Teema

Hui, täältä nousee vasarahai

Aamutuimaan, ennen kuin kukaan muu perheestä on jalkeilla, Pedro Casamayor Goméz kurkistaa pienen asuntonsa ovesta kohti yläilmoja. Taivas Havannan yllä näyttää lupaavalta ensimmäistä kertaa viikkoon. Kun lapsi lähtee päiväkotiin, kalastaja pääsee apajilleen.

Kahden korttelin päässä on rantakatu Malecón, jolle tänä aamuna eivät lyö Atlantin aallot. Meri on ollut viime päivinä hurja, ja kalastajan tienestit ovat jääneet nollaan. Keskimäärin saalista tulee myytäväksi 50 kiloa päivässä.

– Kerran sain 60-kiloisen raitamakrillin. Meriahvenet kasvavat 160-kiloisiksi, mutta yhtään niin suurta en ole nähnyt.

Goméz vetää räpylät jalkaan, snorkkelin kasvoilleen ja tarttuu harppuunaan. Hän laskeutuu rantakadulta veteen. Isoimmat saaliit uivat syvällä, ja sinne kalastajakin on matkalla.

– Ensimmäiset kalat pyydystän seitsemän metrin syvyydestä, mutta yleensä vapaasukellan 30 metriin, jopa 40 metriin, jos täytyy.

Goméz vetää keuhkoihin ilmaa ja katoaa mereen.

Tyyni meri on houkutellut muitakin aamuvirkkuja rantakadulle. Heidän hommansa näyttää huomattavasti helpommalta. Siimaa vapaan ja syötti mereen.

Kuubassa kalastus on paikalliselle edullista. Goméz maksaa luvastaan noin kahdeksan euroa vuodessa, mutta saisi kalastaa vain viikonloppuisin.

– Totta kai kalastan silti viikollakin, se on perheeni elinkeino.

Turisti saa pulittaa kalareissustaan huomattavasti enemmän, mutta puitteet ovat hulppeat.

Parinkymmenen kilometrin päässä Havannan keskustasta sijaitsevassa Marina Hemingway -satamassa käy huono tuuri. Valkoisia jahteja kelluu satama-altaissa vieretysten. Yhden yrittäjän vene on rikki, toisella kiiluvat dollarinkuvat silmissä. Hänen hinnoillaan retkeen uppoaisi helposti 800 euroa.

Kolmannella ei ole lupaa lähteä satamasta.

– Luvat täytyy uusia kahdesti vuodessa ja nyt odotan, että asia järjestyy, kapteeni selittää.

Retki kannattaa tiedustella etukäteen netin kautta, jotta välttyy pettymyksiltä.

Maksaa ehtii paikanpäällä.

– Mutta menkää Havannan Playas del Este -rannikolla sijaitsevaan Tarará-satamaan tai Varaderoon. Siellä on enemmän veneitä, ja pääsette varmasti liikkeelle, hän lupailee.

Siispä kysymys: Turistihulabaloota Varaderossa, 145 kilometrin päässä Havannasta, vai kalastusta oman porukan rauhassa Tararássa, 25 kilometrin päässä?

Varaderon väenpaljous voi olla kalastamaan mielivälle eduksi, koska vene kannattaa kerätä täyteen väkeä kulujen jakamiseksi. Hiljaisesta Tararásta kalakavereita voi olla vaikea löytää.

Varaderossa halvimmillaan vesille pääsee alle 50 euron tuntihintaan, kun 260 euron hintaiselle veneretkelle osallistuu kuusi kaverusta. Moni päätyy maksamaan satasen 33-jalkaisesta modernista jahdista.

Tämä on se Kuuba, jota turisteille halutaan myydä. Valkoiset charterveneet irrottautuvat hiekkarannan satamista joka aamu, rommipullot ja limsat aseteltuina coolereihin.

Merituuli tuivertaa tukkaa, ja uistinta voi heitellä drinkinsiemailun lomassa. Veneen henkilökunta tähyilee apajia tarkkailutornista.

Rahalla saa huoletonta merielämää, mutta saako sillä kalaa?

– Pari kertaa näykkäisi, huikkaavat naapuriveneestä purkautuvat brittipojat.

Laiturilla kannetaan miehen sylin kokoista barracudaa.

Havannassa Goméz on päässyt ylös vedestä. Mitä tuli saaliiksi? Onko täällä saatu evääksi barracudaa, kenties hummeria?

– Barracudaa on laitonta pyytää Havannan vesiltä, eikä hummeriakaan saa myydä eteenpäin. Bonitoja ui täällä paljon, ja ne houkuttelevat perässään petokaloja. Myös miekkakalaa, raitamakrillia, dolfiinia ja rainbow runneria nousee.

– Kerran meinasin jäädä kiinni, Goméz sanoo yhtäkkiä.

– Kalastuksen valvoja huuteli minua tuosta rantakadulta, mutta en suostunut nousemaan ylös. Kauan hän siinä seisoi, ja minä odotin vedessä. Hän luovutti.

Säätiedotuksen mukaan lähipäivinä merenkäynti yltyy jälleen. Silloin kalastaja suuntaa Maria la Gordaan. Sillä kun Havannassa on huono keli, kylmä rintama painaa kaloja Kuuban läntisimmän niemennokan eteläpuolelle, josta nousee silloin vasarahaita ja miekkakaloja.

– Maria la Gorda on kalamiehen paratiisi.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic