Teema

Himmelikausi ei lopu loppiaiseen

Harvalla on 70 vuoden ammattilaisura takana, mutta nokialaisella himmelintekijällä Taimi Naskalilla alkaa juhlavuosi pian vuoden vaihtuessa.

Mikä olisikaan parempi paikka kunnioittaa tätä pitkää taivalta kuin Tottijärven kirkko, jonka katossa roikkuu 12 Naskalin taidonnäytettä.

– Sotien jälkeen vuonna 1948 näin Kodin Pellervo-lehdessä himmelin ohjeen. Sen mukaan tein ensimmäisen himmelini – ja samalla ainoan, jonka tein ohjeen mukaan. Sen jälkeen mallit ovat tulleet täältä, naurahtaa Naskali ja koputtaa sormella päätään.

 

86-vuotias Naskali ei ole liiemmin ohjeita paperille piirtänyt tai muille kertonut, vaan tekijä uskoo, että työt puhuvat puolestaan.

Aito rukiinolki on ainoa materiaali, josta Naskali himmelinsä tekee. Pitkään himmelin aineet kylvettiin omaan peltoon. Huonona viljavuonna jäivät myös himmelit pienemmiksi tai jopa kokonaan tekemättä.

Moni luulee, että olki kuin olki kelpaa, mutta Naskali ei kauraakaan sulata.

– Moni ei tiedä, kuinka paljon muuta työhön liittyy kuin vain olkien kokoaminen himmeliksi. Kaikki se puhdistaminen ja pätkiminen ovat osa laaduntarkkailua. Parina viime vuonna oljet ovat runsaiden sateiden vuoksi jääneet heikkolaatuisiksi.

 

Tottijärven kirkossa himmeleitä on 12, ja ne on ripustettu kattoon vuonna 1991 kirkon 150-juhlavuoden kunniaksi.

Naskali teki suurikokoiset ja isotöiset himmelit kotitalonsa navetassa, ja hänen nyt jo edesmennyt aviomiehensä kuljetti himmelit pakettiautolla kirkolle.

– Kaikki ovat tärkeitä, mutta varsinkin keskikäytävän keskimmäinen, joka on omistettu Jeesukselle.

Suuritöisin taitaa kuitenkin olla sivuoven edessä riippuva Hyrrä.

Naskali ei liiemmin töitään nimeä, mutta Hyrrän lisäksi isoimmat ja erikoisimmat työt saavat nimen, joka johtaa idean syntyhetkeen. Esimerkiksi Elämänkaari sai alkunsa luennosta, jossa käytiin läpi taivalta kehdosta hautaan.

Yleensä himmelinteko ja tv ei yhdistelmänä toimi, vaan monimutkainen rakennelma vaatii keskittyneen katseen. Poikkeuksiakin on.

– Maailman ympäri sai nimensä Simo Frangenin juontaman tv-ohjelman pohjalta.

 

Puhdistamisen ja pätkimisen lisäksi oljet keitetään suolavedessä, joka kirkastaa oljen. Kuulostaa ehkä rajulta, mutta pölyttyneen himmelin voi Naskalin mukaan suihkuttaa.

– Eikä siis millään suihkepullolla, vaan ihan kantamalla suihkun alle.

Naskali säilyttää himmelinpätkiä karkkirasioissa mittojen mukaisessa järjestyksessä. Hän laskee erääseen himmeliin menneen yli 5 000 osaa, lyhimmät sentin pätkiä.

 

Sorminäppäryyttä vaativa käsityö on jättänyt jälkensä, eivätkä sukkapuikot pysy enää Naskalin käsissä.

– Neula sen sijaan pysyy ja pitää reuman kurissa. Toki tällä ikää pitää kokeilla jotain uuttakin, ja olen minäkin omat pillihimmelini tehnyt. Hienoja niistäkin tuli, mutta olki on olki, toteaa Naskali, jonka kotona on yli 35 himmeliä.

Hänen kättensä jälki näkyy Suomen lisäksi myös maailmalla.

Naskali kertoo töidensä päätyneen pojan mukana Japaniin asti. Viimeisin himmeli lähti juuri Sveitsiin.

 

Himmeli on Naskalille Tottijärven kirkon tapaan juhlapaikan koriste, mutta myös joulun tuoja.

Moni pitääkin himmeliä nimenomaan joulun kruununa.

Tekijä itse ei kuitenkaan kerää himmeleitään suinkaan joulun jälkeen pois, vaan hiljalleen pyörivät himmelit viihtyvät paikallaan ympäri vuoden.

– Jokaisessa kodissa pitäisi olla oma kruununsa, Naskali toteaa.