Teema

Hyvä hakemus kertoo heti, miksi sinut pitäisi palkata

”Halipatsuippaa rekrytointikonsulentti…”

”Olen 40-vuotias kauppatieteen maisteri …”

”Haen teillä auki olevaa myyntipäällikön tehtävää…”

Irtoaisiko tällaisilla aloituksilla työpaikka tai syntyisikö ainakin hyvä ensivaikutelma?

 

Ei irtoaisi eikä syntyisi, vakuuttavat rekrytoinnin ammattilaiset. Huono huumori mitä luultavimmin ei tee vaikutusta kovin moneen rekrytoijaan eivätkä löysät aloitukset säväytä ketään.

Sen sijaan säväyksen tekee napakka, selkeä ja persoonallinen työhakemus, joka menee heti asiaan ja mikä tärkeintä, vastaa siihen, miksi juuri sinut kannattaa palkata juuri tähän tehtävään.

– Hyvä työhakemus on aina kirjoitettu työnantajan näkökulmasta. Sen fokus on siinä, mitä annettavaa hakijalla on työnantajalle, ei hakijassa itsessään, korostaa Suomen Ekonomien uravalmentaja Marjut Hallavo.

Hän sanoo törmäävänsä itse omassa työssään usein siihen, että työhakemuksessa kerrotaan, miten haettu työ sopisi oman uran seuraavaksi askeleeksi.

– Jos kukaan ei ole koskaan antanut tästä palautetta, se voi jäädä huomaamatta.

 

Jos hyvä työhakemus on napakka ja menee heti asiaan, kertoo hyvä ansioluettelo haettavan työn kannalta olennaiset tiedot koulutuksesta, työkokemuksesta, kielitaidosta ja it-osaamisesta. Lisäksi siinä voi olla maininta vapaa-ajan kiinnostuksen kohteista ja muista työn ulkopuolisista aktiviteeteista, jotka voivat olla hyödyllisiä työnhaun kannalta.

 

Työhakemukset ja ansioluettelot ovat Hallavon mukaan lähentyneet toisiaan viime vuosina. Nykyään myös hyvässä ansioluettelossa on alussa tiivistelmä, josta käy ilmi, minkä alan ihminen hakija on ja paljonko hänellä on työkokemusta.

– Tiivistelmä on hakijan hissipuhe, hakija pähkinänkuoressa. Yhteenvedon alle on myös hyvä listata omia vahvuuksiaan, jotta ne erottuvat selkeästi lukijalle.

Tiiviille hissipuheelle on tarvetta, sillä usein päätös jatkoon pääsystä tehdään hyvin nopeasti.

– Nykyään monet headhunterit käyttävät yhden ansioluettelon lukemiseen vain noin 30 sekuntia. Päätös jatkoon pääsevistä hakijoista tehdään usein juuri alun tiivistelmän ja vahvuuksien perusteella.

 

Työnhakutaitoja tulee harjoitella sinnikkäästi, esimerkiksi erilaisissa maksuttomissa työnhakuvalmennuksissa, joihin voi hakeutua työ- ja elinkeinotoimiston kautta, sanoo valmennusyhtiö Spring Housen toimitusjohtaja Anu Ahokas.

Hakemus kannattaa myös antaa jonkin toisen luettavaksi, sillä usein ulkopuolinen lukija tuo tarvittavaa tolkkua tekstiin, jolle on itse kirjoittajana sokeutunut.

Ahokas muistuttaa, että työhakemus on aina myyntipuhe.

– Liian vaatimaton ei pidä olla, vaikka toki myyntipuheille pitää löytyä katetta ansioluettelosta. Kannattaa myös miettiä muita vahvuuksia kuin ahkeruus ja luotettavuus, sillä työnantajat olettavat, että sellaisia ovat lähtökohtaisesti kaikki työntekijät.

 

Työnhakijan kannattaa myös pohtia, keitä hänen verkostoistaan löytyy.

– Kuulen usein sanottavan, että työpaikkoja saa vain suhteilla. Näin voi osittain ollakin, mutta väitän, että kaikilla on suhteita, ja niitä voi hankkia lisää, Ahokas korostaa.

Omaa verkostoa voi luoda monella tavalla: sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa, harrastuksissa tai vaikkapa oman kylän kahvilassa.

– Tärkeintä on uskaltaa kertoa, että hakee töitä. Kun uskaltaa pyytää apua, voi löytää vaikkapa piilotyöpaikan, Ahokas sanoo.

 

Verkostoitumisen merkitystä ja keinoja päästä niin sanottujen piilotyöpaikkojen jäljille korostaa myös Manpowerin rekrytointikonsultti Tytti Salo.

Nykyään yli puolet, joidenkin arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia, työpaikoista täytetään verkostojen kautta eli niin sanottuina piilotyöpaikkoina, hän arvioi.

Siksi työnhakijan kannattaa etsiä aktiivisesti piilotyöpaikkoja eikä vain käyttää kaikkea aikaansa ja energiaansa lähettelemällä hakemuksia avoimiin työpaikkoihin.

Piilotyöpaikkoja voi olla vaikea löytää, mutta kun sellainen osuu kohdalle, ei paikasta ole samanlaista kilpailua kuin silloin, kun paikkaa haetaan avoimella hakemuksella, Salo sanoo.

– Esimerkiksi hakijan LinkedIn-profiilin on syytä olla kunnossa, sillä LinkedIn on nykyään tärkeä rekrytoinnin kanava.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic