Teema

Hurmaavat hedelmäherkut

Nämä keväisen kirpeät leivonnaiset kannattaa tehdä heti, sillä sitrushedelmien sesonki lähenee jo loppuaan. Key lime -piirakasta inspiraationsa saaneet kuppikakut kätkevät sisäänsä lime curdia eli limettitahnaa. Galette saa täytteekseen kevään viimeiset veriappelsiinit.

Pehmeä ja samettinen avokado sopii loistavasti myös jälkiruokiin. Kondensoituun maitoon yhdistettynä syntyy suussa sulava täyte, jota raikastaa limetti ja sitruuna. Sitruunamehu estää myös avokadon tummumisen.

Passionhedelmä-mousse eli mousse de maracujá on perinteinen brasilialainen jälkiruoka. Helppo herkku syntyy hetkessä, kunhan muistaa ostaa passionhedelmät ajoissa kypsymään. Kypsän hedelmän tunnistaa ryppyisestä kuoresta. Sileäkuorinen hedelmä kypsyy noin viikossa.

Key lime -kuppikakut

12 kpl

75 g voita
2 dl sokeria
1 limetin kuori raastettuna
2 dl maitoa
¼ dl limettimehua
2 munaa
3 ¾ dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
 
Limettitahna:
1 rkl limetin kuorta raastettuna
0,6 dl limetin mehua
3 keltuaista
0,6 dl sokeria
0,6 dl hillosokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
 
Kuorrute:
250 g huoneenlämpöistä voita
500 g tomusokeria
4 rkl limettimehua
2 tl limetin kuorta raastettuna
vihreää elintarvikeväriä
koristeluun limetin kuorta raastettuna
 
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää raastettu limetinkuori. Vatkaa toisessa kulhossa huoneenlämpöiset maito, limettimehu ja munat. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoita voi-sokerivaahdon sekaan. Lisää puolet maito-limettiseoksesta ja vatkaa sileäksi. Lisää loppu seos.

Jaa taikina muffinsivuokiin. Jätä tilaa 1/3 vuoan korkeudesta. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla. Nosta kuppikakut ritilälle jäähtymään.

Valmista limettitahna. Raasta limettien kuori ja purista mehu. Mittaa kattilaan raaste, mehu, keltuaiset ja sokerit. Kuumenna seosta ja sekoita samalla koko ajan vispilällä. Anna seoksen kiehahtaa ja laske lieden lämpötilaa. Jatka sekoittamista, kunnes seos sakenee ja väri muuttuu vaaleankeltaiseksi.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi vähän kerrallaan. Sekoita tasaiseksi ja purkita. Limettitahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Valmista kuorrute. Vatkaa voi sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää tomusokeri voin joukkoon vähitellen samalla vatkaten. Lisää limettimehu ja -raaste sekä muutama tippa elintarvikeväriä.

Koverra kuppikakkuihin pieni kolo omenaporan tai lusikan avulla. Täytä kolo limettitahnalla. Pursota päälle kuorrutetta ja koristele limetinkuoriraasteella.

Passionhedelmämousse

neljälle

12 passionhedelmää
4 dl kuohukermaa
4 dl kondensoitua maitoa
koristeluun 3 passionhedelmää
 
Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha. Erottele siemenet hedelmälihasta siivilän avulla. Laita siivilä astian päälle ja painele siemeniä lusikan avulla, jotta saat valutettua mahdollisimman paljon mehua. Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kondensoitu maito varovaisesti sekaan. Lisää hedelmämehu ja sekoittele nostellen tasaiseksi.

Annostele seos tarjoiluastioihin, peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Koristele annokset ennen tarjoilua passionhedelmällä.

Avokadotorttu

12 palaa

Pohja:

200 g digestivekeksejä
100 g voita
 
Täyte:
2 avokadoa
500 g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)
400 g makeutettua kondensoitua maitoa
1 limetin kuori raastettuna
2 rkl limettimehua
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
kermavaahtoa tarjoiluun
 
Murskaa keksit. Lisää sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja sivele reunat rasvalla. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 150-asteisessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Halkaise avokadot, poista siemen ja pilko. Laita avokadopalat ja huoneenlämpöinen tuorejuusto kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella. Lisää kondensoitu maito, limetinkuoriraaste, limetti- ja sitruunamehu sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin.

Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle. Peitä torttu kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Koristele kermavaahdolla ennen tarjoilua.

Veriappelsiini-galette

10 annosta

Pohja:

6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
¼ tl suolaa
200 g voita
1–1 ½ dl vettä
 
Täyte:
4–6 veriappelsiinia
1 tl kanelia
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 dl marsipaania raastettuna
vaniljajäätelöä tarjoiluun
 
Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, sokeri ja suola. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinaan kylmää vettä vähitellen, kunnes taikina pysyy juuri ja juuri kasassa. Tee taikinasta pallo, pyöräytä se kelmuun ja nosta jääkaappiin noin tunniksi.

Leikkaa veriappelsiinien päistä viipaleet pois. Aseta appelsiini tukevasti leikkuulaudalle leikattu pinta alaspäin. Leikkaa kuoret pois veitsellä niin, että kitkerät valkoiset kalvot irtoavat. Leikkaa appelsiinit ohuiksi viipaleiksi poikittain. Poista siemenet varovasti.

Laita viipaleet kulhoon ja lisää kaneli, sokeri ja suola. Sekoittele varovasti ja anna maustua puolisen tuntia.

Kauli taikina pyöreäksi levyksi jauhotetulla alustalla. Nosta pohja leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pohjalle raastettu marsipaani, jätä reunoille n. 4 cm tyhjää. Valuta veriappelsiiniviipaleet ja asettele marsipaanin päälle limittäin. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Voitele reunat munalla. Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat ja veriappelsiinit ovat kuplivia. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Elina Ylitervo

Päivän lehti

1.6.2020