Teema

Hietaniemen kiviin on kaiverrettu Suomen historiaa

Vuonna 1929 perustettu Hietaniemen hautausmaa on suosittu turistikohde Helsingissä. Hautausmaakierroksella voi nähdä monta historiankirjoista tuttua nimeä.

Kuusi presidenttiä

Suurin osa Suomen edesmenneistä presidenteistä on haudattu Hietaniemeen: siellä lepäävät Urho Kekkonen, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Juho Kusti Paasikivi, Lauri Kristian Relander, Risto Ryti ja K.J. Ståhlberg. Vain kaksi presidenteistä on haudattu kotipaikkakunnilleen: Pehr Evind Svinhufvud Luumäelle ja Kyösti Kallio Nivalaan.

Kivisiä taideteoksia

Lukuisat Hietaniemen hautausmaan hautakivet ja monumentit ovat nimekkäiden kuvanveistäjien käsialaa. Etenkin presidenttien hautamuistomerkit ovat massiivisia. Hietaniemen sankarihautausmaan länsiosasta löytyvä Mannerheimin hautamuistomerkki vuodelta 1953 on aikansa näkyvimpiin kuuluneen kuvanveistäjän Väinö Aaltosen tekemä.

Taiteilijoiden kukkula

Taiteilijainmäelle on haudattu ansioituneita ja kansallisesti merkittäviä eri alojen taiteilijoita. Taiteilijakukkulana tunnetulle alueelle haudattiin ensimmäisenä taidemaalari Akseli Gallen-Kallela vuonna 1943. Myös vuonna 2001 kuolleen Spede Pasasen hauta sijaitsee siellä. Viimeinen hautapaikka luovuttiin vuonna 2010 kuolleelle taiteilijaprofessori, graafikko Pentti Kaskipurolle.

Kiehtovia tarinoita

Hietaniemen vanhalla alueella sijaitsevan Vanhan siunauskappelin tienoo on täynnä hautoja, joihin liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Yksi tällainen on Aurora Karamzinin hauta. Hän oli upporikas seurapiirikaunotar ja hyväntekijä, suomalaisen sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja ja Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja.

Auktorisoitu Helsinki-opas Margit Karjala antoi vinkit Hietaniemen hautausmaakierrokselle.

Silja Aitoaho

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic