Teema

Hot potin salaisuus on liemessä, täytä lautanen lempiaineksillasi

Erilaiset hot potit ja itämaiset keitot ovat tämän hetken maistuvinta ruokatrendiä. Maailmalla on jo pitkään saanut maukkaita keittoja, mutta nyt vahvat liemet monipuolisine täytteineen ovat rantautuneet myös Suomeen.

Erilaisista lisukkeista koottavan ruokalajin juju on liemessä. Mitä maistuvampi ja täyteläisempi liemi on, sitä kokonaisvaltaisempi ateriasta syntyy.

Keittojen ideana on, että jokainen ruokailija voi itse rakentaa annoksista mieleisensä. Jos ruokahalu on suuri, voi aterialla nauttia useammankin annoksen. Näin pääsee kokeilemaan monenlaisia yhdistelmiä, eikä herkullisia lisukkeita tarvitse yrittää mahduttaa kaikkia samaan annokseen.

Ruoka-aineet katetaan tarjolle ja niiden lisäksi keitetään useampi liemivaihtoehto. Perinteisessä aasialaisessa keittiössä lientä keitetään useita tunteja, eivätkä yhden käden sormet riitä ainesosien laskemiseen.

Kiireisessä arjessa mutkia voi oikoa käyttämällä liemikuutioita ja täyteläisiä kastikkeita. Annokset kannattaa pitää maltillisen kokoisena, jotta jaksaa maistaa kumpaakin lientä. Ne ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta molemmat ovat erittäin maukkaita.

Täytevaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana. Näihin ohjeisiin on koottu tyypillisimpiä lisukkeita. Nuudeleina voit käyttää niin riisi- kuin vehnänuudeleitakin. Terveystietoinen valitsee tarjolle täysjyvänuudelit.

Suurinta osaa lisukkeista ei tarvitse erikseen kypsentää. Kana ja herkkusienet tosin vaativat paistamisen. Niitä voi maustaa jo paistamisen yhteydessä, jolloin niistä saa entistä maistuvampia. Sen sijaan katkaravuille riittää pelkkä sulattaminen ja vihanneksille huuhtelu ja pilkonta.

Tuoreina keitossa maistuvat korianterin lisäksi erityisen hyvin herneenversot sekä sipulinvarret. Kanan sijasta tai sen lisäksi tarjolle voi laittaa myös kasvisproteiinivaihtoehtoja, kuten vaikka quornia, joka tulee paistaa ennen tarjoilua. Halutessaan sen voi myös maustaa vaikka sweet chili -kastikkeella.

Ohjeet ovat kolmelle. Jos haluat tarjota keittoa suuremmalle joukolle, kasvata liemen kokoa.

Ramen-tyyppinen liemi

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio tai 4 tl lihaliemijauhetta

1 1/2 rkl soijakastiketta

1 tl worcestershire-kastiketta

1 1/2 tl ruokosokeria

hyppysellinen chiliä

hyppysellinen kanelia

2 kokonaista neilikkaa

1/2 tl fenkolinsiemeniä

loraus sitruunamehua

Kuori sipuli, valkosipulinkynsi sekä inkivääri. Pilko ne pieniksi paloiksi.

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta. Lisää joukkoon liemikuutio tai -jauhe sekä pilkottu sipuli, valkosipuli ja inkivääri.

Mittaa mausteet ja kastikkeet liemeen. Anna kiehua keskilämmöllä kymmenisen minuuttia. Maista, onko suolaa ja sokeria riittävästi. Liemi saa olla melko suolaista, mutta suolan määrä riippuu käyttämistäsi kastikkeista.

Ota kattila liedeltä ja siivilöi se. Lisää vielä joukkoon sitruunamehu.

Kookosliemi

1 sipuli

3 valkosipulikynttä

1 punainen paprika

oliiviöljyä

4 rkl vihreää currytahnaa

1/2 l vettä

1 kasvisliemikuutio

1 tlk kookosmaitoa

2 tl ruokokidesokeria

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Huuhtele ja pilko paprika. Kuullota niitä oliiviöljyssä kuumalla pannulla.

Lisää joukkoon currytahna ja lämmitä sitä kattilassa muutama minuutti. Lisää paprika ja kuumenna hetki.

Kaada joukkoon vesi ja murenna kasvisliemikuutio. Anna liemen kiehahtaa ja lisää joukkoon kookosmaito sekä sokeri. Keitä lientä noin viisi minuuttia.

Paistetut herkkusienet

tuoreita herkkusieniä

voita

hyppysellinen suolaa

hyppysellinen pippuria

(sweet chili -kastiketta)

Pilko herkkusienet ja kuumenna niitä pannulla. Lisää joukkoon voi, ja kääntele sieniviipaleita. Vähennä lämpöä.

Sirottele päälle hyppysellinen suolaa ja pippuria. Voit halutessasi kaataa päälle vielä sweet chili -kastiketta.

Muut lisukkeet

kanan paloja, öljyä

nuudeleita, oliiviöljyä

kirsikkatomaatteja

katkarapuja

tuoretta korianteria

tuoretta chiliä

punasipulia

sipulirouhetta

suolapähkinöitä

limeviipaleita

Paista kananpalat pannulla öljyssä.

Keitä ja valuta nuudelit. Kaada niihin oliiviöljyä, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.

Halkaise tomaatit. Silppua korianteri. Pilko chili viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli.

Aseta kaikki raaka-aineet kauniisti tarjolle omiin kuppeihin.

Valitse lisukkeista mieleisiäsi ja kerää niitä keittolautaselle. Annostele päälle haluamaasi lientä. Ripottele annokseen korianteria, suolapähkinöitä sekä sipulirouhetta. Purista joukkoon limen mehua.

Älä ahnehdi täytteitä liikaa, jotta liemen lämmityskyky riittää, eikä ateriasi pääse kylmenemään.