fbpx
Teema

Hyväksyvätkö taksikuskit turvavyöpykälät mukisematta?

Uusi tieliikennelaki kiristäisi taksiautoilijoiden turvavyön käyttövelvoitetta. Tällä hetkellä vyötä ei ole pakko käyttää, jos taksin kyydissä on matkustaja. Sääntöä on perusteltu kuljettajan henkilökohtaisella turvallisuudella – pakon vaatiessa taksista on pystyttävä poistumaan mahdollisimman nopeasti. Uusi laki ei enää tätä loivennusta tuntisi.

Taksiliiton lausunnossa ei viitata sanallakaan turvavyöhön. Ovatko liitto ja kuljettajat siis tältä osin tyytyväisiä lakiesitykseen, Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen?

– Taksialalla on käynnissä niin monta murrosta, että keskitimme voimamme lausunnossa muihin asioihin. Lausuimme mielipiteemme muun muassa auton katolla olevan taksivalaisimen käytöstä ja lasten turvalaitteiden käyttövelvollisuudesta.

Onko taksinkuljettajien suhtautuminen turvavyöhön muuttunut suopeammaksi?

– Taksit käyttävät turvavyötä varsin paljon jo nyt. Käyttövelvoite on voimassa, kun taksissa ei ole asiakasta.

– Niitäkin joukossamme varmasti on, jotka eivät vyötä halua käyttää tai eivät antaisi sellaista edes autoonsa asentaa. 

– Maailma tulee kyllä tässä suhteessa vähitellen muuttumaan, sillä turvavyö lisää turvallisuutta selkeästi. Vyö saattaa jäädä jatkossakin kiinnittämättä, jos kyytiin nousee vaaralliselta tai uhkaavalta vaikuttava asiakas.

Eikö turvavyö ole kuitenkin ihan yhtä tärkeä taksikuskeille kuin kaikille muillekin?

– Kyllä, ja esimerkin voima on suuri. Jos kuljettaja ei viitsi kiinnittää vyötä, se saattaa jäädä auki kyytiläiseltäkin.

– Kenenkäs niskaan se irtonainen matkustaja sitten takapenkiltä törmäyksessä tule ellei kuljettajan. Eikä kuljettajan fyysinen olomuoto ole yhtään sen lujempi kuin kenenkään muunkaan.

Mitä muutoksia taksiala haluaisi kohtaan, jonka mukaan lapsen turvalaitteen käyttö tulisi taksissa pakolliseksi?

– Mielestämme turvaistuimen käyttövelvollisuudesta pitäisi tehdä taksien kohdalla poikkeus, jolloin lapsi voitaisiin kiinnittää auton omilla turvavöillä takaistuimelle.

– Turvaistuimet ovat aika isokokoisia. Jos sellaista pitäisi aina kuljettaa mukana, auton muu kuljetuskapasiteetti pienenisi.

– Erityisen ongelmallinen tilanne olisi koulukyydeissä, joissa on paljon erikokoisia lapsia kuljetettavana.

 

Menot