa vesiastia, josta nouseva höyry tekee leivän kuoresta rapean. Ruisleivän kuoresta tulee rapea ilman höyrytystäkin.

Leipäjuuri:

 

Ruisleipä:

 

Pataleipä:

Hellavahdit on pari kertaa kuussa ilmestyvä videosarja, jossa Lännen Median ruokatoimittaja Riikka Happonen ja kuvaaja Harri Kuittinen esittelevät ruoanlaiton tekniikoita. Molemmat ovat intohimoisia kotikokkeja ja aina valmiita kokeilemaan jotain uutta.