Teema

Hui kauhistus mitä herkkuja!

Halloweenia on juhlittu alunperin sadonkorjuun juhlana Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, mistä se kulkeutui siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin. Siellä kekristä kehittyi meillekin tuttu amerikkalainen juhla karkki vai kepponen -kierroksineen ja naamiaisasuineen.

Luurangot, kummitukset ja tuonpuoleinen kuuluvat olennaisesti halloweeniin, joten tarjoilut tehdään samaan henkeen. Hautakivikeksit koristellaan kovalla pikeeri-kuorrutteella. Mokkapala-hautausmaan suklaakuorrutteen alta löytyy tahmainen kerros sulanutta vaahtokarkkia, ja suklaamoussen päälle pursotellaan pullea kermavaahtokummitus.

Suolapalana nautitaan parmesaanilla kuorrutettuja, luun muotoisia leipätikkuja. Pitkään haudutettu marinara-kastike on ihanaa, mutta halutessaan sen voi hyvin korvata myös maustetulla valmiskastikkeella.

Hautakivikeksit

n. 40 kpl

 

120 g voita
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl lakritsijauhetta
1 kananmuna
1/2 valkuainen
3 dl vehnäjauhoja
 
Musta pikeeri:
¼ dl valkuaista
1 1/4–1 ½ dl kaakaotomusokeria
(mustaa pastaväriä)
 

Yhdistä pehmeä voi ja sokeri kulhossa, vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi parin minuutin ajan. Lisää vaniljasokeri ja lakritsijauhe. Lisää muna ja valkuainen, vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi jauhot joukkoon pieni määrä kerrallaan pienellä nopeudella vatkaten. Lusikoi taikina pursotuspussiin, käytä pussissa halkaisijaltaan 1–2 cm päätä.

Pursota noin 4 cm paksuja pötköjä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 160 asteessa 12–14 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin keltaisia. Anna jäähtyä.

Valmista pikeeri. Mittaa kulhoon valkuainen ja puolet tomusokerista. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti ja lisää tomusokeria, kunnes saat tarpeeksi jämäkän koostumuksen. Värjää halutessasi tummemmaksi mustalla pastavärillä. Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on halkaisijaltaan 1 tai 1,5 mm pää. Pursota koristeet jäähtyneiden keksien päälle.

Mokkapalahautausmaa

15 palaa

 

Mokkapalat:

225 g voita
4 munaa
3 3/4 dl sokeria
6 dl jauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 ¼ tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 1/4 dl maitoa
200 g minivaahtokarkkeja
 

Kuorrute:

75 g voita
¾ dl kuumaa kahvia
4 rkl kaakaojauhetta
1 ½ rkl vaniljasokeria
pkt (500 g) tomusokeria
 

koristeluun suolatikkuja, hautakivikeksejä, dominokeksimurua

 

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokeri-seokseen vuorotellen kuivat aineet ja maito. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin. Levitä leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen malliseen uunivuokaan (noin 20 x 32 cm). Paista 175 asteessa 25–30 minuuttia.

Levitä minivaahtokarkit pohjan päälle. Paista vielä 3 minuuttia 175 asteessa niin, että vaahtokarkit pehmenevät. Nosta hieman jäähtynyt levy pois pelliltä ja leikkaa reunat pystysuoriksi aidan kiinnittämistä varten.

Valmista kuorrute. Sulata voi ja sekoita se kuumaan kahviin. Lisää kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes seos on sopivan paksua levitettäväksi. Kaada kuorrute pohjan päälle ja koristele heti. Asettele eripituisiksi pätkittyjä suolatikkuja aidaksi, törkkää kuorrutteeseen hautakivikeksejä ja ripottele keksimurua hautakummuksi.

Haamumousse minttusuklaasta

4 annosta

 

3 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
50 g minttusuklaata
 

Koristeluun:

6 kpl dominokeksejä
3 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
mustia nonparelleja
 

Kaada kattilaan 1 dl kermaa ja kiehauta. Nosta liedeltä ja lisää sekaan paloitellut suklaat. Sekoita, kunnes suklaat ovat sulaneet. Anna jäähtyä. Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto varovaisesti nostellen sulaneen suklaan joukkoon. Annostele tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin odottamaan.

Murskaa dominokeksit ja jaa tarjoiluastioihin. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi, mausta sokerilla. Laita pursotuspussiin, jossa on iso pyöreä pää. Pursota annosten päälle kermavaahtoa haamun muotoiseksi keoksi. Asettele nonparellit silmiksi.

Luiset leipätikut

16 kpl

 

12 g hiivaa
2 ½ dl vettä
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 ½ dl spelttijauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
0,4 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 dl parmesaanijuustoraastetta
 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola sekä spelttijauhot. Vatkaa hetki. Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota peitettynä tunti.

Jaa taikina neljään palaan ja palaset vielä neljään osaan. Pyörittele taikinapaloista noin 20 cm pitkiä ohuita tankoja, jotka ovat hieman paksummat päistä. Laita tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Leikkaa saksilla jokaisen tangon kumpaankin päähän noin 3 cm pitkä halkio. Levitä päitä varovasti niin, että tikut alkavat näyttää luulta. Anna nousta vielä 15 minuuttia liinalla peitettynä.

Voitele tikut kananmunalla ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Marinarakastike

1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja
3 rkl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
 

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipulit. Lisää tomaatit, pyree ja mausteet. Kiehauta ja anna sitten hautua miedolla lämmöllä ainakin tunti. Mitä paksummaksi haudutat kastikkeen, sitä helpompi siihen on dipata.

Jäähdytä ja tarjoile leipätikkujen kanssa.