Teema

Hyvä kysymys: Mitä vaikutuksia ulkona nukkumisella on?

Ulkona yleensä nukkuu huomattavan erilaisessa ympäristössä kuin sisällä, mutta tutkimusta aiheesta löytyy vähän. Lapin yliopistossa aihetta on tutkittu matkailun näkökulmasta.

Mitä ulkona nukkumisesta on tutkittu, apulaisprofessori Outi Rantala Lapin yliopistosta?

– Tutkimuksia löytyy lähinnä vauvojen nukuttamisen ja kodittomuuden näkökulmasta. Minulle on soittanut toimittaja Norjastakin, kun hän ei ollut löytänyt tietoa asiasta. Itse olen tarkastellut ulkona nukkumista osana luontomatkailun ja luontosuhteen tutkimista.

Mitä vaikutuksia ulkona nukkumisella on?

– Taivasalla, teltassa tai sähköttömässä mökissä nukkuminen vaikuttaa ainakin rytmeihin. Kun rytmiä eivät määrittele sähkövalot, televisio ja puhelin, ihminen kuuntelee enemmän omaan kehoaan ja mukautuu luonnon rytmiin ja sääoloihin.

– Lasten ja nuorten luontosuhteen tutkimuksessa tuli esiin, että esimerkiksi perheiden nukkumisella teltassa on sosiaalisia vaikutuksia. Kun ollaan pienessä tilassa, huomioidaan läheisiä eri tavoin kuin arjessa. Myös suhde tavaroihin ja kuluttamiseen voi muuttua, kun pitää miettiä, mitä pakkaa mukaan.

Onko ulkona nukkumisella terveysvaikutuksia?

– Unihan ylipäätään on terveystrendi. Ennen puhuttiin ruoasta ja liikunnasta, nyt unesta. Sen seuraamiseen on erilaisia mittareita, ja hotellissakin voidaan panostaa hyvin nukkumiseen oheispalvelujen sijaan.

– Luonnossa olemisella on todettu monenlaisia terveysvaikutuksia. Ainakin luonnossa vietetty aika pitenee, kun nukkuukin ulkona. Aihetta pitäisi tutkia lisää.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic